News

Komentari 171

Zašto Žinić nije izbačen iz stana? Zbog pogreške u proceduri: 'Nisu mu ispravno poslali tužbu'

Zašto Žinić nije izbačen iz stana? Zbog pogreške u proceduri: 'Nisu mu ispravno poslali tužbu'

NEVJEROJATNA SPOROST U tri godine bilo je samo jedno ročište. Žinić je tražio da otkupi sporni stan od 76 kvadrata. Sve i dalje stoji, a on bespravno koristi državnu nekretninu

Sisačko-moslavački župan, HDZ-ovac Ivo Žinić, nije iseljen iz državnog stana u Zagrebu zbog nevjerojatne proceduralne pogreške.

Podsjetimo, kako smo saznali, on je stan od 76 kvadrata dobio još prije 26 godina na korištenje od Zagreba. Stan je u međuvremenu preuzelo Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje nam je odgovorilo da je 2013. godine pokrenulo njegovo sudsko iseljavanje.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

U 2016. sud je odlučio: Žinić mora van iz državnog stana jer na to nema pravo. Ali je presuda pala 2018. godine na drugom stupnju na Županijskom sudu u Zadru. I Žinić je ostao. Ali ne zato što je dokazao da ima pravo koristiti taj stan. Dapače.

Radi se o proceduralnoj pogrešci jer tuženici nisu primili obavijest o tužbi jer im je išla dostavnica umjesto osobne dostave, kako je zakonom propisano.

Rekao nam je to Denis Klarendić, glasnogovornik zadarskog Općinskog suda koji je imao uvid u spis. On je objasnio da su tom pogreškom tuženici propustili rok za žalbu i zato je predmet vraćen u Zagreb na ponovno odlučivanje.

Sve dobivao, ali stan ostaje 

I otkrili smo još jedan prilično nevjerojatan detalj. Iako Žinić kaže da sve koristi legalno, a ovaj stan da je prestao koristiti nakon “određenog roka”, na prvom ročištu u ponovljenom postupku prije godinu dana Žinić je u spis priložio zahtjev za kupnju stana! Bilo je to jedino održano ročište ponovljenog suđenja na kojem je dogovoren “zastoj”, odnosno vrsta odgode. Sud je, naime, morao provjeriti o čemu je riječ i od tada provjerava, a postupak je zamro.

Iz Grada Zagreba smo neslužbeno saznali da je Žinić već bio u stanu kada su oni preuzeli zgradu 1995. Odgovorili su pak da od 2000. nemaju ništa sa stanom jer ga je preuzelo Ministarstvo branitelja. Žinić je ustvrdio da je bio prognanik. Ali podsjetimo, već 1995., nakon Oluje su se vratili u Glinu i uselili u kuću Jovana Paspalja.

Kuću je kasnije kupila država. Ali stan u Zagrebu su nastavili koristiti. Nadalje, u međuvremenu, 1997. godine, otac Ive Žinića je dobio pravo na obnovu cijelog imanja u Marinbrodu jer je prijavio 14 članova obitelji. Ali ovaj stan su i tad zadržali. Nadalje, 2008. godine, prema odgovoru Ministarstva branitelja, Žinić je rekao da se više ne treba stambeno zbrinjavati preko njih jer je podnio zahtjev za darovanje kuće u kojoj živi i danas i koju je država kupila za 291.200 kuna.

 

Ali opet ključeve stana nije vratio. A to nije učinio ni kad ga je država tužila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Otrgnuli pločicu s vrata 

Kad smo otkrili ovaj novi stan, čini se da je zavladala panika. Bili smo na lokaciji u Ulici Bože i Nikole Bionde.

Preko prezimena na portafonu je brzo prelijepljeno drugo prezime - Cestarić. Na vratima stana na trećem katu skinuta je pločica s prezimenom. Dotakli smo mjesto na kojem je bila. Još je bilo svježe ljepljivo, što znači da je pločica maknuta nedavno. Zvonili smo na portafonu i vratima, nitko se nije javljao.

Ali susjedi znaju tko je Žinić.

- Žinić nije živio u tom stanu, ali je znao dolaziti te nekad i prespavati. No u tom stanu su živjeli njegovi sinovi sa svojim djevojkama, a prije njih je živjela neka žena godinama - ispričala nam je jedna od susjeda Žinićeva tajnog stana u zagrebačkom Borovju.

Susjedi: Ma to je Žinićevo

- Redovno plaćaju pričuvu, a što se tiče režija, to ne znam. Znam da je stan jako lijepo uređen za stanovanje - rekla nam je sugovornica i dodala kako nisu imali problema sa Žinićevim sinovima.

- Nekad je znalo biti buke, ali to je tako kod svih mladih. Ja poznajem samo sina koji je trenutačno dogradonačelnik Gline, samo sam s njim bila u kontaktu. Pristojni ljudi, normalnog ponašanja - kaže nam susjeda koja je mislila da je to stan u njihovu vlasništvu.

- Tako su se ponašali, nisam imala pojma da su ga imali na korištenje - rekla nam je susjeda.

Imala je priliku ući u taj stan. Kaže nam kako je stan na trećem katu te ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju i kupaonicu.

Najčitaniji članci