Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Karlovačke ribice sada žive u superakvariju u ‘bunkeru’...

Akvarij se prostire na dvije etaže, Aquatika sadrži i konferencijsku dvoranu, dječju igraonicu, biblioteku, izložbeni prostor te ugostiteljski objekt

Foto: aquatika
11 komentara

Prvi i jedinstveni slatkovodni akvarij i muzej rijeka u Hrvatskoj, Aquatika na obali Korane u Karlovcu, danas se otvara za posjetitelje. Za vikend će akvarij besplatno obići oni koji su rezervirali svoje karte, njih više od 2000.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

FACEBOOK LIVE: 

Karlovac: Sve je spremno za otvorenje slatkovodnog akvarija Aquatika Reporter: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Saturday, October 22, 2016

Akvarij se prostire na dvije etaže, od kojih je jedna podzemna i prikazuju tok rijeke od izvora do ušća. Izvana je gotovo neuočljiv jer je ukopan u zemlju. U 25 bazena nastanjene su ribe i biljke koje pripadaju tom toku i prikazuju presjek hrvatskog vodenog života. Posjetitelji tijekom obilaska imaju priliku uživati i u izvornom zvuku staništa kojeg promatraju, za što su snimani materijali na terenu. Za dodatan i potpuniji doživljaj mogu koristiti i audiovodič na pametnim telefonima za koji trebaju skinuti aplikaciju.

Uz dobro poznate vrste riba, poput štuke, soma i šarana, u akvariju se nalaze i najatraktivniji, ujedno i najveće stanovnici ove atrakcije, sibirske jesetre kojih više nema u našim rijekama. Od ravnateljice Aquatike Margarite Markušić Kulaš doznajemo da su ih nabavili četiri, a posebne su zbog toga što su nekad živjele u Kupi, no nakon gradnje brane više ne migriraju u to područje.

Dodaje i da su ribe koje se nalaze u akvarijima izlovljene iz divljine, a dio njih nabavljen je iz uzgoja.

Foto: aquatika

Ribe su se već dobro udomaćile

- Većina riba nalazi se u akvarijima i dobro su se prilagodile, a još iz divljine izlovljavamo primjerke riba te kroz nekoliko sljedećih mjeseci ih u akvarijima planiramo imati oko sto vrsta, od čega njih četrdesetak endemskih – kaže Margarita Markušić Kulaš, ravnateljica Aquatike, koju će otvoriti premijer Andrej Plenković.

Za odrasle je cijena ulaznice u ovaj superakvarij 60 kuna, djecu i mlade 35 kuna, a za studente i umirovljenike iznosi 40 kuna, dok je obiteljska ulaznica 120 kuna.

Foto: aquatika

Raskoš na dvije etaže

Vrijedan projekt: Čak 98 posto iznosa od 36,7 milijuna kuna za gradnju akvarija financirano je putem EU fondova.

Foto: aquatika

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message