Obavijesti

News

Komentari 269

Karamarko je ipak morao otići: U politici nema nezamjenjivih...

Karamarko je ipak morao otići:  U politici nema nezamjenjivih...
16

Obilježje većine tih političara je da nisu uopće mogli zamisliti svoju političku smrt u vrijeme dok su bili na tronu. I većina njih nisu uspjeli zadržati barem mali politički utjecaj

VIDEO

Iako tvrdi da je to bila isključivo njegova odluka, te da nije bilo nikakvih pritisaka, Tomislav Karamarko je na svojoj koži osjetio kako je kada ti stranka okrene leđa. Prije njega su to u HDZ-u prošli njegovi prethodnici Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Budući da je na kraju Karamarko sam podnio ostavku, time je ipak napravio častan uzmak.

- Obećao sam stranci da ću uspjeti formirati saborsku većinu, nisam uspio - rekao je Karamarko novinarima, pojašnjavajući razloge svoje ostavke. Također, smatra da ne postoji razlog da ga se izbaci iz HDZ-a.

- Pokušat ću sa svojom strankom ostati u dobrim odnosima. Ima primjera u prošlosti izbacivanja, ali s time treba prekinuti - rekao je Karamarko i otišao s mjesta predsjednika HDZ-a. S mjesta kojeg je uvjerljivo osvojio na unutarstranačkim izborima.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:05

A prije samo dva mjeseca osvojio 90.000 glasova HDZ-ovaca

Upravo je nevjerojatna spoznaja da je prije samo dva mjeseca Karamarko bio jedini kandidat za predsjednika HDZ-a na kojima je osvojio 90.000 glasova HDZ-ovaca.

Ipak, angažman njegove supruge Ane s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem, ali i Karamarkove osobne veze s njim su ga koštale funkcija. Prvo one potpredsjednika Vlade, a sada i funkcije predsjednika HDZ-a.

Karamarko je nakon ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade uvjeravao da njegova ostavka nema veze s odlukom Povjerenstva o za sprečavanje sukoba interesa, već da time želi pomoći da se u Saboru složi nova većina i nova Vlada koja će funkcionirati bolje od dosadašnje. Uvjeravao je HDZ-ovce da ima potrebne ruke za novu većinu u Saboru te da će se stvoriti nova Vlada u kojoj će HDZ imati glavnu riječ. HDZ je čak i imenovao Zdravka Marića za mandatara, pa smo bili u situaciji da je Hrvatska u istom trenutku imala i premijera na vlasti i mandatara.  

No, sve je očito bio spin. Karamarka je demantirao potpis čak 91 zastupnika koji su zatražili samoraspuštanje Sabora, što je u ponedjeljak u konačnici i izglasano. Čak su i HDZ-ovci digli ruke za samoraspuštanje. Sabor se 15. srpnja raspušta i predsjednica treba raspisati nove izbore. Očekuje se da će to biti u rujnu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Što sada? Počasna funkcija i micanje iz aktualne politike

HDZ sada mora u roku mjesec dana birati novog, vjerojatno privremenog predsjednika koji bi ih vodio u izbore u rujnu, a novi čelnik stranke će vjerojatno biti izabran iza parlamentarnih izbora.

Koja će biti sudbina Karamarka? Vjerojatno će dobiti mjesto u predsjedništvu ili neku počasnu funkciju, ali će ga gotovo sigurno maknuti iz aktualne politike i njegov će utjecaj biti znatno oslabljen.

Prisjetitte se najzanimljivijih detalja Karamarkove biografije.

Priključuje se reprezentaciji hrvatskih političkih mrtvaca

Karamarko će se izgleda priključiti jakoj reprezentaciji hrvatskih političkih mrtvaca. Već sada će ostati zapamćen kao prvi hrvatski političar koji je srušio svoju Vladu i svog premijera i to u manje od 150 dana otkako ju je formirao. 

Karamarko neće biti prvi koji je doživio brzi i bolni sunovrat u Hrvatskoj politici. Lista je dugačka...

Sanadera još vole samo satiričari sa stranice 'Ćaća se vraća'

O padu Ive Sanadera koji je upravo uveo Karamarka u Vladu, više manje je sve poznato. Bio je neprikosnoveni gospodar stranke, miljenik Europe. Onda je naprasno otišao s mjesta premijera. Istrage su razotkrile korupcijsku hobotnicu.

Danas je više na sudu nego u svojoj kući, ali nakon šest godina i pada presuda, još mu nije dokazan milijunski kriminal za koji se tereti.

Nevjerojatno brzi pad nekad najpopularnijeg Josipovića

Vjerojatno najbolnije je pao bivši predsjednik Ivo Josipović.

Imao je prema anketama potporu i 80 posto građana kao predsjednik, a onda ga je tijesno porazila Kolinda Grabar Kitarović. Ne želi nazad u SDP uvjeren da je još važan politički faktor. Osniva svoju stranku Naprijed Hrvatska. Za njega osobno glasalo je mizernih 1604 birača. Njegova stranka dobila je u Zagrebu - 1,01 posto glasova.

I sada se sprema za izbore, no čini se da bi opet mogao proći kao bos po trnju. 

