Obavijesti

News

Komentari 26

Kaos u Kazahstanu: Policija ubila desetke prosvjednika, a Rusija je poslala vojnu pomoć

Kaos u Kazahstanu: Policija ubila desetke prosvjednika, a Rusija je poslala vojnu pomoć

Grad je prepun izgorjelih automobila, a interneta nema u cijeloj zemlji. Uhićeno je dvije tisuće ljudi. Riječ je o najgorem nasilju u 30 godina neovisnosti te zemlje bogate naftom i uranom

VIDEO

Novo nasilje izbilo je u četvrtak u glavnom gradu Kazahstana nakon što je Rusija tijekom noći poslala padobrance kako bi ugušili pobunu u toj bivšoj sovjetskoj republici bliskoj Moskvi.

Policija u Almatiju objavila je da je tijekom noći ubila desetke prosvjednika.

Državna televizija objavila je da je poginulo najmanje 13 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih su dvojici odrubljene glave.

Uhićeno je 2000 ljudi, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Predsjednička rezidencija u gradu i ured gradonačelnika zapaljeni su, a grad je prepun izgorjelih automobila. Interneta nema u cijeloj zemlji.

Vojnici su povratili nadzor nad glavnom zračnom lukom, koju su prosvjednici bili osvojili.

U četvrtak navečer ponovno su izbili okršaji na središnjem trgu u Almatiju, koji su tijekom dana naizmjence okupirali vojnici i stotine prosvjednika.

Riječ je o najgorem nasilju u 30 godina neovisnosti te zemlje bogate naftom i uranom.

Predsjednik države Kasim-Džomart Tokajev, koji je pozvao u pomoć Rusiju, za pobunu okrivljuje teroriste uvježbane u inozemstvu.

Tko je Nursultan Nazarbajev? Htio biti vječni vladar, sebi dao praznik, Borat ga sprdao u filmu
Tko je Nursultan Nazarbajev? Htio biti vječni vladar, sebi dao praznik, Borat ga sprdao u filmu

"Riječ je o potkopavanju integriteta zemlje i što je najvažnije napadu na naše građane koji od mene traže da ih hitno pomognem", rekao je.

Moskva je objavila da će zajedno sa svojim saveznicima pomoći Kazahstanu u "protuterorističkoj operaciji" i smatra da je pobuna inspirirana izvana.

Pobuna, koja je počela kao prosvjed protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se u srijedu kada su prosvjednici upali u javne zgrade u Almatiju i drugim gradovima i zapalili ih. Izvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine.

Tokajev je raspustio vladu, ukinuo odluku o povećanju cijena goriva i ogradio se od svojeg prethodnika zamijenivši ga na dužnosti predsjednika utjecajnog Vijeća za sigurnost.

No to nije umirilo prosvjednike koji optužuju Nazarbajevovu obitelj i saveznike da su se obogatili na nafti i rudnim bogatstvima, a zemlja je ostala siromašna.

Nazarbajev nije viđen u javnosti od početka prosvjeda.

Zapadne zemlje pozvale su na mir, a Kina je ocijenila da je riječ o unutarnjem pitanju Kazahstana.

Rusija šalje padobrance u pomoć predsjedniku Kazahstana

Rusija je u četvrtak počela slati padobrance u Kazahstan da pomognu predsjedniku Kasimu Tokajevu ugušiti smrtonosnu pobunu izraslu iz prosvjeda protiv povećanja cijena goriva u toj autokratskoj i energentima bogatoj bivšoj članici Sovjetskog Saveza.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a predsjednik Tokajev, koji je isprva raspustio vladu i odustao od povećanja cijena, optužio je prosvjednike za terorizam potican sa Zapada te je zatražio pomoć vojnog saveza koji okuplja dio država bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tajništvo Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana objavilo je noću na četvrtak da šalje vojnike u pomoć kazahstanskom predsjedniku ne navodeći o kojem je broju riječ.

Ruski padobranci prevoze se u Kazahstan i "prve postrojbe tog kontingenta već su počele obavljati dodijeljene im zadaće", navodi se.

Neprovjerene videosnimke na društvenim mrežama pokazuju vojnike u ophodnji ulicama Almatyja, pucnje iz vatrenog oružja, te masovne pljačke po gradu. 

Nastavljeni sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti u Almatyju
Nastavljeni sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti u Almatyju

Policija je objavila da je usmrtila desetke pobunjenika u najvećem gradu Almatyju, a državna televizija javlja da je 13 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno u prosvjedima od kojih je dvojici odrubljena glava.

