Obavijesti

News

Komentari 2

Kalmeta najizgledniji: Može li HDZ ipak biti poražen u Zadru?

Kalmeta najizgledniji: Može li HDZ ipak biti poražen u Zadru?
4

Iako se HDZ-ova gradska vlast voli pohvaliti infrastrukturnim projektima, radovi se zbog nedostatka novca odugovlače, a dobar dio grada još leži na crnim jamama

VIDEO

Božidar Kalmeta - zadarski alfa i omega

Zadrom već 23 godine vlada Hrvatska demokratska zajednica, zbog čega taj dio Hrvatske s pravom zovu HDZ-ovom utvrdom. To je ujedno činjenica kojom se HDZ-ovci posebno ponose, a lokalni stranački alfa i omega Božidar Kalmeta pred svake izbore, lokalne ili parlamentarne, voli spomenuti politiku kontinuiteta. Upravo taj kontinuitet HDZ-ovci navode kao glavni razlog poslijeratnog razvojnoga buma Zadra. 

Kritičari će odgovoriti kako se razvoj ogleda tek u skupim projektima, građevinarstvu, spomenicima Suncu, dok s druge strane nedostaje staračkih domova i drugih komunalnih objekata. Osim toga spočitat će im kako je u tom razdoblju uništena proizvodnja te ugašeni nekadašnji industrijski mastodonti poput Bagata, TIZ-a i drugih. Na razvalinama socijalističkih tvornica niknuli su luksuzni stanovi u kojima mahom žive zadarski poduzetnici i ljudi iz kriminalnoga miljea nerijetko bliski HDZ-u. 

Oporba, a i dobar dio građana, vladajućima spočitavaju gradnju monumentalnih i precijenjenih građevina, poput sportskoga centra na Višnjiku, koji jedva otplaćuju sami sebe. Iako se HDZ-ova gradska vlast voli pohvaliti infrastrukturnim projektima poput odvodnje, radovi se zbog nedostatka novca odugovlače, a dobar dio grada još leži na crnim jamama. 

Zahvaljujući slabašnoj oporbi predvođenoj SDP-om i odnosom središnje vlasti prema Zadru, Kalmeta, koji je i službeno kanidat HDZ-a za zadarskoga gradonačelnika, ponovno bi mogao računati na još jedan gradonačelnički mandat u Zadru. To je inače najdugovječniji gradonačelnik u Zadru od neovisnosti. Na Narodnom trgu je stolovao punih deset godina, od 1994. do 2004. 

U utrku idu Bilić, Sinovčić, Bunja, Meštrović...

Koalicija SDP-a i HNS-a Kalmeti će suprotstaviti bankara, nestranačkog Ivu Bilića. Aktualni član Uprave Hypo Alpe Adria Banke, u devedesetima je bio član stranke, ali se kasnije posvetio karijeri bankara i zadarskoj je javnosti uglavnom nepoznat. Najavljuje kako će mu u središtu biti sređivanje gradskih financija i razvoj gospodarstva. Zadrani se već šale kako će Zadar, pobijedi li Bilić, i nadalje nositi posprdni naziv Hypograd. 

Žestok obračun s HDZ-om u Zadru najavio je i dojučerašnji član stranke, zadarski medijski mogul, kontroverzni poduzetnik i vanjski suradnik NK Zadra Reno Sinovčić. Njemu će, kaže, na prvom mjestu u politici biti “mali ljudi”. Vlasnik televizije, novina i radija HDZ je napustio prije desetak mjeseci, nakon što ga je na unutarstranačkim izborima pobijedio Božidar Kalmeta. 

Kandidaturu za zadarskoga gradonačelnika najavio je i aktualni zadarski dožupan Đani Bunja, bivši HSP-ovac, koji je stranku napustio nakon sukoba sa stranačkim suradnikom Vicom Karabanom. Bunja ga je prijavio policiji zbog iznude, navodeći kako je Karabanu posrednik bio Sinovčić. Na kraju su se sva trojica našla na sudu. Bunja kao oštećeni, Karaban optuženi, a Sinovčić svjedok. 

U javnosti se spominje kako će se za gradsku vlast kandidirati i poznati zadarski performer Enio Meštrović sa svojom listom Bleke i kanji, kako se zove i udruga kojoj je na čelu.

SDP-ovci izlaze na izbore, a Boga mole da ih ne osvoje

U Zadru se već godinama zbijaju šale na račun zadarskih SDP-ovaca, koji nakon svakih lokalnih izbora prolaze “lišo bez punta”. Nerijetko se može čuti, kako zapravo izlaze na izbore, a Boga mole da ih ne osvoje. 

Ingrid Antičević Marinović dva je puta pokušala postati gradonačelnicom, ali bezuspješno. Nije joj pomoglo niti kada je prozivala vladajući HDZ da gradnjom Pozdrava suncu u gradu duge kršćanske tradicije veličaju barbarske ili antičke kultove. No, SDP-ovci su zamalo, početkom 2000.-tih, osvojili vlast. Iako je bila dogovorena koalicija s nezavisnom listom Stanislava Antića, jedan presudni glas s te je liste ipak otišao HDZ-u. Vijećnica Renata Peroš na samoj sjednici Gradskoga vijeća prešla je u protivnički tabor. 

SDP-ovci spominju još jedan slučaj iz sredine devedesetih prošloga stoljeća. Tada se brodu kojim su se prevozili glasački listići s gradskih otoka pokvario motor, pa je plutao satima nasred pučine. SDP-ovci tvrde da su tada morem plutali i listići na kojima je bila zaokružena njihova lista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Srbin i Hrvat ranili jedan drugog u ratu. Godinama kasnije našli se u kafani: Znao sam da si to ti
POSTALI PRIJATELJI

Srbin i Hrvat ranili jedan drugog u ratu. Godinama kasnije našli se u kafani: Znao sam da si to ti

O priči Perice Voćkića i Matana Šimića snimljen je i dokumentarni film 'Preobraženje'. U njemu pričaju kako su se godinama nakon rata prepoznali u jednoj kafani i postali dobri prijatelji
VIDEO Oluja je jučer potopila Karlovac, grom zapalio kuću, za sutra najavili novo nevrijeme!
STIŽE NOVO POGORŠANJE

VIDEO Oluja je jučer potopila Karlovac, grom zapalio kuću, za sutra najavili novo nevrijeme!

Žuti alarm zbog mogućeg grmljavinskog nevremena DHMZ je za sutra označio za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju