Obavijesti

News

Komentari 217

Kapetan Dragan: 'Stavili su mi lisice, to je čisto ponižavanje!'

Kapetan Dragan: 'Stavili su mi lisice, to je čisto ponižavanje!'
3

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan izašao je iz Lepoglave u subotu. Za Kurir je rekao da mu hrvatski policajci nisu dali na toalet, nisu htjeli upaliti grijanje i da je bio diskriminiran

VIDEO

Ratni zločinac Dragan Vasiljković (65) poznatiji kao kapetan Dragan, pušten je iz lepoglavskog zatvora u subotu ujutro i potom protjeran iz Hrvatske. 

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnjim satima preuzeli policajci koji su ga prebaciti do graničnog prijelaza Bajakovo gdje je oko 9,30 sati protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Europskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

'To je bilo čisto ponižavanje' 

Vasiljković je za Kurir ispričao da su ga zatvorski čuvari probudili u pet ujutro, rekli mu da se obuče i da je slobodan. 

Naredbe krvnika: 'Kad mlatite Hrvate, radite to kako treba!'
Naredbe krvnika: 'Kad mlatite Hrvate, radite to kako treba!'

- Onda su mi vezali ruke lisicama, zamislite, stavljaju mi lisice kada me oslobađaju, to je bilo čisto ponižavanje - rekao je za Kurir. 

Ispričao je i da je u kombiju kojim su ga vozili na granicu bilo hladno te da čuvari nisu htjeli upaliti grijanje. 

- Više od pet sati bio sam u tankoj košulji, mislio sam da ću dobiti upalu pluća - tvrdi. Vasiljković je ispričao i da čuvari nisu htjeli kupiti "nešto toplo" na benzinskoj i nazvao ih je primitivnima. Za Kurir je rekao i kako mu nisu dali da ode na zahod, nego tek kada su došli na granični prijelaz su ga pustili da obavi nuždu. 

REUTERS

Dodao je i kako mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku idućih 20 godina te da je napisao knjigu koju će uskoro objaviti, a u kojoj je opisao sve što je proživio. 

- To je najgore mjesto na svijetu, gdje su pripadnici jednog naroda toliko diskriminirani u odnosu na drugi narod, kao što su Srbi diskriminirani u Lepoglavi - požalio je. Rekao je i da je osuđen na "časnu hrvatsku riječ" te da postoji više od 60 slučajeva kao što je njegov u kojima ne postoje optužujući dokazi. 

Ratnog zločinca Kapetana Dragana pustili iz Lepoglave
Ratnog zločinca Kapetana Dragana pustili iz Lepoglave

Ispričao je i da je bio u Lepoglavi bio u izolaciji "sve do kraja", no da je ilegalno dobivao srpske novine te da je imao i ilegalni telefon. 

Osuđen zbog ratnog zločina u Kninu i Glini 

Podsjetimo, Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.