Obavijesti

News

Komentari 320

Kako se kroz godine mandata mijenjalo mišljenje građana...

 Kako se kroz godine mandata mijenjalo mišljenje građana...
3

Milanovićeva Vlada na početku mandata uživala je potporu gotovo 70 posto građana. No to nije dugo trajalo. Uskoro se shvatilo da se obećanja neće ispuniti...

VIDEO

Prema podacima istraživanja Crodemoskopa početkom veljače 2012, samo dva mjeseca od dolaska na vlast Vlada Zorana Milanovića uživala je skoro 70 posto potpore birača. Četiri mjeseca kasnije potpora je pala na oko 45 posto. Nada da će stvari iz temelja promijeniti i da će dolaskom Kukuriku koalicije na vlast "poteći med i mlijeko" očito je vrlo brzo napustila razočarane građane.. Nakon početnog entuzijazma mora da se shvatilo da se ništa ne mijenja preko noći. Godinu dana kasnije nastavlja se trend smanjenja izborne potpore SDP-u, dok istovremeno, mjesečno raste potpora oporbenom HDZ-u.

Početkom svibnja 2013. SDP bilježi novi najslabiji rezultat od posljednjih parlamentarnih izbora. I dalje su vodeća stranka, ali sa sve manjom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom. Mjesec dana kasnije ista je situacija, ali u srpnju 2013, prvi put od studenog prošle godine otkad traje pad potpore SDP-u događa se preokret. No kako je to istraživanje provedeno odmah nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju, očito se pokazao pozitivan učinak tog događaja na percepciju rada Vlade, ali i stožerne stranke vladajuće koalicije.

Patrik Macek/PIXSELL

No već u listopadu 2013. Vladina politika ima sve manje sljedbenika. Podupire je 29 posto birača i taj broj pada, a protiv politike Milanovićeva kabineta je 64 posto birača i taj broj raste. 

U prosincu 2013 održao se Referendum o ustavnoj definiciji braka, a on nije pomogao HDZ-u niti odmogao SDP-u.

U svibnju 2014. dolazi do velikog preokreta. HDZ ima potporu od 23,3 posto, dok je SDP na 18,9 posto. 

Građani Vladi najviše zamjeraju loše gospodarske rezultate i neispunjena obećanja, a neki smatraju da je za pad podrške odgovorna isključivo Milanovićeva loša komunikacija. Prema istom istraživanju čak 40,8 posto građana je za prijevremene izbore. Vlada je za svoj rad od građana dobila jadnu dvojku. Od tema koje su u posljednjih mjesec dana građanima bile najvažnije ističe se gospodarska kriza, uhićenje Marine Lovrić Merzel... 

Da su izbori bili u studenom 2014. godine  za HDZ bi glasalo 25,9 posto, a SDP 21,7 posto,

U veljači 2015. se nastavlja trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP i lijevu koaliciju, a da su izbori bili mjesec dana kasnije HDZ bi dobio 31,1 posto glasova, a SDP 24,7 posto.

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U lipnju 2015. HDZ i dalje vodi, a od srpnja počinje njihov pad i njihova prednost se smanjuje. Dotad je razlika između koalicija bila veća od šest posto da bi u srpnju 2015. pala na dva posto.

U rujnu 2015. SDP je sve bliže HDZ-u te je ozbiljno smanjio zaostatak nad HDZ-om koji prema istraživanju ima podršku 31,1 posto birača, dok je SDP kao stranka na vlasti izbor za 29 posto birača.

To je velik skok za SDP jer je mjesec dana ranije imao podršku oko 26,6 posto biračkog tijela. U kolovozu javnosti su predstavljene odluke o subvencioniranju električne energije za siromašne, podizanju potpora za socijalno ugrožene te zakonsko rješenje za kredite vezane uz švicarski franak i rast BDP-a pa se pretpostavlja da je na tragu predizbornih obećanja ojačala pozicija stranke Zorana Milanovića.

 Dvije najveće stranke tako same drže u rukama više od 60 posto glasova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 320
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)