Reutersovi dopisnici u Almatyju javili su u srijedu da su prosvjednici zapalili zgradu predsjedničke rezidencije i zgradu ureda gradonačelnika. 

U četvrtak popodne po mjesnom vremenu zračna luka u Almatyju koju su ranije zauzeli prosvjednici, vraćena je pod čvrsti nadzor vojske. Olupine spaljenih vozila leže po cestama. 

U četvrtak ujutro u grad je ušlo nekoliko oklopnih vozila i vozila za prijevoz vojnika i odjekivali su pucnjevi kako se vojska približava mnoštvu, javljaju Reutersovi dopisnici s mjesta događaja.

Nešto poslije trg je bio gotovo prazan s tek 200 do 300 prosvjednika.

Internet je ugašen diljem zemlje te je nemoguće dobiti pravu sliku stanja prosvjeda kakvih nije bilo u povijesti Kazahstana kojim je željeznom rukom vladao bivši predsjednik Nursultan Nazarbajev (81) gotovo tri desetljeća od raspada Sovjetskog Saveza.

"Napad na naše građane"

Tokajev je, da bi umirio prosvjednike u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

Nazarbajev nije viđen u javnosti od početka prosvjeda i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijarda dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima.

No mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza. Kazahstan je bio prvo gospodarstvo središnje Azije i stalno bilježilo dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazaške nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju.

Vojni savez bivših sovjetskih država šalje mirovne snage u Kazahstan zbog prosvjeda
Vojni savez bivših sovjetskih država šalje mirovne snage u Kazahstan zbog prosvjeda

Tokajev je optužio "terorističke" bande obučene u inozemstvu za podrivanje države.

"To je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže da im hitno pomognem", rekao je Tokajev.

Predsjednik je isprva vukao poteze da umiri prosvjednike pa je smijenio i vladu i ograničio cijene ukapljenog naftnog plina na maksimalno 50 tenga (77 lipa) po litri, odustajući od povećanja koje je planirao 1. siječnja tvrdeći da je niska cijena neodrživa.

Mnogi Kazhstanci voze na ukapljeni plin koji je znatno jeftiniji od benzina.

Zaštita stranih tvrtki 

Ruske novinske agencije citirale su čelnika ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina koji je rekao da je pojačana sigurnost oko ključnih instalacija na kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu, koji Rusija koristi za svemirska lansiranja.

Novinska agencija TASS citira kazaško ministarstvo zdravstva da je više od 1000 ljudi ozlijeđeno u prosvjedima i više od 400 njih je u bolnicama.

Zapadne države pozvale su sve strane na mir i suzdržanost, a Kina je događaje opisala kao unutarnje pitanje u nadi da će se stanje brzo stabilizirati.

Tokajev je naredio zaštitu zgrada u kojima su smještena veleposlanstva te strane tvrtke. 

Državna televizija objavila je da Nacionalna banka Kazahstana prekida poslovanje kako bi zaštitila svoje zaposlenike.

Nemiri u Kazahstanu podigli cijenu uranija

Nemiri u Kazahstanu u kojemu se nalazi 40 posto svjetskih zaliha uranija, podigli su njegovu cijenu na svjetskim tržištima za gotovo osam posto, javlja Bloomberg.

Cijena uranija na svjetskim tržištima porasla je za gotovo osam posto, zbog nemira u Kazahstanu, piše Bloomberg pozivajući se na podatke specijalizirane platforme UxC, jedne je od vodećih svjetskih tvrtki za istraživanje i analizu tržišta u nuklearnoj industriji.

Prema podacima s UxC-a, u srijedu je cijena uranija na svjetskim tržištima porasla na 45,25 dolara po funti (oko 450 grama). U utorak je cijena funte uranija bila je 42 dolara, pa je dnevni rast iznosio oko osam posto.

Bloomberg podsjeća da Kazahstan proizvodi oko 40 posto svjetskih zaliha urana. Ranije je objavljeno da su zbog prosvjeda u toj zemlji dionice kazahstanske tvrtke Kazatomprom koja se bavi vađenjem prirodnog uranija, na Londonskoj burzi pale za 8,8 posto.

