Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
130 komentara

Kamate od 2,19 posto: Mladi se mogu prijaviti do 10. rujna

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je mlade da već sad počnu pripremati dokumentaciju. Mjera se provodi od 2017. godine

Sveti Martin na Muri: HNS-ovci se družili nakon konferenciji za medije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
130 komentara

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) potpisala je ugovore o davanju novih subvencioniranih kredita sa 12 kreditnih institucija. Njihove efektivne kamatne stope  kreću se od 2,19 do 3,75 posto, i svi zainteresirani za novi krug subvencioniranih stambenih kredita prijati se mogu od 10. rujna, kad APN otvara javni poziv. Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je mlade da već sad počnu pripremati dokumentaciju.

- Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu - rekao je Štromar. Izrazio je zadovoljstvo što su mladi prepoznali ovu mjeru.
Subvencioniranje stambenih kredita je već poznata demografska mjera pomoći kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Mjera se provodi od 2017. godine, točnije pozivi su provedeni 2017. i 2018. godine, a mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti ovog rujna, ali i 2020. godine kada će biti raspisani novi pozivi.

- Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5300 obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. To nisu samo brojke, to je 5300 mladih obitelji koje sada imaju svoj dom i u tim je obiteljima rođeno više od  700 djece – rekao je Štromar. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje se za dodatne dvije godine. Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. godine omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To konkretno znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet, trajati sedam godina.
Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message