Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
53 komentara

Kalmeta i Sanader jedini likovi nikad prikazane 'Renesanse'

PROMETNA RENESANSA HRVATSKE: Božidar Kalmeta je optužen da je film Fimi medije 2007. godine, dok je bio ministar, platio 612.000 kuna i za taj iznos oštetio državu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
53 komentara

Ovo je Hrvatska, nova država nastala uz velike ratne žrtve. Odvažno je krenula u gradnju i poboljšanje prometne infrastrukture, najavljuje voditelj na početku filma “Prometna renesansa Hrvatske”, koji je za Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture izradila Fimi media 2007. godine, a koji nikad nigdje nije prikazan.

POGLEDAJTE VIDEO:Film je od tvrtke Nevenke Jurak, kojoj ponovno sude u predmetu Fimi media, naručio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je, osim glavnog lika u filmu Ive Sanadera, jedini koji se pojavljuje u filmu koji traje sedam minuta i 18 sekundi, a u kojem se uglavnom koriste arhivske snimke, uz tek poneki novi, dosnimljeni kadar. Uskokovom optužnicom podignutom na zagrebačkom Županijskom sudu Kalmeta se tereti da je, tijekom 2007. i 2008. godine, koristeći položaj ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s Fimi medijom dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske” te naredio da se realizacija izuzme od postupka javne nabave znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanje tog filma sredstvima ministarstva.

Fimi media je 21. travnja 2008. godine ministarstvu ispostavila račun od 612.159 kuna. Ministarstvo ga nije moglo platiti jer nije imalo nikakvu dokumentaciju koja bi ga obvezala. Potom je Kalmeta, tvrdi Uskok, s odgovornom osobom Fimi medije dogovorio izradu potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa. Tvrtka je izradila ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. godine i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008. godine, koji je u ime ministarstva potpisao Kalmeta.

Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. godine račun je plaćen, čime je Kalmeta ministarstvo, tvrdi Uskok, oštetio za 612.159 kuna. Ovu optužnicu sud može potvrditi, odbaciti ili vratiti Uskoku na nadopunu. Ovo je druga optužnica protiv bivšeg HDZ-ova ministra.

Podsjećamo, ovaj mjesec zagrebački županijski sud potvrdio je optužnicu protiv Kalmete i ostalih u HAC-ovu kraku afere Remorker. Uskok tvrdi da je Kalmeta sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna te 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i gradnju cesta.

Kalmeta ostaje gradonačelnik

Kalmeta namjerava ostati gradonačelnik, a ne namjerava se povući ni sa stranačkih funkcija. Tvrdi da se više puta pokazalo da se nekoga optužilo, pa bi se na sudu dokazalo da je nevin.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message