Obavijesti

News

Komentari 38

Kazna ili ne? SDP-ovac Bauk odlučuje o milijun kuna HDZ-a

Kazna ili ne? SDP-ovac Bauk odlučuje o milijun kuna HDZ-a
1

HDZ je za predstavljanje svojih kandidata za europske izbore koristio ustanove u vlasništvu gradova i županija u kojima je na vlasti. To korištenje, pak, nije plaćao

VIDEO

Naš upit Državnom izbornom povjerenstvu napravio je pravu zbrku u tumačenjima zakona i sigurno će uspostaviti novu praksu u vođenju predizbornih kampanja. Ali izazvati i nove razdore. Jer o tome gubi li HDZ milijun kuna mora odlučiti SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk.

Kako smo već izvijestili, HDZ je za predstavljanje svojih kandidata za europske izbore koristio i kazališta, tvrtke i ustanove u vlasništvu gradova i županija u kojima je na vlasti. I prema vlastitom izvješću, to korištenje nije plaćao. Sve su to sami dokumentirali video uradcima koje su objavili na internetu.

Zakon izričito brani korištenje ureda, opreme i vozila u državnom i lokalnom vlasništvu za bilo koji oblik promidžbe političkih stranaka. Za bilo koje izbore.

Ali dosad nikad nije bilo pravno utvrđeno spadaju li u tu zabranu i prostori ustanova kojima je grad osnivač. Primjerice, ako stranka održava skup u kazalištu kojem je grad osnivač. Ili prostorima komunalnog poduzeća. Ili staračkom domu. Logika bi nalagala da se zabrana odnosi i na njih. Ali DIP nije siguran jer tek sada ih je netko prvi put pitao za mišljenje o tome.

"Vaš upit proslijedili smo Ministarstvu uprave koje je nadležno za tumačenje zakona", odgovorili su nakon dugog vijećanja.

Ako bi Bauk dao tumačenje da je to zabranjeno, HDZ-u prijeti kazna od 50 tisuća do pola milijuna kuna. I neće moći dobiti za svakog izabranog zastupnika u EU parlament 250 tisuća kuna. Ankete im predviđaju pet zastupnika, pa ako se to ostvari, gube dodatnih 1,25 milijuna kuna.

Kako god Bauk odlučio, kroz tumačenje koje je iniciralo 24sata, imat ćemo jasnu praksu prije lokalnih izbora. To je izuzetno važno jer će postojeći gradonačelnici itekako morati paziti gdje održavaju svoje skupove da i oni ne bi platili stotine tisuća kuna kazni. Ili će moći koristiti svoj položaj pa u gradskim ustanovama i tvrtkama održavati predizborne skupove, što je njihovim protukandidatima nedostupno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.