Obavijesti

News

Komentari 129

'Klemm i Glogoški sudjeluju u izradi Zakona o braniteljima'

'Klemm i Glogoški sudjeluju u izradi Zakona o braniteljima'
1

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će do kraja godine Hrvatska dobiti jedinstveni zakon o pravima braniteljima koji planira početkom trećeg kvartala ove godine pustiti u javnu raspravu.

VIDEO

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV ministar branitelja Tomo Medved najavio je kako će do kraja godine Hrvatska dobiti jedinstveni zakon o pravima braniteljima koji planira početkom trećeg kvartala ove godine pustiti u javnu raspravu.

- To je temeljni akt koji će nakon 20 godina prepoznati populaciju branitelja i stradalnike Domovinskog rata u potpunosti. Svi prije doneseni zakoni bili su stradalnički zakoni i samim time, vidljivo je da 400 000 branitelja nije bilo reguliran tim zakonom. Postojeći zakon o pravima ne prepoznaje najveću populaciju, njihova statusna i materijalna prava. Temelj za donošenje kvalitetne odluke je temeljna analiza stanja. Oformio sam 11 skupina koje su započele ili će u ponedjeljak započeti sa radom i naš plan je da u trećem kvartalu ove godine provedemo javnu raspravu i i uputimo u proceduru jedinstveni zakon o pravima braniteljima – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Iako je najavljivao i u kampanji HDZ najavljivao da će zakon o braniteljima biti ustavni, Medved kaže da će se za to boriti, ali da mu je trenutno najvažniji sadržaj tog zakona.

- Ostavimo to projektnoj skupini koju čini preko 200 osoba i po prvi puta uz struku izravno u projektnoj sudjeluju i korisnici, uz njih je tu niz prepoznatljivih imena i stručnjaka – rekao je Medved.

Ministar branitelja potvrdio je kako u izradi zakona sudjeluju i Đuro Glogoški i Josip Klemm, jedni od vođa prosvjeda u Savskoj 66.

- Đuro Glogoški je voditelj projektne skupine izrade nacrta teksta jedinstvenog zakona o braniteljima i stradalnicima domovinskog rata, a Josip Klemm voditelj projektne skupine organizacija udruga iz Domovinskog rata i financiranje Udruga iz domovinskog rata – rekao je ministar Medved.

Kome odgovara u Vladi?

Na pitanje kome odgovara u Vladi, premijeru ili prvom potpredsjedniku Vlade kao ministar Medved nije želio dati jasan odgovor.

- Ustroj Vlade je jasan, nema potrebe komentirati sami ustroj Vlade. Ja kao ministar hrvatskih branitelja odgovaram Vladi Republike Hrvatske i član sam Vlade Republike Hrvatske – rekao je Medved.

Na pitanje čija je zadnja, od premijera ili prvog potpredsjednika Vlade Medved je rekao da ne razumije pitanje.

- Naglašavam da sam prvo ministar hrvatskih branitelja, nakon toga član Vlade – ponavljao je Medved.

'Zašto bi šator otišao iz Vukovara?'

Upitan hoće li šator iz prosvjeda otići iz Vukovara, Medved je postavio protupitanje: 'Zašto bi otišao iz grada heroja? Dakako da on ima veze s Vukovarom. Hrvatski branitelji će odlučiti gdje će šator pozicionirati. On ne ugrožava nikoga. Šator je ujedinio branitelje' – rekao je Medved.

Upitan boji li se sudbine Freda Matića rekao je da se ne boji i da je svjestan posla kojeg se primio.

- Sudjelovao sam ratu, u nizu reformi poslije u oružanim snagama, u vrlo zahtjevnim reformama gdje se vojska smanjivala i smatram da mi to daje zapravo da posjedujem dovoljno iskustva za donošenje i predlaganje odluka – rekao je Medved.

"I sam bi dizao šator"

Na pitanje što bi on napravio da se njemu pojavi šator ispred ministarstva odgovorio je kako bi on, da se tako nešto dogodi, sam sudjelovao u njegovom dizanju.

- Zajedno s njima bih dizao taj šator – rekao je Medved.

Razgovarajući o fondu branitelja Medved je najavio promjenu zakona i rečenice koja je omogućivala da se sedam posto iznosa od privatizacije ne mora nužno uplaćivati u Fond branitelja.

- Nužno je promijeniti zakon i da se uslijed novih privatizacijskih postupaka obavezno dodjeljuje taj postotak fondu u cilju njegove održivosti. Svakako ćemo razgovarati i da se sedam posto od prodaje Croatia Osiguranja uplati u fond što se nije baš zbog tog zakona – rekao je Medved.

Medved nije želio komentirati iznošenje zdravstvenih podataka saborskog zastupnika Andrije Mikulića o kolegi Miri Bulju koji je hrvatski branitelj i otkud mu ti podaci i je li se to smijelo iznositi tako u javnost.

- Nisam do detalja upoznat u detalje. Koliko sam uspio preko radija čuti radi se o optužbi vezano za stan i invalidnosti. Što se tiče stana, to je u nadležnosti Ministarstva obrane obzirom da je Bulj bio djelatna vojna osoba. Invalidnost je u nadležnosti Zavoda za mirovinsko osiguranje. Obzirom da sam čuo da se poziva DORH dalje ne bi komentirao taj predmet – rekao je Medved. 

Na dodatno pitanje vjeruje li u navode Andrije Mikulića rekao je kako to ne može komentirati jer nema dovoljno saznanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...