Marko Jurinec/PIXSELL

Josipović se još ne predaje nego se sprema za nove izbore, ali je jasno da ako ne uđe u neki savez i dalje ostati u sjeni.

Kosor se oslobodila tek kad ju je Tomo izbacio

Zanimljivo je da su se na izborima svojevrsno udružili i Josipović i Jadranka Kosor koja je dvije godine vodila Vladu i HDZ.

U iznimno teškom trenutku prezela je HDZ nakon Sanadera. Kosor su mnogi u stranci osporavali i radilo joj iza leđa, ali su joj javno davali potporu.

Patrik Macek/PIXSELL

Vrhunac političkog ulizivanje je bio kada joj je Davorin Mlakar, sadašnji sudac Ustavnog suda, na koljenima ljubio ruke u kampanji. I Mlakar i mnogi drugi su brzo promjenili kaput i ostavili Kosor na cjedilu kada se sukobila s novim predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Ironija je da mu je upravo ona predala stranačku iskaznicu i tako započela Tomin uspon u stranci.

Nakon poraza na izborima 2011. ostala je zastupnica, ali je Karamarko izbacuje zbog kritika iz stranke, postala je jasnija i otvorenija u nastupima, ali na izborima 2015. to joj to nije pomoglo. Dobila je mizernih 1673 glasa.

U ključnom trenutku karijere strmoglavi pad popularnosti Mirele Holy

Građani su Mirelu Holy vidjeli kao dosljednu političarku koja se suprostavila Zoranu Milanoviću. Izgradila je stranku Orah s razrađenim programima.

Ankete su joj davale i 17 posto potpore, a onda je potonula. Dala ostavku i bavi se dizajnom i književnošću.

Budiša uzgaja paprike nakon što je HSLS postao mala stranka

Od velikih političkih lidera, polako ali sigurno se potrošio Dražen Budiša. Danas se još rijetko tko sjeti čovjeka koji je bio jedan od najjačih protivnika Franji Tuđmanu. Bio je u zatvoru kao studentski vođa za Hrvatskog proljeća.

Boris Ščitar/PIXSELL

Njegov put je krenuo nizbrdo nakon izlaska iz koalcije s Ivicom Račanom. Njegov HSLS se raskolio i više nikada nije uspio vratiti staru slavu. Njegovi nasljednici, prvo Đurđa Adlešić, a zatim i Darinko Kosor, nisu uspjeli vratiti staru slavu stranci niti su imali njegovu karizmu. On se zato povukao uzgajati paprike.

Đapića su Sanader i Glavaš bacili u političku crnu rupu

S političke scene je nestao i nekdašnji lider pravaša Anto Đapić iako uporno pokušava ostati na životu.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Sad vodi marginalnu stranku Desno. Prije izbora 2007. ankete su njemu i HSP-u davali priliku, ali onda je Sanader rekao: Glas za HSP je glas za SDP. Potonili su, a Đapić se u savezu s Glavašom još držao u Osijeku. Brzo su se posvađali.

Cezar je uspio izgraditi poslovno carstvo na smeću

Treba spomenuti i Zlatka Canjugu. Bio je učitelj u zagorskom selu, a onda mu je karijera procvjetala zahvaljujući Tuđmanu. Bio je omražen zbog promjene imena Dinamo u Croatiu. Nakon što ga je porazio Milan Bandić u Zagrebu, bacio se u posao. Obogatio se na recikliranju.

Dalibor Urukalović/Pixsell

I ljevica je nanizala svoje poklekle političare. U SDP-u je Zoran Milanović potpuno pobrisao staru stranačku gardu koja je stranku nosila u vrijeme Račana.

Protivnica Milanovićeve politike danas na margini

Željka Antunović i Davorko Vidović još su pokušali zadržati utjecaj kao nekadašnji ministri, ali bezuspješno.

Davor Puklavec/PIXSELL

Bila je prva i zasad jedina ministrica obrane u Račanovoj Vladi. Nakon Račanove smrti poražene je na unutarstranačkim izborima od Zorana Milanovića. Ona, kao i brojna druga “stara” garda su zatim marginalizirani.

Bivši ministar Vidović aktivan još jedino na Facebooku

Nikola Cutuk/PIXSELL

Davorko Vidović u Račanovoj vladi kao ministar rada išao je na niz reformi koje su mu zamjerili upravo sindikati. Iako je u SDP-u bio u teška vremena i on je marginaliziran u eri Milanovića. Iz Siska ponekad na Facebooku komentira politiku u zemlji.

Popularni ministar financija brzo je zaboravljen u stranci

Slavko Linić je posljednji poslan u političku mirovinu.

Duško Marušić/PIXSELL

Ima težak karakter, vrijedi za prznicu, ali su građani cijenili što je izuzetno radišan. Pa je tako unatoč novim, višim porezima, bio najpopularniji ministar u Milanovićevoj vladi. Nakon izbacivanja iz SDP-a je doživio debakl na izborima.

Obilježje većine tih političara je da nisu uopće mogli zamisliti svoju političku smrt u vrijeme dok su bili na tronu. I većina njih nisu uspjeli, poput stare garde Vladimira Šeksa ili Stjepana Mesića, zadržati barem mali politički utjecaj.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 269
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati