News

Komentari 77

Kazne za one koji uskoro ne ugrade razdjelnike 50.000 kn?

Kazne za one koji uskoro ne ugrade razdjelnike 50.000 kn?

Nacrt Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije je u izradi, a nakon što budu poznati njegovi detalji, prijedlog će biti upućen u e-savjetovanje...

Hrvatski sabor uskoro bi trebao raspravljati o zakonu kojim se predviđa daljnja ugradnja razdjelnika, a ako se izglasa, preostalim kućanstvima prijete ogromne kazne ako ih ne ugrade.

Ugradnja je, inače, zaustavljena 2016. godine, nakon što su analize i kritike pokazale da je isplativost razdjelnika upitna. 

No, kako Index.hr doznaje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, nacrt Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije je u izradi, a nakon što budu poznati njegovi detalji, prijedlog će biti upućen u e-savjetovanje. 

Nakon što se tamo poslušaju kritike struke i korisnika, vlada će finalizirati Nacrt koji će se nakon usvajanja uputiti u sabor na konačnu potvrdu. Nove kazne za one koji neće željeti ugraditi razdjelnike još nisu poznate, a prema dosadašnjem zakonu o toplinskoj energiji one iznose između 10.000 i čak 50.000 kuna.

'Neki ne žele razdjelnike zbog svoje komocije'

- Ako će kažnjavati one koji nemaju razdjelnike, nije u redu da sve kazne jednako. Neki ne žele razdjelnike zato što nemaju novca, a drugi isključivo zbog svoje komocije, komentirao je Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku Splitskog potrošača, najavu Ministarstva energetike da će vratiti obvezu ugradnje razdjelnika, a onima koji to ne žele uvest će naknadu za energetsku učinkovitost.

- Prije nego što je počnu naplaćivati, morali bi objasniti potrošačima što ona znači za njih, a ne samo dati novi namet - rekao je Kurtović i dodao da je država trebala sufinancirati ugradnju i omogućiti stanarima da štednjom smanje račune koji im, unatoč razdjelnicima, nisu uvijek manji.

- Zatvaranje radijatora nekima nije donijelo uštede. Potrošačima su trebali objasniti kako racionalno koristiti energiju, a ne kako štedjeti. Trebalo bi onima na nižim katovima reći da malo priguše radijatore jer temperatura vode za grijanje nije jednaka na prvom i 20. katu - rekao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Počne li država naplaćivati naknadu za energetsku učinkovitost, Lončar drži kako novac koji stigne iz zgrade treba vratiti toj zgradi za poboljšanje energetske učinkovitosti, primjerice za ugradnju kvalitetnijih prozora.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu kako će uskoro predstaviti prijedlog usklađivanja Zakona o tržištu toplinske energije s europskim propisima u kojem će biti i detalji.

Najčitaniji članci