Obavijesti

News

Komentari 205

'HDZ-u sam posudio Franju od gipsa, nikad mi ga nisu vratili'

'HDZ-u sam posudio Franju od gipsa, nikad mi ga nisu vratili'
7

POSUDILI GA ZAUVIJEK: Kipar Anto Jurkić iz Tremošnice kraj Gradačca u BiH, ‘putujućeg Tuđmana’ posudio je HDZ-u. Kaže da mu ga nisu vratili već nekoliko godina

VIDEO

Šteta što se u HDZ-u nisu udostojili tog gipsanog Tuđmana dati napraviti u nekom konkretnom, dugotrajnom materijalu.
Otkriva nam to akademski kipar Anto Jurkić iz Tremošnice, kraj Gradačca u BiH. On je napravio Tuđmanovu bistu koju već godinama viđamo na svim važnijim skupovima HDZ-a.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

- Brončanog imaju u središnjici, a ovog kojeg nose po skupovima je gipsani. Posudili su ga od mene i nikada mi ga nisu vratili. Dakle nisam im to ni prodao - kaže kipar. Koliko ovakav gipsani može još skupova izdržati?

Pakrac je dobio prvu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- A čujte, može, ali to je krhki materijal i lako se može oštetiti ako ga negdje udare ili im padne - pojašnjava Jurkić. Inače jedna takva brončana bista odnosno samo odljev košta između 6.000 i 7.000 eura, a toliko bi trebali platiti i autoru. Za komentar smo pitali i HDZ no zasad nismo dobili odgovor. Prvog brončanog Franju Anto Jurkić napravio 2000. godine za Grad Pakrac. Od tada do danas njegove biste i kipovi prvog hrvatskog predsjednika krase mnoge parkove Lijepe naše.

hdz

- Tuđmana sam radio u različitim veličinama za barem 20 gradova. Iskreno ne znam na pamet. Znam da je druga bista postavljena u Gračacu, pa ima jedna u Dvoru na Uni, Lici, Osijeku ma po cijeloj zemlji - kaže Jurkić.

Na Tuđmanovoj bisti koju je napravio za HDZ kipar Jurkić radio je nekoliko mjeseci. Bilo je to nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika. Mrki pogled i stisnute usne zaleđene u brončanim i gipsanim obrisima upadaju u oči pri promatranju biste.

hdz

Mjesecima radio na bisti

- Najbitnije je da bistom uspijete uloviti atmosferu i prenijeti kroz nju karakter čovjeka. Ja sam Tuđmana uvijek doživljavao kao vojnika, ali kakvi su nekada bili. Strog, odlučan, rezolutan s vizijom. To mi je bilo u mislima dok sam ga radio i trudio se da ga nakon izrade svi tako vide. Nadam se da sam u tome i uspio - objašnjava Jurkić.

hdz

Bivša predsjednica HDZ-a, a danas i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor dobro se sjeća Tuđmanove biste jer je nebrojeno puta držala govor uz njega.

- Znala sam da je od gipsa, ali nisam znala da su ga posudili i da ga nisu platili. Mene na to kao predsjednicu stranke nitko nije bio upozorio. Inače, ovu bistu koja služi za govornice dobro se čuva u stranačkim prostorijama. No nije predsjednik stranke taj koji ju transportira i koji o njoj brine tako da ne znam ništa više od toga - rekla nam je bivša šefica HDZ-a i premijerka Kosor.

Nespes

Hrvatska turneja

Predsjednici HDZ-a su se mijenjali, no gipsana bista Tuđmana nadživjela je njihove mandate. Osim Kosorice uz nju je govorio Ivo Sanader, Tomislav Karamarko kao i jučer na Saboru HDZ-a Andrej Plenković. Bista kipara Jurkića je proputovala više Hrvatsku nego li svi bivši i sadašnji predsjednik HDZ-a


 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)