Obavijesti

News

Komentari 0

Karadžićeva kći se predomislila: 'Uklonite ploču s imenom moga oca sa ulaza u studentski dom'

Karadžićeva kći se predomislila: 'Uklonite ploču s imenom moga oca sa ulaza u studentski dom'

Kći osuđenog ratnog zločinca izjavila je kako ploču s imenom njezina oca, postavljenu na studentskom domu na Palama, treba ukloniti nakon ranije upućenih zahtjeva za njenim uklanjanjem adresiranih na Milorada Dodika

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u studenome je ultimativno zatražio uklanjanje ploče od sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Dodika prijeteći mu uvođenjem sankcija.

Sonja Jovičević-Karadžić kazala je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako u ime cijele obitelji ratnog vođe bosanskih Srba, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, poziva da se sa studentskog doma skine ploča postavljena uoči izbora 2016. 

Ploču je tada uz Karadžićevu kći i njegovu suprugu Ljiljanu Zelen otkrio Milorad Dodik, koji je u tom razdoblju bio predsjednikom Republke Srpske.

Pale: Studentski dom s imenom Radovana Karadžića - Dodiku zabranjen put u EU ako se to ne ukloni

Visoki predstavnik Inzko je, podnoseći u studenom Vijeću sigurnosti UN-a redovito izvješće o stanju u BiH, posebice upozorio kako je nedopustivo da se u toj zemlji nekažnjeno glorificira osuđene za najteže ratne zločine, a kao konkretan primjer naveo je upravo spomen-ploču postavljenu na studentskom domu na Palama.

"Ako ta ploča ne bude uklonjena do svibnja 2021. ja ću tražiti da se Dodiku zabrani putovanje u zemlje Europske unije", najavio je tada Inzko pojasnivši kako je ultimatum upućen izravno Dodiku jer je on i kumovao otkrivanju ploče.

Dodik je na to odgovorio kako ne kani osobno skidati ploču jer je nije postavio, a Inzka je pozvao da, ako baš na tome inzistira, to učine zajedno.

Inzko prijeti novim sankcijama Miloradu Dodiku, neće moći u EU: 'On veliča ratnog zločinca'
Inzko prijeti novim sankcijama Miloradu Dodiku, neće moći u EU: 'On veliča ratnog zločinca'

Nakon toga pojavila su se nagađanja kako je Dodik ipak zabrinut zbog mogućih sankcija te kako stoga traži izlaz iz sadašnje situacije.

Na pitanje o tome spašava li svojim istupom Milorada Dodika, Sonja Jovičević-Karadžić kazala je kako je riječ o nastojanju da se prekine s "političkim zloporabama" imena njezina oca te da je ploča postala sredstvom "zabrinjavajućih zakulisnih radnji, obesmišljena i ukaljana" te stoga treba biti uklonjena.

Zatraživši da nju i njenu obitelj svi sada ostave na miru i više ih ne koriste za političke obračune ona se potužila na činjenicu da su Karadžić i obitelj i dalje pod sankcijama pa ne mogu nastaviti normalan život niti nakon što je njegov slučaj pravomoćno okončan pred Haaškim tribunalom.

Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, u ožujku 2019. izrekalo je pravomoćnu presudu kojom je Karadžić proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući tu genocid u Srebrenici. Kaznu mu je povećalo na doživotni zatvor nakon što je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

Unatoč toj presudi u RS ga i dalje tretiraju kao heroja, a Dodik je opetovano osporavao činjenice na temelju kojih je Karadžić osuđen.