Obavijesti

News

Komentari 5

'Kaos u Hong Kongu okončat ćemo u skladu sa zakonom'

'Kaos u Hong Kongu okončat ćemo u skladu sa zakonom'
1

Zadnjih tjedana pojavila se bojazan da bi Peking mogao poslati vojsku na zahtjev hongkonške vlade da uguši prosvjede u tom poluautonomnom gradu

Kina će okončati "kaos" u Hong Kongu u skladu sa zakonom, izjavio je kineski premijer Li Keqiang u petak tijekom sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja boravi u trodnevnom posjetu Kini.

Li, koji je prvi put komentirao nemire u Hong Kongu, rekao je da Kina ima mudrost da po zakonu riješi taj problem.

Zadnjih tjedana pojavila se bojazan da bi Peking mogao poslati vojsku na zahtjev hongkonške vlade da uguši prosvjede u tom poluautonomnom gradu.

Merkel je kazala da pozdravlja ovotjedni potez Hong Konga da službeno povuče kontroverzni prijedlog zakona o izručenju zbog kojega su prije tri mjeseca i počeli prosvjedi.

Hong Kong: Ugledni aktivisti uhićeni uoči velikog prosvjeda
Hong Kong: Ugledni aktivisti uhićeni uoči velikog prosvjeda

"Sada se nadam da će prosvjednici sudjelovati u dijalogu", izjavila je kancelarka.

Čelnici hongkonškog prosvjednog pokreta zatražili su sastanak s Merkel, ali je njen glasnogovornik rekao da to nije planirano.

Merkel i Li potpisali su ukupno 11 sporazuma o suradnji u područjima kao što su avijacija, čista energija, financije i obrazovanje. Njezin posjet najviše je usredotočen na trgovinu.

Merkel je izrazila nadu da će uskoro biti riješen američko-kineski trgovinski rat koji utječe i na druge zemlje.

Njemačko gospodarstvo je na rubu recesije dok kinesko gospodarstvo najsporije raste u gotovo tri desetljeća.

Kancelarka, koja je dovela veliko poslovno izaslanstvo u Peking, također je rekla kako se nada da će uskoro biti finaliziran sporazum o ulaganjima između EU-a i Kine.

I Njemačka i Europska unija tijekom prošle godine su postrožile pravila za procjenu stranih ulaganja pa ih je Peking optužio za protekcionizam.

Merkel će se sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom na večeri, a u subotu putuje u Wuhan kako bi se sastala s poslovnim predstavnicima i studentima Sveučilišta Huazhong.