Obavijesti

News

Komentari 2

KBC Sestre milosrdnice: Liječnici su Simoni (13) uspješno vratili sluh i rekonstruirali ušku

KBC Sestre milosrdnice: Liječnici su Simoni (13) uspješno vratili sluh i rekonstruirali ušku
5

Stručni tim u KBC-u Sestara milosrdnica izveo je prvi put u Hrvatskoj združenu operaciju rekonstrukcije uške i vračanja funkcije sluha implantacijom uređaja za rehabilitaciju sluha

Stručni tim u KBC-u Sestara milosrdnica izveo je prvi put u Hrvatskoj združene operativne zahvate na istoj pacijentici, djevojčici Simoni Ilievski (13) iz Sjeverne Makedonije. Rekonstruirali su joj ušku i vratili funkciju sluha implantacijom uređaja za rehabilitaciju sluha.

Tim su predvodili doc.dr.sc. Ivana Rašić i dr. sc. Andro Košec, a zajedno sa Simom i njenim roditeljima u četvrtak su predstavili rezultate revolucionarne operacije.

- Ona je do sada čula kao kroz zid. Naime, rođena je s obostranom mikrotijom, imala je obostrano nepotpuno razvijene zvukovode, a uredne pužnice, što je pogoršalo sluh i predstavljalo poteškoće u komunikaciji, razumijevanju i izgledu uha. Sada će napokon moći normalno čuti imati bolju kvalitetu života - kaže dr. Košec.

Po prvi put u Hrvatskoj izvedena implantacija uređaja za rehabilitaciju sluha i rekonstrukcija uški na istom pacijentu

Simona cijelo vrijeme ne skida osmijeh s lica, a otkrila je da se sada jedva čeka vratiti u Skoplje.

- Za mene je ovo nešto novo i jako sam sretna i uzbuđena - rekla je kratko Simona.

Prvi zahvat imala je 2019. godine, a tada joj je učinjena rekonstrukcija lijevog uha. Godinu kasnije imala je rekonstruktivni zahvat desnog uha modificiranom Nagata tehnikom. Uzetom hrskavicom iz šestog, sedmog, osmog i devetog rebra djevojčice, rekonstruirala se trodimenzionalna arhitektura uške i umetnula ispod kože na mjestu gdje je bila deformirana osnova uške.

Revolucionarna operacija u Zagrebu: Djevojčici (13) ugradili slušni aparat u kost i vratili sluh
Revolucionarna operacija u Zagrebu: Djevojčici (13) ugradili slušni aparat u kost i vratili sluh

- Ušku nije bilo toliko teško za napraviti, ali komplicirano je bilo to krojenje kože. Trebalo ju je odvojiti od potkožja da bude toliko tanka da se vidi reljef, a opet, nije smjela biti pretanka da ne pukne. U tome smo, srećom, uspjeli - otkrio je dr. Rašić.

Ovo je prva takva operacije u regiji. Hendikep s kakvim je rođena Simona, izuzetno je rijedak pa su i zahvati za liječenje ovog problema rijetki. U svijetu postoji tek nekoliko centara koji rade slične zahvate, a obično je u pitanju ili samo rekonstrukcija uške ili samo vraćanje funkcije sluha. Izazov je bio vratiti funkciju sluha i estetski rekonstruirati ušku, ali liječnički tim u KBC-u Sestara milosrdnica u tome je uspio.