Obavijesti

News

Komentari 11

Kirurg daruje milijune kuna te obnavlja kapelice i škole

Kirurg daruje milijune kuna te obnavlja kapelice i škole
4

Hrvat u Njemačkoj osnovao je udrugu za pomoć mališanima u domovini. Obnovio je škole I crkve te ove godine dobio nagradu Ponos Hrvatske

VIDEO

Početkom agresije na Hrvatsku svi mi koji smo bili vani počeli smo sakupljati novac. Ja sam radio kao kirurg, a moja supruga bila je šefica anesteziologije te smo imali priliku dobivati rabljene medicinske uređaje i slati ih u naše bolnice, objašnjava Ivo Mance (75), podrijetlom iz Gorskoga kotara, koji je cijeli radni vijek proveo u Njemačkoj, gdje i danas živi.
Nakon početka Domovinskog rata osnovao je udrugu “Njemačka pomoć za djecu u Hrvatskoj”, a do danas je domovini pomogao s nekoliko milijuna eura. Kupuje vrijedne medicinske uređaje, stipendira učenike... Crkve i kapelice rodnoga kraja obnavlja od 1984. o svojem trošku. Uočio je to i pokojni papa Ivan Pavao II te ga je 2003. odlikovao visokim crkvenim odličjem “Za papu i crkvu”.
- U početku smo novac skupljali od građana, ali to baš nije išlo. Tad sam dogovorio s njemačkim sudovima da osuđenici novčane kazne uplaćuju mojoj udruzi. Znate, tamo je uobičajena praksa da novac od kazni ide humanitarnim organizacijama - nastavio je pun poleta te dodao kako ima i mnogo sponzora.
Tužan je što se rijetki kojima pomaže sjete njemu čestitati Božić.
Reportažu o dr. Manceu pogledajte u srijedu u 18.30 u "Vijestima" na RTL Televiziji.


ŠKOLA JE PROPADALA
Staru školu u Šimatovu, rodnom selu njegovih roditelja, Mance obnavlja od 1999. Bit će to centar za susrete i odmor 600-tinjak mališana s posebnim potrebama. Još nedostaje centralno grijanje i kuhinja. Bez supruge Marije teško bi realizirao projekte jer, kako kaže, ona mu je velika podrška.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.