Obavijesti

News

Komentari 60

Klisović odbio dati ostavku, SDP se raskolio nakon odluke o prekidu suradnje s Možemo!

Klisović odbio dati ostavku, SDP se raskolio nakon odluke o prekidu suradnje s Možemo!

Nakon višemjesečnog nezadovoljstva, zagrebački SDP koji vodi Viktor Gotovac je prekinuo suradnju koja je davala većinu gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Ali prekid ne odobrava vrh stranke i Peđa Grbin

VIDEO

Raspadom suradnje vladajuće platforme Možemo! i SDP-a u Zagrebu dodatno se zakomplicirala situacija u Zagrebačkoj Skupštini koja danas mora donijeti važne odluke poput zaduženja Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura(1,8 milijardi kuna) ili prepuštanja prava građenja tvrtki Mate Rimca za centar za robotaksije ili kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje

SDP-ov predsjednik  Skupštine Joško Klisović nije podnio ostavku na tu funkciju iako je to od njega tražio izravno Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a nakon što su stranačka tijela donijela odluku da se prekida suradnja. Gotovac je to tražio i od Klisovića i troje SDP-ovih predsjedatelja skupštinskih odbora.
- Minimum pristojnosti bi trebao biti da je Klisović podnio ostavku nakon što se prekinula suradnja. Mi imamo nelegitimnog  predsjednika i svi koji nisu dio većine trebaju izaći – rekao je na sjednici koja traje Trpimir Goluža iz Mosta.

Otkako je Viktor Gotovac došao na čelo zagrebačkog SDP-a, traži od Možemo da ih više uključe u donošenje odluka i da se redefinira suradnja. Kap koja je prelila čašu, rekao je Gotovac, je što im je odluka o zaduženju dostavljena osam minuta prije sjednice koja je počela još u četvrtak. SDP ne želi podržati odluku o raspisivanju natječaja za zemljište koje bi trebao biti Rimčev centar.

Klisovićevo odbijanje podnošenja ostavke i raskid suradnje je izazvalo i raskol u SDP-u. Predsjednik stranke Peđa Grbin ne podržava odluku zagrebačkog SDP-a i Gotovca, pa bi se tako moglo dogoditi da Možemo ima većinu, ali s Klisovićem i još nekim od SDP-ovaca koji ne podržavaju odluku gradskog SDP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, moguće je da će Gotovac imati sankcije iz vrha stranke koji želi ostanak s Možemo. Nagađa se čak i o mogućem izbacivanju, ali to nije službeno potvrđeno. 

Sjednica Skupštine je počela u 9 sati, ali dosad je više puta prekidana pauzama.
- Recite građanima tko čini vladajuću većinu i tko je odgovoran za odluke. Je li to Možemo, je li to Možemo i dio SDP-a ili Možemo i neki "spavači". Građani imaju pravo znati – rekla je Gordana Rusak iz Stranke rada i solidarnosti pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Na sjednici se pojavio i SDP-ov Renato Petek koji je na Gotovčevoj strani. U ime kluba SDP-a je dao samo kratko obrazloženje.

- Stvari su jasnije iako se nisu do kraja rasplele. Sudjelovat ćemo u raspravi dalje - kratko je rekao Petek. 

To bi trebalo značiti da će Petek, Gotovac i zastupnica Dina Vasić držati kvorum kako bi Možemovci izglasali odluke o zaduženju, Rimcu i roditeljima odgojiteljima iako neće glasati za njih. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a