Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
112 komentara

Sutra natječaj za APN kredite: Kamate od 2,19 do 3,75 posto

Kredit uz subvenciju od 30 do 51 posto mjesečne rate mora trajati najmanje 15 godina. Za one koji se ne stignu pripremiti u ovoj 'rundi', najavio je ministar Štromar, natječaj će ponovno biti objavljen u ožujku iduće godine

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
112 komentara

Ministarstvo graditeljstva i APN sutra objavljuju novi poziv mladima do 45 godina koji žele kupiti nekretninu uz subvencionirani stambeni kredit. Zaprimanje zahtjeva građana u APN-u počinje 10. rujna, dokad zainteresirani trebaju pronaći željenu nekretninu i pripremiti dokumentaciju. Kredite će im davati 12 banaka, čije se kamate kreću od 2,19 do 3,75 posto. Natječaj će biti otvoren najmanje tri tjedna, rekao je danas ministar graditeljstva Predrag Štromar

Stan, bilo da je riječ o starijoj nekretnini ili novogradnji, mora imati uporabnu dozvolu, a ako se kredit traži zbog gradnje kuće, mora postojati ishođena građevinska dozvola. Za one koji se ne stignu pripremiti u ovoj 'rundi', najavio je Štromar, natječaj će ponovno biti objavljen u ožujku iduće godine.

Sveti Martin na Muri: HNS-ovci se družili nakon konferenciji za medije SUBVENCIONIRANI KREDITI Kamate od 2,19 posto: Mladi se mogu prijaviti do 10. rujna

Kredit uz subvenciju od 30 do 51 posto mjesečne rate mora trajati najmanje 15 godina. Subvencija traje pet godina, a produžava se ako obitelj već ima djecu, ili dobije dijete za trajanja subvencije. Za svako već rođeno dijete u obitelji subvencija se produžava za još jednu godinu, a za novorođeno dijete dok traje subvencija, ona se produžava za još dvije godine. To znači da obitelj koja već ima dvoje djece kad kupuje stan, i dobije još jedno dijete, subvencija može trajati ukupno devet godina.

Štromar opovrgava tvrdnje prema kojima su subvencionirani krediti od 2017. godine naovamo povećali cijene stanova na tržištu. Prema analizi koju su napravili s Ekonomskim institutom, tvrdi, cijene jesu porasle, ali ne zbog ovih kredita nego zbog porasta turističkih dolazaka odnosno noćenja i zbog rasta standarda i platežne moći.

Zagreb: Å tromar o o subvencioniranju stambenih kredita i novim mjerama stambene politike | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Novost je i to da će u rujnu biti objavljen i natječaj za novi krug kupnje nekretnine po POS plus modelu. Riječ je o kreditnoj liniji uz kamatu od dva posto, u kojoj država pokriva većinu zajma, a razliku daje banka. U tijeku su pregovori s bankama te će detalji biti poznati u rujnu, kazao je Štromar danas. 

Dosad je preko subvencioniranih kredita nekretninu kupilo 5.300 obitelji, u kojima je rođeno 750 djece. Štromar očekuje da će interes za kredite ovaj put biti i veći nego prije te da će do kraja 2020. godine na ovaj način, i u POS stanovima na tržištu, biti stambeno zbrinuto oko 20.000 mladih obitelji. 

Svi koji budu iznajmljivali POS stan, ili ga koristili u poslovne svrhe, dodao je ministar, morat će vratiti iznos državnih subvencija, odnosno vratiti iznos do tržišne cijene stana. Kredit će im odmah stizati na naplatu. 

Zagreb: Å tromar o o subvencioniranju stambenih kredita i novim mjerama stambene politike | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

POS stanovi za najam

Na pitanje kad će se država pak uloviti u koštac i sa sivim tržištem najma stanova u Hrvatskoj, Štromar je samo odgovorio kako svi koji iznajmljuju moraju to prijaviti Poreznoj upravi, i plaćati porez. Svjestan je, kaže, i problema mladih u dobi od 18 do 30, 35 godina, koji su prisiljeni živjeti u najmu i nemaju novaca za kupnju stana. Njima su, kaže, na raspolaganju POS stanovi za najam, koji mogu biti i otkupljeni po povoljnijim uvjetima. S jedinicimama lokalne samouprave se grade i novi stanovi za najam, rekao je. 

Komentirajući izmjene zagrebačkog GUP-a, ministar je odgovorio kako javna rasprava o GUP-u traje do sutra, nakon čega će Ministarstvo vidjeti jesu li stručne službe Grada Zagreba GUP 'složile' onako kako zakon nalaže. Podsjetimo, Ministarstvo ima pravo stopirati izmjene zagrebačkog generalnog urbanističkog plana, što je nedavno i učinilo.

Makarska: Konferencija "Turizam i urbanizam" MINISTAR NAJAVLJUJE: 'Od rujna će mladi moći opet tražiti subvencionirane kredite'

'Amenovat' će ga, kazao je Štromar, bude li napravljen po zakonu, što znači da mora biti usuglašen i s Prostornim planom Grada Zagreba. Na pitanje što je pak sa zagrebačkim, lošim mostovima, državni tajnik Željko Uhlir je odgovorio kako ne zna je li građevinska inspekcija koju su zvali izašla na teren vidjeti u kojem su stanju mostovi u metropoli. Od Zagreba, kaže, nisu još dobili zatraženi plan upravljanja i održavanja mostova. 

Drugi mirovinski stup

Štromar je komentirao i naznake Vladinog odustajanja od dizanja doprinosa za drugi mirovinski stup. Kaže da HNS inzistira na tome da drugi stup ostane, i ojača.

Kolega Zdravko Marić mu je, kaže, rekao da proračun dobro stoji. Na pitanje što ako Vlada iopak odustane, Štromar je odgovorio kako će se HNS boriti da drugi stup bude siguran. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message