News

Komentari 106

'Kalmeti sam ispričao sve o kriminalu, a nije ništa uradio'

'Kalmeti sam ispričao sve o kriminalu, a nije ništa uradio'

Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata koji je prijavljivao kriminal u cestogradnji, pa i samog bivšeg ministra vjeruje da je ključ za oslobađajuću presudu što su optuženi mogli utjecati na svjedoke

Sutkinja nije vjerovala onima koji su teretili Kalmetu, a jeste onima koji nisu. Najveći problem je što su za ovako velike optužnice, optuženi bili na slobodi i u situaciji da mogu utjecati na svjedoke. To su opasni ljudi, a sud im je dozvolio da se brane sa slobode i tako to završi. Ako su tako nevini, zašto je onda i mene policija čuvala od te grupe koja je danas oslobođena?, komentirao nam je Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata oslobađajuću presudu protiv Božidara Kalmete.

POGLEDAJTE VIDEO

Sindikat je aktivno sudjelovao u razotkrivanju modela namještanja poslova i izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki. Stanić je na kraju i sam završio na sudu s Kalmetom kada je sve počelo curiti van.

- Nevjerojatno je da sad ispada da Kalmeta nije ništa znao. To jednostavno nije točno. Ja sam mu osobno od 2008. godine u više navrata ispričao kakav se kriminal događa u autocestama dok je bio ministar. Imao je utjecaj, njega se baš sve pitalo, ali nije baš ništa uradio. Štoviše, na čelo HAC-a je doveo ljude poput Stjepka Bobana koji su trebali sakriti dokumentaciju - kaže Stanić.

Boban je inače osuđen za primanje mita u istom procesu gdje je Kalmeta danas oslobođen. Čelnik HAC-a je postao u vrijeme mandata Božidara Kalmete 2009. godine nakon što je cijela tadašnja uprava HAC-a završila iza rešetaka zbog sumnji za izvlačenje milijuna. Među njima su i Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević koji su danas oslobođeni zajedno s Kalmetom. Boban je vodio HAC do promjene vlasti 2012. godine, a kasnije je i sam optužen. 

Sutkinja je danas obrazložila da je preslušano 90 svjedoka, napravljena analiza dokumenata i da nitko osim Josipa Sapunara nije teretio Kalmetu. I da ne može donijeti presudu na temelju impresija u javnosti. A i Sapunarovo svjedočenje nije prihvaćeno kao vjerodostojno jer je ranije lagao o imovini. Inače, treba navlastiti da je Drago Tadić, čelnik Osijek Koteksa, moćne tvrtke koja je davala mito u svom prvom iskazu istražiteljima teretio Kalmetu, ali je taj iskaz promijenio.

Stanić smatra da suci također nemaju petlju i slobodu izreći osuđujuće presude.

- Kalmeta je još na visokoj funkciji u HDZ-u, a dok je tako, teško je očekivati osuđujuće presude. Suci su podložni utjecaju i mitu i  zato je ovo po meni jedna klasična presuda u Hrvatskoj - zaključuje Stanić.

Najčitaniji članci