Obavijesti

News

Komentari 106

'Kalmeti sam ispričao sve o kriminalu, a nije ništa uradio'

'Kalmeti sam ispričao sve o kriminalu, a nije ništa uradio'
4

Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata koji je prijavljivao kriminal u cestogradnji, pa i samog bivšeg ministra vjeruje da je ključ za oslobađajuću presudu što su optuženi mogli utjecati na svjedoke

Sutkinja nije vjerovala onima koji su teretili Kalmetu, a jeste onima koji nisu. Najveći problem je što su za ovako velike optužnice, optuženi bili na slobodi i u situaciji da mogu utjecati na svjedoke. To su opasni ljudi, a sud im je dozvolio da se brane sa slobode i tako to završi. Ako su tako nevini, zašto je onda i mene policija čuvala od te grupe koja je danas oslobođena?, komentirao nam je Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata oslobađajuću presudu protiv Božidara Kalmete.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa ...

Sindikat je aktivno sudjelovao u razotkrivanju modela namještanja poslova i izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki. Stanić je na kraju i sam završio na sudu s Kalmetom kada je sve počelo curiti van.

- Nevjerojatno je da sad ispada da Kalmeta nije ništa znao. To jednostavno nije točno. Ja sam mu osobno od 2008. godine u više navrata ispričao kakav se kriminal događa u autocestama dok je bio ministar. Imao je utjecaj, njega se baš sve pitalo, ali nije baš ništa uradio. Štoviše, na čelo HAC-a je doveo ljude poput Stjepka Bobana koji su trebali sakriti dokumentaciju - kaže Stanić.

Kalmeta je oslobođen, njegovih troje suradnika mora u zatvor
Kalmeta je oslobođen, njegovih troje suradnika mora u zatvor

Boban je inače osuđen za primanje mita u istom procesu gdje je Kalmeta danas oslobođen. Čelnik HAC-a je postao u vrijeme mandata Božidara Kalmete 2009. godine nakon što je cijela tadašnja uprava HAC-a završila iza rešetaka zbog sumnji za izvlačenje milijuna. Među njima su i Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević koji su danas oslobođeni zajedno s Kalmetom. Boban je vodio HAC do promjene vlasti 2012. godine, a kasnije je i sam optužen. 

Sutkinja je danas obrazložila da je preslušano 90 svjedoka, napravljena analiza dokumenata i da nitko osim Josipa Sapunara nije teretio Kalmetu. I da ne može donijeti presudu na temelju impresija u javnosti. A i Sapunarovo svjedočenje nije prihvaćeno kao vjerodostojno jer je ranije lagao o imovini. Inače, treba navlastiti da je Drago Tadić, čelnik Osijek Koteksa, moćne tvrtke koja je davala mito u svom prvom iskazu istražiteljima teretio Kalmetu, ali je taj iskaz promijenio.

'Znao sam da može biti jedino ovako, ali tko bi mi vjerovao...'
'Znao sam da može biti jedino ovako, ali tko bi mi vjerovao...'

Stanić smatra da suci također nemaju petlju i slobodu izreći osuđujuće presude.

- Kalmeta je još na visokoj funkciji u HDZ-u, a dok je tako, teško je očekivati osuđujuće presude. Suci su podložni utjecaju i mitu i  zato je ovo po meni jedna klasična presuda u Hrvatskoj - zaključuje Stanić.