News

Komentari 655

Kako je skup protiv Covid mjera postao politički prosvjed protiv znanosti na kojem se love poeni

Kako je skup protiv Covid mjera postao politički prosvjed protiv znanosti na kojem se love poeni

Na bitku protiv virusa mnogi ne gledaju kao na javnozdravstveni, nego na politički problem, što sad u prosvjedima koriste i određene skupine stvarajući kaos.

”Izdaja, izdaja”, “Lažete hrvatski narod, širite strah i neprijateljsku propagandu”, “Tražimo odgovornog da ga mi smijenimo”.

Uzvikivali su prosvjednici protiv cijepljenja, COVID potvrda i epidemioloških mjera koji su se jučer, nakon glavnog prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića, okupili pred zgradom Hrvatske radio televizije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokušavali su ući u krug zgrade, ali ih je u tome spriječila interventna policija. Prosvjednici su policajcima uzvikivali da stanu uz njih te ih pozivali da ih puste unutra da razgovaraju s glavnim ravnateljem HRT-a, a nekoliko prosvjednika je uzvikivalo: “Daj da ga mi smijenimo”.

Izvikivali su brojne uvrede na račun novinara, a unosili su se i u lice snimatelju koji se tamo pojavio.

Novinarske ekipe su na prosvjedu bile na meti prosvjednika. Tijekom glavnog prosvjeda novinara RTL-a Gorana Latkovića netko je mučki i kukavički udario dok je radio svoj posao. Dobio je lakat u rebra i dva šamara s leđa. Vrijeđali su i ostale novinarske ekipe te snimatelje koji su samo obavljali svoj posao.

A sve je jučer krenulo već i prije 15 sati na Trgu žrtava fašizma i Trga Franje Tuđman. Od tamo su krenule dvije kolone prosvjednika prema središnjem zagrebačkom trgu. Tamo se, prema nekim procjenama, okupilo oko 15.000 ljudi. Stizali su organiziranim prijevozom iz svih dijelova Hrvatske. Prosvjed za, kako su sami istaknuli, slobodu nije bio niti prijavljen, a na sam trg stigle su stotine interventnih policajaca.

Veliki prosvjed u Zagrebu protiv COVID potvrda okupio tisuće prosvjednika

- Mi kao narod smo se organizirali za sebe. Nećemo potvrde i ne priznajemo ih - počeo je s programom Andrija Klarić na opće oduševljenje okupljenih. Istovremeno, na svaki spomen riječi “stožer” masa bi zviždala. Jedan govornik je istaknuo kako za koronu postoji lijek i da se zove Ivermektin. Masa je na to oduševljeno uzvikivala “Ivermektin, Ivermektin”. Inače, radi se o lijeku za parazite kod životinja i ljudi, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ne preporuča njegovu upotrebu. Na prosvjedu su se mogli vidjeti razni transparenti poput “Covid-fašizam”, “Nećete nam cijepiti djecu”, a neki od prosvjednika nosili su i zastave HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”. U jednom trenu pred pozornicom su se pojavila i vješala s natpisom ‘Nurnberg 2.0’, aludirajući na seriju vojnih suđenja fašistima nakon Drugog svjetskog rata. Andrija Klarić zahvalio se okupljenim i istaknuo kako mu je drago jer su se sami organizirali te da nije bilo političara. Međutim, na prosvjedu su bili saborski zastupnici Nikola Grmoja, Nino Raspudić, Marin Miletić, Zlatko Hasanbegović, Stjepo Bartulica, a od europarlamentaraca stigli su Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, poznatiji po tome što masku odbija nositi u Hrvatskoj, ali je nosi u Belgiji gdje “radi” za 8000 eura.

Veliki prosvjed u Zagrebu protiv COVID potvrda okupio tisuće prosvjednika

Protiv mjera su govorili studenti, obični ljudi, navodni liječnici. Moglo bi se reći da je ovo bio zapravo politički prosvjed - protiv znanosti i prilike da se iščupamo iz agonije. Prosvjed protiv Stožera i Vlade. Stožer je lutao, progledavao kroz prste puno puta, griješio, pa je ostavljao i dojam improvizacije i nesnalaženja, što je mnoge građane zbunilo i u njima poljuljao povjerenje. Dio političara je to iskoristio za hvatanje poena i popularnosti. Za razliku od Stožera, međutim, znanstvena je zajednica, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, oko virusa i mjera borbe protiv njega postigla konsenzus. Zna se da cjepivo sprečava punjenje bolničkih kreveta i mrtvačnica, i to bi svakom trebao biti više nego dovoljan razlog da se cijepi. U Hrvatskoj se, nažalost, bitka protiv virusa pretvorila u bitku protiv cijepljenja i mjera jer ih se poistovjećuje s Vladom, a ne s izlaskom iz krize. Na nju mnogi ne gledaju kao na javnozdravstveni, nego na politički problem, što sad u prosvjedima koriste i određene skupine stvarajući kaos. Eter su preplavile lažne ili polovične informacije, koje mnoge, nažalost, navode na donošenje pogrešne odluke - da se ne cijepe i ne poštuju mjere.

POGLEDAJTE GALERIJU:

I na ovom su se prosvjedu nosile žute zvijezde, kakve su Židovi u nacističkom bezumlju morali prišivati na odjeću. Upravo to pokazuje koliko su daleko otišle političke manipulacije danas u Hrvatskoj. Ti znanstvenici mjesecima pokušavaju na najjednostavniji mogući način pojasniti kako se virus ponaša, kako mutira te koliko nas cjepivo i mjere štite. Teško da bi bilo kojem političkom “establišmentu” bilo u interesu uvoditi COVID potvrde i testiranja, pa makar i tri godine prije sljedećih izbora - takvo nešto se na izborima kažnjava i Vlada je toga svjesna, ali je svjesna i činjenice da ljudi umiru. Uvedene su nam možda najlabavije mjere u Europi, no i protiv njih se bunimo.

Sve to pokazuje koliko je elementarno (ne)znanje o virusu i njegovu ponašanju, o prijenosu zaraze. Dokazano je da cijepljena osoba zarazu prenosi puno teže, pogotovo drugoj cijepljenoj osobi, što znači da se s procijepljenošću od 80 posto pandemija može svesti na sezonske epidemije, poput gripe.

U Hrvatskoj je do subote od posljedica koronavirusa preminulo 10.240 ljudi. Samo u petak umrlo ih je 65...

Najčitaniji članci