Obavijesti

Promo sadržaj

Kako u tri koraka provjeriti stanje na mirovinskom računu?

Kako u tri koraka provjeriti stanje na mirovinskom računu?

Evo zašto trebate znati koliko iznosi vaša mirovinska štednja i kako to brzo i jednostavno saznati

Vjerojatno svaki štediša zna koliko novca ima na svom štednom računu u banci. A koliko članova obveznih mirovinskih fondova zna koliko novca imaju na svom osobnom mirovinskom računu? Većina gotovo sigurno ne zna. Osobni mirovinski račun ima svaki zaposleni građanin koji je član jednog od četiri obvezna mirovinska fonda. Na taj račun prikuplja se osobna mirovinska štednja - uplaćeni doprinosi uvećani za prinos, odnosno zaradu koju ostvaruje mirovinski fond. Kao što je novac na štednom računu osobno vlasništvo štediše koji ga je položio, tako je i novac na osobnom mirovinskom računu vlasništvo članova fonda. Riječ je o velikim iznosima novca koje treba kontrolirati.

Konkretno: ako ste zaposleni od 2002. i čitavo vrijeme primate prosječnu plaću (izvor: Državni zavod za statistiku) i uplaćujete obaveznih 5% u drugi mirovinski stup, u fond kategorije B, dosad ste uplatili 75.616,50 kuna, a na računu vam se nalazi 118.617,80 kuna. Vaša zarada – zahvaljujući kojoj će vaša mirovina biti veća – u ovom trenutku iznosi 43 tisuće kuna*.  Ako ste pak imali iznadprosječnu plaću vaša zarada je još i veća: na primjer, Ana iz Zagreba uplatila je 124.687,96 kuna na osobni račun u obvezni mirovinski fond od 2003. do danas, a sada na računu ima 176.207,50 kuna. Zarada koja se nalazi na njenom računu iznosi malo više od 51 tisuću kuna**. Da je svih tih godina novac koji su uplatili stajao na računu – bez reinvestiranja – sada bi oboje građana zbog inflacije imalo manje novca nego što su uplatili što znači da bi im i mirovina bila manja.

Pet posto mirovinskog doprinosa u obvezne mirovinske fondove uplaćuje se već 17 godina zaredom, od 2002. kada je uveden drugi stup u sklopu mirovinske reforme. Broj članova fondova iz godine u godinu raste, jer se po zakonu svaki zaposleni građanin mlađi od 40 godina upisuje u jedan od četiri fonda: AZ, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen. Prema zadnjim podacima, fondovi zajedno imaju više od milijun i 940 tisuća članova. Povećanjem broja članova povećava se iznos uplaćenih doprinosa, dakle imovina članova u fondovima. Do sredine 2019. članovi su uplatili u četiri obvezna mirovinska fonda 76.4 milijardi kuna***, a fondovi su ostvarili 36 milijardi kuna zarade****. 

Provjeravati stanje na svom mirovinskom računu potrebno je iz više razloga. Prvo, kako bi svatko znao s kolikom mirovinskom štednjom u drugom stupu raspolaže. Građani koji su pred mirovinom na taj će način najbolje znati koji model isplate mirovine izabrati i koliko veću mirovinu će primati. Drugo, provjerom osobnog mirovinskog računa članovi će vidjeti koliko su fondovi godišnje uvećali njihova ušteđena sredstva. Ovisno o rezultatu, mogu ostati u istom fondu ili prijeći u drugi obvezni mirovinski fond ako nisu zadovoljni prinosom. I treće, svaki zaposlenik na taj način kontrolira da li mu njegov poslodavac redovito uplaćuje mirovinski doprinos. Iskustva u Hrvatskoj govore da je to itekako potrebno kontrolirati jer ima poslodavaca koji ne poštuju zakonsku obvezu uplate doprinosa prilikom isplate plaća.

• Kako pratiti stanje na osobnom računu u mirovinskom fondu? 
Pratiti i znati stanje na osobnom mirovinskom računu može se svakodnevno. Četiri su načina kako član fonda može dobiti informaciju o svom računu.

1.    Prvi je pozivom na besplatni info telefon svog fonda. Info telefon za AZ mirovinski fond je 0800 0099; za Erste Plavi je 0800 5055; za Raiffeisen je 0800 0900; a za PBZ Croatia osiguranje 0800 445544. Da bi djelatnik fonda mogao dati informaciju o stanju računa, mora mu se reći broj mirovinskog računa i zaporka. To su podaci koje svaki član dobije nakon upisa u fond.

2.    Drugi način je putem Interneta, na službenoj web stranici svakog fonda. Za provjeru putem Interneta također je potrebno znati i upisati broj mirovinskog računa i zaporku. 

3.    Moguće je stanje računa pratiti i putem SMS poruke na mobilni telefon koju će slati fond. Ovu mogućnost mora se odabrati prilikom učlanjivanja u fond. Član koji dogovori primanje obavijesti putem SMS poruka, dobivat će informaciju o promjeni stanja računa nakon svake uplate doprinosa.   

4.     Stanje na mirovinskom računu možete kontrolirati i preko aplikacije.

* Izračun zarade na dan 30.06.2019. za građanina koji je bio član fonda MIREX-B od početka reforme (30.04.2002.) i cijelo vrijeme ima prosječnu hrvatsku bruto plaću (prema statističkim izvješćima o plaći DZS-a).

**Pregled prometa po osobnom računu na dan 9.05.2019. za zaposlenicu iz Zagreba koja je član fonda MIREX-B od 11.11.2003. i cijelo vrijeme ima iznadprosječnu hrvatsku bruto plaću.

***Izvor: HANFA; Mjesečno izvješće za lipanj 2019. Neto imovina OMF-ova. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne predstavljaju jamstvo prinosa u budućnosti niti procjena, odnosno predviđanja dobiti. Uračunata je višekratna naknada.

****Izvor: Izračun društava za upravljanje OMF-ovima temeljem službenih podataka HANFA–e o uplatama i isplatama. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne predstavljaju jamstvo prinosa u budućnosti niti procjena, odnosno predviđanja dobiti. Uračunata je višekratna naknada. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.