News

Komentari 214

Kako se uspinjao Ivo Žinić: Moja potpora Plenkoviću je osobna

Kako se uspinjao Ivo Žinić: Moja potpora Plenkoviću je osobna

Kad je premijer bio izložen napadima danas zaboravljenih Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, shvatio je što treba napraviti i zauzeo pravu stranu...

Potpora Andreju Plenkoviću je osobna, to je potpora predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije. Smatrao sam da je potrebno u ovom trenutku dati puno povjerenje i podršku našem predsjedniku HDZ-a i premijeru, rekao je župan Ivo Žinić 23. siječnja prošle godine.

Naime, Žinić je dragovoljac Domovinskog rata i bojnik Hrvatske vojske. Ratnih 90-ih radio je kao pročelnik, a zatim i kao viši stručni suradnik u Ministarstvu razvitka i obnove koje je bilo zaduženo za projekt obnove kuća srušenih tijekom Domovinskog rata.

Političko iskustvo počinje stjecati kao član predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a Grada Gline. Bio je predsjednik Gradskog vijeća Gline u dva mandata i zamjenik gradonačelnika Gline.

POGLEDAJTE VIDEO: Pitali smo Žinića o stanu i kući 

Pobjeda na izvanrednim izborima

Nakon pobjede na izvanrednim izborima, 2014., Ivo Žinić postaje župan Sisačko-moslavačke županije.

Kad je Plenković bio izložen napadima već zaboravljenih Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, shvatio je Žinić što treba napraviti pa je zauzeo pravu stranu. Kao HDZ-ovac preživio je sve stranačke rošade, od Jure Radića i Franje Tuđmana, preko Sanadera i Karamarka, do Plenkovića.

- Smatram da je predsjednik Andrej Plenković svojim radom, dolaskom na čelo HDZ-a, napravio velik iskorak, uspio pomiriti, ja bih rekao, određene frakcije, lijevu i desnu struju unutar HDZ-a - rekao je svojedobno Žinić.

Žinićev sin partijao tijekom lockdowna

Protiv Žinića i troje vijećnika je 2017. godine 19 oporbenih vijećnika podnijelo kaznenu prijavu jer su na konstituirajućoj sjednici omogućili da se za predsjednicu Županijske skupštine izabere Ivanka Roksandić iz HDZ-a.

Osim toga, policija je u ožujku, nakon prvog lockdowna, morala rastjerati Žinića, njegova sina Darija, dogradonačelnika Gline, jer su se zabavljali u zavičajnom klubu u Marinbrodu kraj Siska. Uz to, Državna revizija se bavila i nepravilnostima u poslovanju Žinićeve županije. Žinić je tvrdio da je sve to krivo knjiženje.

Iste godine dobio kuću te postao pročelnik 

Od 1995. do 2000. radi u Ministarstvu razvitka i obnove kao pročelnik, glavni inženjer za obnovu.

I upravo od te 1995. župan živi u državnoj kući u Glini, koju je dobio na korištenje.

Strelovito je napredovao po raznim ministarstvima 

Od 2000. do 2003. je u Ministarstvu za obnovu i graditeljstvo kao viši stručni savjetnik. Do 2008. radi u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka kao voditelj odsjeka.

 

Postao je šef za regionalni razvoj države 

Od 2008. do 2011. u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva radi kao ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj.

Tražio je kuću na Baniji pa nije mogao dobiti 

Zahtjev za stambeno zbrinjavanje pri Ministarstvu branitelja je obustavio 2008. jer je podnio zahtjev za kuću na Baniji. Kosor je tad bila ministrica branitelja.

Petar Glebov/PIXSELL

Počinje politički uspon u Glini 

Zamjenik je gradonačelnika Gline od 2005. do 2009, a od 2011. radi u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

 

Sud presudio da Žinić mora izaći iz stana 

Ministarstvo branitelja 2013. pokrenulo je postupak za iseljenje Žinića iz stana u Zagrebu, a 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu nalaže i iseljenje.

Župan se žali, sud vraća slučaj na početak 

U ožujku 2018. Županijski sud u Zadru ukida presudu zagrebačkog suda i vraća ga na ponovno postupanje Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Gubi funkcije, ali i stan i kuću koju je koristio 

Nakon naših otkrića jasno je da Žinić ne bi trebao dobiti na dar kuću, ali će morati izaći i iz stana. Župan će ostati do svibnja jer je nesmjenjiv, ali županijski HDZ koji vodi će raspustiti.

hdz

Najčitaniji članci