Obavijesti

News

Komentari 0

Kineski predsjednik u Srbiji se vozi u oklopnom stroju: Evo u čemu se voze i ostali moćnici

Kineski predsjednik u Srbiji se vozi u oklopnom stroju: Evo u čemu se voze i ostali moćnici
4

Xi Jinping u Beogradu se vozi u luksuznoj blindiranoj limuzini. Nije jedini, i ostali svjetski vođe imaju aute otporne na napade

VIDEO

Kineski predsjednik Xi Jinping sletio je u utorak u Srbiju, u pratnji MiG-ova 29. Čuva ga oko 3400 policajaca, a između ostalog, primijećen je i njegov službeni automobil - limuzina Hongqi. Poznata je pod imenom N701, a već se u njoj vozio tijekom posjeta Hong Kongu, Rusiji i Americi. Ta luksuzna limuzina dugačka nešto manje od šest metara dizajnom podsjeća, sasvim namjerno, na automobile poput Rolls-Roycea, Bentleya, i Mercedesa, marke automobila koje su jako popularni članovi voznog parka utjecajnih predsjednika, poput ruskog Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una. Po nekim natpisima ona ima V8 motor sa 400 konjskih snaga, automatski mjenjač i s jednim rezervoarom može prijeći više od 800 km

Iako detalji nisu poznati, smatra se da su mu kotači i prozori otporni na metke, a karoserija je blindirana. Daily Mail je pisao kako auto može izdržati eksplozije manjih bombi te je hermetički zatvoren za zaštitu od kemijskih napada.

Srba i Kineza milijarda i pol: Zbog njega su susjedi prekinuli prijenos baš prije Baby Lasagne
Srba i Kineza milijarda i pol: Zbog njega su susjedi prekinuli prijenos baš prije Baby Lasagne

Također Hongqui, što se prevodi kao “crvena zastava”, podružnica je FAW Cara koji je najstariji proizvođač automobila u Kini. Ovaj automobilski konglomerat, pisao je svojedobno Express, proizvodi strani dizajn za kinesko tržište u suradnji sa automobilskim kompanijama kao što su Audi i Toyota. Početne najave pokazivale su da će limuzina koristiti Toyotine motore ili slične, no s obzirom na veličinu i obim mnogi se pitaju nije li zapravo riječ o Audi A6L šasiji.

No bez obzira kako izgleda izvan i ispod haube, da je riječ o kineskom vlasništvu pokazuju crvene zastavice kojima obiluje. Od svog osnivanja 1958. godine, ova je kompanija u jako bliskim odnosima sa kineskim predsjednicima, Mao Tse Tungum, i vođama komunističke partije.

Automobil je modificiran kako bi zaštitio vozače i putnike te je krcat modernim gadgetima kako bi sigurnost bila na najvišoj razini. Iako su mnoge specifikacije državna tajna, poznato je kako automobil ima proturaketne oklopne ploče. 

Xi Jinping - Hongqi

Smatra se da su kotači ove limuzine otporni na metke, a auto može izdržati eksplozije manjih bombi i hermetički je zatvoren za zaštitu od kemijskih napada.

Vladimir Putin - Aurus Senat

Auto ruskog predsjednika opremljen je brojnim sustavima za zaštitu, uključujući i neprobojne prozore, podvozje otporno na bombe, zalihe kisika te sustav naoružanja.

Joe Biden - Cadillac

Auto američkog predsjednika nosi nadimak ‘Zvijer’ i sadrži uređaje za ispaljivanje suzavaca, ručke vrata opremljene elektrošokerima te hladnjake s Bidenovom krvnom grupom.

Kim Jong-un - Maybach

Sjevernokorejski diktator vozi se u limuzini Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard. I dalje nije sasvim jasno kako je ovaj skupocjeni automobil dopremljen u Sjevernu Koreju.

storyeditor/2024-05-08/kim_jong.jpg

Andrej Plenković - Mercedes

Hrvatski premijer je viđen u blindiranome Mercedesu S klase, opremljenom nosačima za strojnice, senzorima za suzavac, specijalnim pneumaticima i balističkom zaštitom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje