Obavijesti

News

Komentari 53

Kalmeta i Sanader jedini likovi nikad prikazane 'Renesanse'

Kalmeta i Sanader jedini likovi nikad prikazane 'Renesanse'
1

PROMETNA RENESANSA HRVATSKE: Božidar Kalmeta je optužen da je film Fimi medije 2007. godine, dok je bio ministar, platio 612.000 kuna i za taj iznos oštetio državu

VIDEO

Ovo je Hrvatska, nova država nastala uz velike ratne žrtve. Odvažno je krenula u gradnju i poboljšanje prometne infrastrukture, najavljuje voditelj na početku filma “Prometna renesansa Hrvatske”, koji je za Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture izradila Fimi media 2007. godine, a koji nikad nigdje nije prikazan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17



Film je od tvrtke Nevenke Jurak, kojoj ponovno sude u predmetu Fimi media, naručio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je, osim glavnog lika u filmu Ive Sanadera, jedini koji se pojavljuje u filmu koji traje sedam minuta i 18 sekundi, a u kojem se uglavnom koriste arhivske snimke, uz tek poneki novi, dosnimljeni kadar. Uskokovom optužnicom podignutom na zagrebačkom Županijskom sudu Kalmeta se tereti da je, tijekom 2007. i 2008. godine, koristeći položaj ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s Fimi medijom dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske” te naredio da se realizacija izuzme od postupka javne nabave znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanje tog filma sredstvima ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Fimi media je 21. travnja 2008. godine ministarstvu ispostavila račun od 612.159 kuna. Ministarstvo ga nije moglo platiti jer nije imalo nikakvu dokumentaciju koja bi ga obvezala. Potom je Kalmeta, tvrdi Uskok, s odgovornom osobom Fimi medije dogovorio izradu potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa. Tvrtka je izradila ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. godine i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008. godine, koji je u ime ministarstva potpisao Kalmeta.

Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. godine račun je plaćen, čime je Kalmeta ministarstvo, tvrdi Uskok, oštetio za 612.159 kuna. Ovu optužnicu sud može potvrditi, odbaciti ili vratiti Uskoku na nadopunu. Ovo je druga optužnica protiv bivšeg HDZ-ova ministra.

Podsjećamo, ovaj mjesec zagrebački županijski sud potvrdio je optužnicu protiv Kalmete i ostalih u HAC-ovu kraku afere Remorker. Uskok tvrdi da je Kalmeta sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna te 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i gradnju cesta.

Kalmeta ostaje gradonačelnik

Kalmeta namjerava ostati gradonačelnik, a ne namjerava se povući ni sa stranačkih funkcija. Tvrdi da se više puta pokazalo da se nekoga optužilo, pa bi se na sudu dokazalo da je nevin.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji