News

Komentari 47

Ministar Ćorić kažnjavat će sve građane koji nemaju razdjelnike

Ministar Ćorić kažnjavat će sve građane koji nemaju razdjelnike

Razdjelnik očitava impulse, potrošnju radijatora, a zbraja se potrošnja svih radijatora u zgradi. Energija koju je dobila zgrada dijeli se prema potrošnji, no formula nije jednostavna i malo tko je zna izračunat

Ako će kažnjavati one koji nemaju razdjelnike, nije u redu da sve kazne jednako. Neki ne žele razdjelnike zato što nemaju novca, a drugi isključivo zbog svoje komocije, komentirao je Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku Splitskog potrošača, najavu Ministarstva energetike da će vratiti obvezu ugradnje razdjelnika, a onima koji to ne žele uvest će naknadu za energetsku učinkovitost.

- Prije nego što je počnu naplaćivati, morali bi objasniti potrošačima što ona znači za njih, a ne samo dati novi namet - rekao je Kurtović i dodao da je država trebala sufinancirati ugradnju i omogućiti stanarima da štednjom smanje račune koji im, unatoč razdjelnicima, nisu uvijek manji.

- Jedan stanar može smanjiti potrošnju za 10 posto, no ako je ostatak zgrade taj mjesec više trošio, i on će dobiti veći račun - pojašnjava Kurtović.

Razdjelnik očitava impulse, potrošnju radijatora, a zbraja se potrošnja svih radijatora u zgradi. Energija koju je dobila zgrada dijeli se prema potrošnji, no formula nije jednostavna i malo tko je zna izračunati.

- Na mojem katu je 26 stanova jednake kvadrature i obično imamo podjednake račune. No dogodilo se i da je jedan stan dobio trostruko veći račun od ostalih iako su jednako grijali - požalio se čitatelj iz Zagreba.

Drugi čitatelj rekao je da je jedan mjesec jako štedio, a sljedeći puno grijao, no oba mjeseca dobio je jednaki račun.

- Zatvaranje radijatora nekima nije donijelo uštede. Potrošačima su trebali objasniti kako racionalno koristiti energiju, a ne kako štedjeti. Trebalo bi onima na nižim katovima reći da malo priguše radijatore jer temperatura vode za grijanje nije jednaka na prvom i 20. katu - rekao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Počne li država naplaćivati naknadu za energetsku učinkovitost, Lončar drži kako novac koji stigne iz zgrade treba vratiti toj zgradi za poboljšanje energetske učinkovitosti, primjerice za ugradnju kvalitetnijih prozora.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu kako će uskoro predstaviti prijedlog usklađivanja Zakona o tržištu toplinske energije s europskim propisima u kojem će biti i detalji.

Najčitaniji članci