Kaos u Kazahstanu: U Almatiju zapaljena Skupština, isključeni internet i mobiteli, pala Vlada
Kaos u Kazahstanu: U Almatiju zapaljena Skupština, isključeni internet i mobiteli, pala Vlada

"Postoji li čak i kratkoročno neizvjesnost u vezi s opskrbom, vlasnici uranija nerado njime trguju", citira Bloomberg stručnjaka UxC-a Jonathana Hinza. 

"Unatoč činjenici da se za sada ne pojavljuje manjak zaliha, igrači na tržištu polaze od činjenice da za to postoje preduvjeti", kaže on.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima.

Kazahstan: Nastavljeni sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti u Almatyju

Nekoliko oklopnih vozila i deseci vojnika ušli su u četvrtak ujutro na glavni trg u najvećem kazahstanskom gradu Almatyju, gdje su nastavljeni sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti u kojima ima i mrtvih, objavile su novinske agencije.

Policija je priopćila da je desetak prosvjednika "eliminirano", prema navodima ruske novinske agencije Interfax. Dok se vojska približavala masi čula se pucnjava, rekli su svjedoci.

Državna televizija izvijestila je u četvrtak da je Narodna banka Kazahstana odlučila zaustaviti rad svih financijskih institucija. Internet u zemlji uglavnom ne radi, prenosi Reuters.

Diljem Kazahstana u prosvjedima je ubijeno osam policajaca i pripadnika nacionalne garde u utorak i srijedu, što je kazahstanskog predsjednika Kasima Tokajeva potaknulo da zatraži pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Taj savez pod vodstvom Rusije ponudio je slanje mirovnih snaga u Kazahstan. Armenski premijer Nikol Pašinijan na Facebooku je objavio da će neodređeni broj pripadnika mirovnih snaga otići u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi stabilizira situaciju nakon što su zapaljenje zgrade državnih institucija te nakon što je zauzeta međunarodna zračna luka Almaty.

Neredi u Kazahstanu: Prosvjednici upali u ured gradonačelnika Almatija
Neredi u Kazahstanu: Prosvjednici upali u ured gradonačelnika Almatija

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve stane na suzdržanost.

Tokajev je održao drugi govor u razmaku od nekoliko sati, dok zemlju potresaju najsnažniji prosvjedi u više od deset godina, kojih je okidač bio porast cijena energenata. Predsjednik Kazahstana kazao je da terorističke bande obučene izvan zemlje zauzimaju zgrade, infrastrukturu i otimaju oružje.

Tvrdi da su prosvjednici preuzeli kontrolu nad zračnom lukom u najvećem gradu Almatyju te nad pet zrakoplova iz te zračne luke, uključujući i strane.

"To zapravo više nije prijetnja, to je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže... da im hitno pomognem", rekao je Tokajev.

Osudio je "masovne napade na pripadnike snage reda", optužujući "kriminalne elemente koji premlaćuju vojnike, vuku ih gole po ulici, napadaju žene i pljačkaju trgovine".

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s Tokajevom i bjeloruskim predsjednik Aleksandrom Lukašenkom u srijedu o neredima u Kazahstanu, objavila je bjeloruska novinska agencija Belta.

Kazakhstanska vlada je podnijela ostavku nakon prosvjeda zbog cijena goriva
Kazakhstanska vlada je podnijela ostavku nakon prosvjeda zbog cijena goriva

"Almaty je napadnut, uništen i vandaliziran. Stanovnici Almatyja postali su žrtve napada terorista i bandita pa smo dužni poduzeti sve moguće radnje da zaštitimo našu državu", poručio je Tokajev.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Tokajev je također smijenio čelnika obavještajne službe Karima Masimova, objavio je njegov ured.

Lokalni mediji javili su da su prosvjednici ušli u predsjedničku rezidenciju i ured gradonačelnika najvećeg grada u zemlji i zapalili obje zgrade. 

Te informacije nemoguće je provjeriti, kao i vijest da su podmetnuli požar u zračnoj luci Almaty, prenosi agencija AFP.

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatyju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Agencija France presse javlja da zbog toga nije mogla stupiti u kontakt sa svojim dopisnicima iz Kazahstana.

Da bi umirio prosvjednike Tokajev je ranije u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

Nazarbajev (81) nije viđen u javnosti od početka prosvjeda i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije koji je bio predsjednik Kazahstana gotovo tri desetljeća od proglašenja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijarda dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima.

No mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza, piše Reuters.

Kazahstan je bio prvo gospodarstvo središnje Azije i stalno bilježilo dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazačke nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.