Obavijesti

News

Komentari 8

Kina i Rusija jačaju suradnju: Trgovina lani rasla 24,5 posto

Kina i Rusija jačaju suradnju: Trgovina lani rasla 24,5 posto
1

Svaki korak koji poduzmemo postavlja temelje za daljnju suradnju... Sedamdeset posto naše trgovinske razmjene ostvaruje se na području energetike, uglavnom nafte i plina, rekao je premijer Li Keqiang

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potvrdio je u utorak na sastanku s kineskim kolegom u Sankt Peterburgu snažne odnose između dviju zemalja.

Rusija i Kina zadnjih godina jačaju suradnju jer su im odnosi sa Zapadom, posebice SAD-om, narušeni regionalnim sukobima i trgovinskim sporovima.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je prošle godine 24,5 posto u odnosu na godinu dana prije, na 108 milijarda dolara, po službenim ruskim podacima.

Medvedev i kineski premijer Li Keqiang trebali bi potpisati niz dokumenata kojima će dodatno osnažiti suradnju.

Li će se u srijedu sastati i s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Ovaj sastanak trebao bi "u potpunosti potvrditi visoku razinu partnerstva i uzajamnog razumijevanja koji su ostvareni u odnosima između dviju zemalja", rekao je Medvedev Liju, po službenom transkriptu uvodnih izjava.

- Svaki korak koji poduzmemo postavlja temelje za daljnju suradnju... Sedamdeset posto naše trgovinske razmjene ostvaruje se na području energetike, uglavnom nafte i plina - rekao je Li.