Obavijesti

News

Komentari 5

Katalonska policija: Imali smo informaciju o mogućem napadu

Katalonska policija: Imali smo informaciju o mogućem napadu

Upozorenje je bilo proslijeđeno u Madrid dva puta, 25. svibnja i 6. lipnja, a zatim opet u Barcelonu 10. lipnja te niti regionalna niti nacionalna policija nisu smatrale obavijest vjerodostojnom

VIDEO

Vlada španjolske pokrajine Katalonije priopćila je u četvrtak da je bila obaviještena o mogućem napadu na šetalištu Las Ramblas u Barceloni no da niti katalonska niti španjolska nacionalna policija nisu tu obavijest smatrale vjerodostojnom.

Katalonski dužnosnici rekli su da ta obavijest nije došla od američke obavještajne agencije CIA-e i nazvali su "montažom" dokument objavljen u novinama  El Periódico de Cataluña.

"Nećemo otkriti izvore, no to nije bila CIA niti centar za antiterorizam SAD-a. Mi nemamo odnos s CIA-om", rekao je ravnatelj katalonske policije Josep Lluis Trapero na konferenciji za medije u Barceloni. Pred novinare je izašao s katalonskim dužnosnikom unutarnjih poslova Joaquimom Fornom nakon što je u četvrtak El Periodico de Cataluña objavio navodno upozorenje CIA-e poslanoj direktno katalonskoj policiji.

Forn je rekao da svaki dan primaju desetke upozorenja o mogućim napadima na mjesta okupljanja većeg broja ljudi te da zaprimljenoj obavijesti nije bila pridana važnost zbog "niske vjerodostojnosti".

Upozorenje je bilo proslijeđeno u Madrid dva puta, 25. svibnja i 6. lipnja, a zatim opet u Barceloni 10. lipnja te niti regionalna niti nacionalna policija nisu smatrale obavijest vjerodostojnom, rekli su Forn i Trapero.

U napadima jurećim kombijem te hladnim oružjem u Barceloni i Cambrilsu 17. kolovoza poginulo je 16 osoba a 18 ozlijeđenih još je u bolnicama. Odgovornost za napad je preuzela takozvana Islamska Država.

Trapero i Forn su rekli da je tekst u El Periodico de Cataluña "montaža s jedinom svrhom nastavka kampanje omalovažavanja i trovanja katalonske policije" nakon napada u Kataloniji.

"Zašto bih vjerovao da je to dokument CIA-e? Gdje su žig i potpis?", rekao je Trapero pred okupljenim novinarima.

"Nedokazana informacija nepoznate vjerodostojnosti s kraja svibnja 2017. ukazala je da je Islamska Država (ISIS) planirala izvesti neodređene terorističke napade tijekom ljeta na napučenim turističkim mjestima u Barceloni, Španjolskoj, posebno na ulici La Rambla", napisano je u izvatku na engleskom jeziku. Navedena je i opaska kako je to upozorenje namijenjeno jedino obavještajnoj službi s ciljem razvijanja potencijalne istrage.

El Periodico de Cataluña je u kolumni novinara Luisa Maurija na svojoj internetskoj stranici bio optužio katalonsku policiju za laganje.
Forn je rekao da su unatoč odbacivanju vjerodostojnosti upozorenja povećali kontrolu na ulicama.

Nakon napada u Kataloniji razvila se polemika o ulozi regionalne katalonske policije i nacionalne španjolske policije u istrazi napada koje je vodila katalonska policija. Osmorica optuženih za napade su poginula, a četvorica su optužena za terorizam. Dvojica od njih se nalaze na uvjetnoj slobodi. Katalonska policija je ranije rekla kako je riješila slučaj u manje od 100 sati od napada.

Regionalna vlada u Barceloni i središnja vlada u Madridu rekle su da je komunikacija i suradnja među policijama dobra i tečna. Katalonska vlada je za 1. listopada najavila referendum o nezavisnosti koji je prema španjolskom ustavu nezakonit. Španjolski ustavni sud je priopćio kako nije u skladu sa zakonom, a vlada desnog centra u Madridu je poručila da se referendum neće održati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa