News

Komentari 12

Banke i dalje smanjuju kamate, ali u Sloveniji su još uvijek niže

Banke i dalje smanjuju kamate, ali u Sloveniji su još uvijek niže

Prosječne kamatne stope na kredite poduzećima kreću se oko sredine europodručja, a uvjeti za ostale kredite stanovništvu među najpovoljnijima su u skupini zemalja Nove Europe

Kamatne stope hrvatskih banaka nastavile su se smanjivati ovoga ljeta. Prosječna kamatna stopa na novoodobrene stambene kredite stanovništvu približila se 3%. Zadnja međunarodna usporedba prema metodologiji Europske središnje banke raspoloživa za mjesec lipanj pokazuje da je hrvatski prosjek kamatnih stopa približno jednak kao u Češkoj i Litvi, i malo veći nego u Sloveniji.

Pokazuje to nova publikacija Hrvatske udruge banaka (HUB) koja se detaljno osvrće na nastavak trenda pada kamata na kredite te prikazuje glavne pokazatelje poslovanja banaka u Hrvatskoj.

Prosječne kamatne stope na kredite poduzećima kreću se oko sredine europodručja, a uvjeti za ostale kredite stanovništvu među najpovoljnijima su u skupini zemalja Nove Europe, kaže analiza HUB-a. 

- Nastavak trenda pada kamatnih stopa na kredite jednim se dijelom može objasniti padom kamatnih stopa na depozite. Drugi važan čimbenik je jačanje konkurencije u svjetlu oporavka potražnje za kreditima, što je dovelo do smanjenja kamatne marže. Natjecanje za nove volumene kreditnih poslova nailazi na ograničenja zbog fundamentalnih slabosti (rizici, slabost institucija koje uređuju prisilnu naplatu) i usporavanja gospodarske aktivnosti koje se u Hrvatskoj osjetilo u drugom tromjesečju, dok je u nekim državama Europske unije, među njima i kod najvažnijeg trgovačkog partnera Njemačke, zabilježen pad. Takve informacije i kretanja povećavaju oprez, zaključuje analiza. 

Najčitaniji članci