Obavijesti

News

Komentari 0

Kineski predsjednik Xi Jinping odao je počast Mao Zedongu

Kineski predsjednik Xi Jinping odao je počast Mao Zedongu
1

Kineski predsjednik Xi Jinping odao je u ponedjeljak počast negdašnjem kineskom komunističkom čelniku države Mao Zedongu, uoči proslava 70. obljetnice utemeljenja Narodne Republike Kine

Uz ostale čelnike kineskog režima, aktualni predsjednik - kojega se ponekad predstavlja i kao najmoćnijeg od vremena Maoa (1949-1976.) - odao je počast utemeljitelju Kine u mauzoleju u kojem se čuva njegovo balzamiranom tijelo, na Trgu Tiananmen u središtu Pekinga.

Xi Jinping naklonio se tri puta, objavila je agencija Nova Kina. S te svečanosti nije objavljena nikakva snimka.

Agencija France presse piše da je odavanje počast Maou, koji je reformirao Kinu ali je svojim brutalnim politikama odgovoran za smrt milijuna ljudi, vrlo rijetko.

Xi je to učinio zadnji puta 2013., povodom 120 obljetnice njegova rođenja.

Pod budnim okom predsjednika Xija u utorak će se na Trgu Tiananmen održati veliki vojni mimohod kojim će kulminirati obilježavanje 70. godišnjice proglašenja Narodne Republike Kine. 

Vojska će pokazati svoje novo naoružanje, koje će, kako se očekuje, uključiti i interkontinentalnu balističku raketu Dongfeng-41, koja može nositi nekoliko nuklearnih bojnih glava i doletjeti do američkog tla, kao i supersonične dronove, borbene zrakoplove i tenkove. 

Kineska vlada poduzela je zbog toga posebne mjere i ispraznila dijelove užeg centra grada kako bi se nesmetano mogle odvijati probe. Ujedno su i ojačane mjere sigurnosti kako ništa ne bi zasjenilo veliki događaj koji treba pokazati kinesku veličinu i moć.  

Sve su obljetnice u Kini osjetljive i provodi se strogi nadzor kako se ne bi čuo nijedan disonantan glas koji bi mogao omesti slavljeničku atmosferu.

Ove je godine obilježavanje Dana neovisnosti posebno osjetljivo jer je 1. listopada praznik i u Hong Kongu, u kojemu se posljednja tri mjeseca odvijaju masovni prodemokratski prosvjedi.

Policija je prosvjede planirane za utorak zabranila, a njezinu je zabranu potvrdio i žalbeni odbor na saslušanju u ponedjeljak.

Kina na svečanost nije pozvala strane čelnike, no nazočit će joj strani veleposlanici akreditirani u Pekingu. Na svečanoj tribini uz predsjednika Xija stajat će i umirovljeni kineski čelnici, a moguće je da će među njima biti i bivši predsjednik Jiang Zemin, koji je unatoč visokoj dobi od 93 godine još uvijek aktivan "iza scene".

Građani neće moći prisustvovati mimohodu. Vladajuća stranka sama će odabrati one koji će moći na licu mjesta pratiti mimohod i sudjelovati u civilnim komponentama obilježavanja. 

(mz)