Obavijesti

News

Komentari 62

Kći otetog sisačkog zeta: Tata nedostaješ mi, ti si moj heroj

Kći otetog sisačkog zeta: Tata nedostaješ mi, ti si moj heroj
3

Davida Hainesa (44) su prošle godine oteli džihadisti i prijete mu smaknućem. Njegova kći (17) iz prvog braka kaže da bi sve učinila da joj se otac što prije vrati

VIDEO

Tata mi nedostaje, učinila bih sve da nam se vrati, napisala je kći (17) Davida Hainesa (44). Hainesa, hrvatskog zeta je, podsjetimo, otela militantna skupina ISIL te su objavili video na kojem mu prijete smaknućem.

Njegova kći (17) iz prvog braka, inspirirana time što radi njezin otac također se odlučila da će se priključiti humanitarnim misijama u zemljama Trećega svijeta. Na pitanje što bi najviše htjela u životu, napisala je da želi da joj se otac vrati. Nazvala ga je svojim idolom. 

- Teško mi je bez oca, on je moj heroj. 

Haines se s 22 godine prvi put oženio, te su on i prva supruga Louise dobili kćer. Godinu dana nakon što je David otet njegova je kći, koju britanski Daily Mail nije imenovao, objavila čestitku za dan očeva te je napisala: "Tata, iako nisi tu, to ne znači da ovo trebaš propustiti". Osim čestitke objavila je i fotografije na kojima je ona s ocem dok je bila mala i fotografije oca s kćerkicom (4) iz drugog braka koju ima s Draganom Prodanović iz Siska. Dragana je također na društvenim mrežama objavila svoje i Davidove fotografije i fotografije kćeri te je napisala: "Ovo je moj svijet".    

Dok su ga oteli, radio je u izbjegličkom kampu 

Haines je rođen u Yorkshireu, ali je odrastao u Škotskoj. Radio je na brojnim kriznim područjima, u Africi, Europi i na Bliskom istoku. Zarobljen je prošle godine u blizini izbjegličkog kampa Atmeh na granici Sirije i Turske. U kampu živi oko 30.000 izbjeglica, a samo kilometar dalje se nalazi selo koje je postalo uporište džihadista koji vrebaju strane novinare, humanitarce, i članove sirijske oslobodilačke vojske. 

Džihadisti su ih tražili otkupninu?

Davidovi roditelji, otac Herbert (77) i majka Mary (79) žive u Škotskoj. Njegova obitelj 17 mjeseci je čekala bilo kakvu vijest o njemu, a onda je navodno rođake kontaktirao "Džihad John" preko e-maila i Skypea i tražio otkupninu, piše Daily Mail. Skupinu "Džihad Joh" je teško otkriti jer se "pritaji" i skriva, a navodno je odgovorna za ubojstva dvojice američkih novinara. 

Otetog Talijana su pustili

Oteli su više britanskih i američkih državljana koje drže kao taoce. S Davidom je bio zarobljen i Talijan Federico Motka (31) koji je u međuvremenu oslobođen. On je rekao da su ga mučili te da su ga premještali šest puta.   

David je radio za nekoliko tvrtki i organizacija te je selio izbjeglice na području bivše Jugoslavije, a radio je i u Libiji i Južnom Sudanu. Svoj je život posvetio humanitarnom radu, promicanju mira na zaraćenim područjima i pomaganju izbjeglicama.  Njegovi kolege kažu da je dobro upoznat s "nestabilnim i nesigurnim" lokacijama, a prije nego se počeo baviti humanitarnim radom, godinama je radio u vojsci. 

Humanitarni radnici i njegovi kolege pokušali su dogovoriti njegovo oslobađanje, ali zasad bezuspješno.  

Kolege su rekli da je David vrlo drag i požrtvovan. 

- Uvijek je spreman na izazov, za svoj tim bi spavao i u šatoru i u džungli, ništa mu nije bilo teško. Čuli smo da je njegov kolega oslobođen, nadamo se da će i David uskoro biti na slobodi - kažu Davidovi kolege.       

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.