Obavijesti

News

Komentari 85

Kerum je pustio priče o novim dućanima da ne plati dugove?

Kerum je pustio priče o novim dućanima da ne plati dugove?
1

Tvrtka Kerum d.o.o. duguje 514 milijuna kuna. Bivši gradonačelnik Kerum tvrdi da ima tri puta više kapitala i obveza prema svojoj tvrtki nego su njegova dugovanja

VIDEO

Iako je tvrtka Kerum u predstečajnoj nagodbi do Nove godine najavila otvaranja dva hipermarketa u Splitu i Kaštelima, vjerovnici u to ne vjeruju. Smatraju da je sam Željko Kerum u javnost poturio lažne informacije o ponovnom povratku u trgovinu, kako bi dobio na vremenu i izbjegavao vraćanje nagomilanih dugova dobavljačima. Kerum d.o.o. prema podacima s FINA-e duguje 514 milijuna kuna, polovicu bankama, a ostalo državi i 800-ak poduzeća.

'Sve su to Kerumovi spinovi'

- Ma, kakvi hipermarketi - nitko ne zna niti kad, niti gdje će biti otvoreni, koga će zaposliti... To su Kerumovi spinovi kako bi dobio na vremenu i sve palo u zaborav. Hoće se navući vjerovnike, da će ponovo početi poslovati u trgovini kako bi ga se pustilo na miru, te kako bi nam nakon nekog vremena tobože vratio dugove. U predstečajnoj nagodbi se predlaže da se tvrtke vjerovnici odreknu 30 posto svojih potraživanja, te da će svoj novac dobiti u pet godina uz godišnju kamatu od 4,5 posto. To je van svake pameti i logike - kazao je dalmatinski poduzetnik kojem tvrtka Kerum duguje skoro pola milijuna kuna za isporučenu robu.

Smatra da Željko Kerum uživa jaku političku zaštitu, jer ga nitko ne dira. Posebice jer mu tvrtka nije u stečaju kako bi se od imovine mogli naplatiti brojni vjerovnici. I dalje živi na visokoj nozi, upozoravaju vjerovnici, razmeće se automobilima i brodovima, a dugovi mu se opraštaju. 

Kerum d.o.o. ima samo jednog zaposlenika - svog brata Juru

U Kerumu d.o.o. uopće nema zaposlenika jer su većinom prešli kod novih vlasnika, trgovačkih lanaca Studenac i Tommy. Jedini zaposlenik u Kerumu d.o.o. ostao je brat mu Jure Kerum, koji se, pak, pokazao agilniji u proizvodnji češnjaka na rodnoj grudi u Muću, nego u vođenju posrnulog Željkovog trgovačkog lanca.

- Kako može Kerum d.o.o. biti u predstečajnoj nagodbi, čiji to država štiti interes?! Jasno je da u propalim poduzećima, poput Konstruktora, se takvom nagodbom pokušava zaštiti oko 2000 radnika da ne ostanu na cesti. No, Kerum nema zaposlenih, a niti registrirane djelatnosti. S druge strane, država penzionerima za neplaćenu ratu struje, sjeda na račune, rasprodaje imovinu! Pa, Kerumu niti banke ne žele sjesti na imovinu jer im se ne isplati. Krediti koje je kod njih dizao, kao u slučaju hotela Marjan, veći su nego današnja vrijednost toga - upozorio je isti poduzetnik.

Kerum: Hipermarketi su moja stvar

Željko Kerum sve to smatra pukim naklapanjima. Tvrdi da ima tri puta više kapitala i obveza prema svojoj tvrtki nego su njegova dugovanja. Nije želio otkriti kad će i hoće li otvarati hipermarkete, te tko njemu duguje.

- To s hipermarketima je moja stvar. Nemam ja niti vjerovnika. Ljudi dižu tenzije kako ne bi nama vratili dugovanja koja su veća od potraživanja. Daljnji razvoj situacije je stvar dogovora i razgovora, sagledati to knjigovodstveno i pravno - poručio je bivši splitski gradonačelnik.

Pivac: Ne možemo se naplatiti od Keruma

Ivica Pivac, direktor vrgoračke mesne industrije Pivac i sam potražuje milijune kuna od tvrtke bivšeg splitskog gradonačelnika. Zaprepastilo ga je da bi se u postupku predstečajne nagodbe trebao odreći trećine svojih potraživanja od Keruma kao i drugih 810 vjerovnika, osim banaka koje bi trebale dobiti pune iznose.

- To je atak na privatno vlasništvo na koji ne možemo utjecati. Zbog čega da se odreknemo svog novca koji nam se duguje. Predstečajna nagodba nakon privatizacije novi je hrvatski specijalitet, izmišljotina kakva ne postoji u svijetu. Svatko tko se bavi biznisom mora računati na rizik da će propasti. No, ovdje nema mogućnosti da se naplatimo iz stečajne mase za koju sam Kerum govori da je veća nego dugovi - rezigniran je Pivac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.