Obavijesti

News

Komentari 187

Kako položiti državni ispit? 'Ma druže, samo šibni ime i prezime'

Kako položiti državni ispit? 'Ma druže, samo šibni ime i prezime'

Istražitelji su pratili razgovore i poruke Josipe Rimac kojima je sređivala polaganje državnih stručnih ispita

VIDEO

Brat od Gabi polaže, pripazite malo, poručila je Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, koja je sudjelovala u radu državnih ispitnih komisija.

Brat Gabrijele Žalac, koji radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu, 25. svibnja 2019. doista je položio državni stručni ispit.

Iz niza SMS-ova vidljivo je, tvrde istražitelji, kako je Rimčeva sređivala prolazak državnih stručnih ispita svojim prijateljima i prijateljima svojih prijatelja. Radila je to preko Terezije Marić i Ivane Fišter, tajnice kabineta ministra u Ministarstvu uprave. Krajem kolovoza 2019. Rimac je kontaktirao i zagrebački zlatar Paško Dodić. Nazvao ju je i rekao joj da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit.

POGLEDAJTE VIDEO: Hobotnica Josipe Rimac 

Pokretanje videa...

Video vijesti 31.5.2020. 01:06

“Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi”, rekao joj je Dodić. Prema već ustaljenom obrascu, ona je poručila Tereziji Marić da na toga kandidata “pripazi”.

Kad joj je Dodić kroz neko vrijeme javio da je njegov poznanik prošao, Rimac mu je natipkala: “Družeeee, pa držimo se riči”. Dodić je, kako tvrdi Uskok, kod Josipe Rimac urgirao i početkom 2020. za stručnu suradnicu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. I ona je položila državni stručni ispit.

“Jesi li što poduzela u vezi onog vozača. Aj molim te. Dobar vozač al za struč. treba pomoć”, napisao je, navodi Uskok, državni tajnik iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić Josipi Rimac. Ona je nakon toga proslijedila poruku Tereziji Marić: “Vozač ministra Medveda, molim te”. Vozač je položio ispit 7. rujna 2019.

Nova hobotnica Josipe Rimac: Nije samo sređivala državne ispite, nabavljala je i pitanja
Nova hobotnica Josipe Rimac: Nije samo sređivala državne ispite, nabavljala je i pitanja

Usluge je od Rimčeve zatražio i ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak. Prema nalazima tajnih snimki, on joj je rekao da sin šefa njegova osiguranja polaže državni stručni ispit, pa je zatražio da ga ne “izmasakriraju”. Bilo je to 28. svibnja 2020., samo dan prije nego što su pukle mjere tajnog nadzora nad Rimčevom. Kasnije, istog dana, Marićeva je snimljena kako javlja Rimčevoj da je pustila Novakova kandidata iako je “jedva izvukla dvi suvisle”. Nakon što je mladić prošao, Rimac je javila Novaku da je dobro što je zvao za “onoga” jer da “njemu stvarno treba asistent”. Zabilježeno je, dodaje, da su sve cure zaključile kako je jedino tako mogao proći. Novaka su 9. lipnja poslali u mirovinu. Sredinom svibnja Rimčevu je kontaktirao i šef Carinske uprave Hrvoje Čović. Njegov mlađi brat izlazio je na državni stručni ispit, pa će joj poslati podatke.

Pokvareno društvo misli kako su mito i korupcija poželjni
Pokvareno društvo misli kako  su mito i korupcija poželjni

“Samo mi šibni ime i prezime”, uzvratila je Rimac, koja je pomogla državni stručni ispit položiti i rodici Aniti Validžić, savjetnici u Ministarstvu poljoprivrede.

Kratak vodič kroz državne ispite 

Polaganje državnog stručnog ispita organizira Ministarstvo uprave za državne i službenike tijela jedinica lokalne itd.
Troškove polaganja ispita plaća institucija koja šalje službenika, koji, ako padne na ispitu, plaća troškove novog izlaska.
Kako je ustrojena vlast u RH, što je Hrvatski sabor, tko proglašava zakone... neka su od pitanja na ispitu.
Što je EU, koji su simboli EU i koji su razlozi njezina osnivanja, pitanja su službenicima koja se odnose na Europsku uniju.
Kada državni službenik ne smije izvršiti nalog? Teoretsko znanje morali bi primjenjivati i u praksi.
Tko obavlja poslove u državnim tijelima i što je dužnost prisutnosti na radnome mjestu teža su pitanja.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.