News

Komentari 1

Kineski izvoz je prošli mjesec skočio za više od 20 posto...

Kineski izvoz je prošli mjesec skočio za više od 20 posto...

Kineski izvoz u studenome je poskočio 21,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je uvoz porastao za 4,5 posto, budući da se gospodarstvo uglavnom oporavilo od koronakrize

Kineska vanjskotrgovinska razmjena u studenome je tako porasla za 13,6 posto, a trgovinski je višak u razmjeni sa svijetom poskočio 102,9 posto, na 75,4 milijarde dolara, objavila je kineska carinska uprava

U kineskim tvornicama situacija je dobra budući da je Peking uglavnom uspio zauzdati epidemiju koronavirusa koja još uvijek pogađa druge dijelove svijeta.

Nakon ponovnog otvaranja poslovanja u ožujku, kineskim su proizvođačima pomogli zajmovi za lakše prevladavanje pandemije. Kina također izvozi velike količine zaštitnih maski i medicinske opreme naveliko potrebnih diljem svijeta, kao i potrošačke elektronike za kojom je velika potražnja u obiteljima koje su u takvim okolnostima izolirane u svojim domovima.

Kineski izvoz u prvih je 11 ovogodišnjih mjeseci porastao za 2,5 posto, dok je uvoz pao za 1,6 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

Kinesko gospodarstvo u prvom je kvartalu, u jeku prvog vala epidemije koja je zatvorila dio gospodarstva, potonulo za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon čega se idućih mjeseci oporavljalo, podsjeća agencija Dpa.

U trećem kvartalu tako je poraslo za 4,9 posto, nakon 3,2-postotnog rasta u drugom tromjesečju, pokazuju službene statistike.

Kineska vlada razmatra novi petogodišnji gospodarski plan koji bi trebao biti odobren u ožujku, a trebao bi biti fokusran na gospodarsku samodostatnost, tehnološke inovacije i čišći okoliš, podsjeća agencija Dpa.

Najčitaniji članci