Obavijesti

News

Komentari 44

Kazna za držanje tigra može biti pet godina zatvora: 'Bila mi je inspekcija. Sve je po propisima'

Kazna za držanje tigra može biti pet godina zatvora: 'Bila mi je inspekcija. Sve je po propisima'

Sve ranije redovite inspekcije također su utvrdile da su uvjeti držanja životinja jako dobri i u skladu s njihovim potrebama, tvrdi Gospodnetić

Općinski prekršajni sud u Splitu, Stalna služba u Hvaru, poslala je Ivanu Gospodnetiću, vlasniku privatnog zoološkog vrta na Hvaru, u kojem je bio i tigar Simba, poziv na glavnu raspravu krajem srpnja. 

Iako je tvrdio da je sve po propisima, na sud mora ići, kako stoji u pozivu koji je objavljen na oglasnoj ploči suda, zbog prekršaja iz Zakona o veterinarstvu. Ugostitelja terete za kršenje članka 161., koji se odnosi na označavanje i registraciju životinja. 

POGLEDAJTE VIDEO Tigra Simbu prebacili u Križevce

Pokretanje videa ...

- Nisam dobio nikakav poziv na prekršajni sud, ovo mi je prva informacija o tome. Podržavam rad svih mjerodavnih institucija, neka obave što trebaju -  tvrdi Gospodnetić. 

Podsjetimo, prošli tjedan su pozornost javnosti privukle snimke s društvenih mreža na kojima se vidi tigar u prikolici automobila na trajektu s Hvara za Split. Kasnije se otkrilo da je tigar Simba bio na Gospodnetićevoj farmi na Hvaru i da su ga prevozili u Križevce kod Zlatka Budina, koji se sad brine o njemu.

Gospodnetić nam je izjavio da je njegovu farmu u utorak posjetila veterinarska inspekcija.

'Simba je kod nas bio još kao mali, sad će imati još bolju skrb i kvalitetnije uvjete za život'
'Simba je kod nas bio još kao mali, sad će imati još bolju skrb i kvalitetnije uvjete za život'

- Vjerojatno su ih nedavni napisi potakli da dođu u provjeru. Inspektori su zaključili da su životinje u odličnom zdravstvenom stanju te da imaju vrhunsku skrb i brigu, kao i uvjete smještaja. Sve ranije redovite inspekcije također su utvrdile da su uvjeti držanja životinja jako dobri i u skladu s njihovim potrebama - tvrdi Gospodnetić. Dodaje da prati sve upute nadležnih tijela i da se drži svih propisa.

- Tako ćemo i nastaviti. Simba je kod nas došao iz zatočeništva, za što postoji potvrda, tzv. CITES. Kod nas je imao sve potrebne uvjete za odrastanje, što je utvrdila i mjerodavna inspekcija - tvrdi Gospodnetić, koji na svojoj farmi trenutačno, osim domaćih životinja, drži orlove i rakuna vrste koat.

- Sve one koji nastave plasirati izmišljotine i zloupotrebljavati jednu lijepu priču o Simbi spreman sam goniti sudski jer je riječ o konstrukcijama i čistim klevetama - rekao je hvarski ugostitelj. 

Ali uvođenjem zaštićene životinje u okoliš u kojem ona prirodno ne obitava krši se članak 203. Kaznenog zakona te se takav čin kažnjava kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Također, prevoženjem zaštićene vrste bez posebnog odobrenja krši se članak 202. Kaznenog zakona, a ako je tako životinji nanesena patnja, prekršen je i članak 205. Kaznenog zakona.