Obavijesti

News

Komentari 55

Kako su tri astronauta nakon povratka očarali Jovanku i Tita

Kako su tri astronauta nakon povratka očarali Jovanku i Tita
1

Michael Collins čekao je u orbiti, Neil Armstrong je prvi zakoračio na Mjesečevu površinu, a Buzzu Aldrinu pripala je čast da prvi obavi malu nuždu na Mjesecu

VIDEO

Da se danas spuste Marsovci na Zemlju, bilo bi to manje čudo od čovjekova spuštanja na Mjesec. Nitko tada nije vjerovao da je to moguće, prisjetio se šibenski glumac Špiro Guberina tog 20. srpnja 1969. godine.

Na Zemlji je tada bilo oko 3,6 milijardi ljudi. Nedostajala su samo trojica - Michael Collins, Neil Armstrong i Edwin Buzz Aldrin. Oni su bili u raketi. Letjeli su prema Mjesecu - išli su u nemoguću misiju spuštanja na površinu Zemljina satelita te ponovnog povratka na Zemlju.

- Svi su tada buljili u TV prijenos. A ja sam mislio da su Ameri sve to inscenirali, odnosno snimili u studiju - rekao je Miroslav Lilić, tadašnji televizijski voditelj.

Svoj trojici astronauta bio je to tek drugi izlet u svemir. Na putovanje od 384.000 kilometara krenuli su 16. srpnja.

Do Mjeseca putovali četiri dana

Četiri dana poslije počela je povijest. Michael Collins ostao je u zapovjednome modulu kružiti u Mjesečevoj orbiti, a Armstrong i Aldrin su sjeli u lunarni modul i krenuli prema površini. Milijardu ljudi pratilo je prijenos spuštanja.

- Houston, ovdje baza Tišina. Orao je sletio - prolomio se isprekidani glas Neila Armstronga kroz zvučnik u kontroli misije. Nakon prvotnog oduševljenja čekalo se na ono glavno - izlazak na površinu. Ipak, prije toga Armstrong i Aldrin su večerali.

- U redu, sad ću se odmaknuti od Orla. Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski za čovječanstvo - rekao je Armstrong stupivši lijevom nogom na prašnjavo Mjesečevo tlo.

Mali korak, mala nužda: Aldrin prvi mokrio na Mjesecu

U Hrvatskoj je bio ponedjeljak, 21. srpnja, 3 sata, 56 minuta i 31 sekunda.

I dok Neilu Armstrongu pripada prvi korak, prvu nuždu na Mjesecu obavio je Buzz Aldrin. Pomokrio se u specijalnu vrećicu koja se nalazila u svemirskom odijelu.

Armstrong 'probio led' kod Tita i Jovanke

Nakon povratka na Zemlju krenuli su na svjetsku turneju. Bili su popularni poput rock zvijezda. U Jugoslaviji su ih ugostili Josip Broz i Jovanka. Večera je bila prilično uštogljena dok Neil Armstrong nije upitao Jovanku: “Gdje je točno rođen Nikola Tesla?”

- Mislio sam da je poludio. No nakon što se Jovanka oduševljeno stala hihotati, sve maske su pale. Svi smo se opustili. Pitao sam ga kasnije kako je znao što je treba pitati, a Neil je skromno rekao: ‘Ah, pa Tesla je njezin rođak!’. Takav je bio on, uvijek pripremljen za sve situacije - prisjetio se Collins.

ŠETNJA ZA POVIJEST - na Mjesecu su bili 21 sat i 36 minuta, od toga su 2 sata i 31 minutu hodali površinom prikupljajući uzorke tla i kamenje

ODIJELO TEŠKO 90 KILOGRAMA -astronauti su uzimali uzorke pomoću hvataljki jer se zbog krutosti odijela nisu mogli saginjati

OLOVKOM POKRENULI MODUL - pri povratku s Mjeseca pokvarila se tipka za pokretanje motora. Aldrin ih je upalio olovkom, koja mu je poslužila kao prekidač

U POVRATKU SPALILI ZASTAVU - postavili su je preblizu lunarnog modula, pa su je pri polijetanju s Mjeseca motori letjelice spalili


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu