News

Komentari 11

Koaliraju svi sa svima, pljušte uvrede, ispisuju se iz stranaka

Koaliraju svi sa svima, pljušte uvrede, ispisuju se iz stranaka

Dok je ljevica više manje okupljena oko Restart koalicije, a u Zagrebu ima lokalne predstavnike Možemo, desnica je podijeljena u tri jaka tabora

Liberalne stranke centra uspjele su se ipak nakon teških pregovora ujediniti u koaliciju. A nakon žestoke unutarstranačke bitke u ožujku, Plenković i njegovi oponenti odlučili su staviti glave zajedno u HDZ-u stisnuti udarom s desna Miroslava Škore i Mosta.

POGLEDAJTE VIDEO

U HDZ-u su se tako lomila koplja do zadnjeg trenutka jučer popodne kakva točno mjesta ponuditi Miri Kovaču i Stevi Culeju. A puno je lakše donesena odluka da na izbornim listama ipak budu i bivši ministar turizma Anton Kliman i Davor Ivo Stier. Nije toliko iznenađenje da je Plenković ponudio ruku pomirenja Stieru, s kojim ga je vezalo dugogodišnje prijateljstvo. Ali jest da je na listi ipak završio Miro Kovač, koji je bio protukandidat Plenkoviću i žestoko je kritizirao njegovu politiku. Kovač će biti na listi 6. izborne jedinice i to na zadnjem, 14. mjestu.

Stevo Culej je pak u prvom krugu predsjedničkih izbora podržao Škoru i zbog nacionalističkih ekscesa mu Plenkovićev HDZ i nije sklon. No i on će na listu. Također na 14. mjesto, ali u 5. izbornoj jedinici. Plenković je očito shvatio da, ako se odrekne tih ljudi, gubi i glasove dobrog dijela desno orijentiranih birača.

- Prijašnji članovi su izbacivali svoje protukandidate, a on to ne želi - kaže jedan sugovornik.

Na listama sigurno neće biti nekad najmoćnijeg HDZ-ova čovjeka iz sjene: Milijana Brkića. Niti ga želi Plenković niti ga je itko kandidirao niti je pokazao interes.

HDZ se boji gubitka u 9. izbornoj jedinici, koja im je bila utvrda svih godina. Tu će ići Božidar Kalmeta, a kako je sinoć potvrdio i sam Plenković, i Kalmeta će na zadnje mjesto. Navodno će u HDZ-u pregovarati i za tihu podršku bivšeg člana i župana Darka Milinovića. Ljudi oko njega kažu da će dobro odvagnuti koga će podržati.

Dok je ljevica više manje okupljena oko Restart koalicije, a u Zagrebu ima lokalne predstavnike Možemo, desnica je podijeljena u tri jaka tabora, jedino je liberalni centar bio razasut. Do jučer. Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus uspjeli su sklopiti koaliciju. Njihov program je smanjenje općina i gradova, manji porezi, jača digitalizacija, manja i učinkovitija javna uprava te učinkovitije pravosuđe.

Kažu da su za građane koji izbjegavaju biti svrstani lijevo ili desno..

- Ujedinili smo snage oko programa i dobrih rješenja za Hrvatsku. Udružili smo snage protiv lopovluka HDZ-a i kukavičluka SDP-a - rekla je Dalija Orešković.

Fokus vodi Davor Nađi, uspješni dogradonačelnik Sv. Nedelje, a Pametno bračni par Marijana i Ivica Puljak. Ali to udruživanje nije prošlo bez lomova. Gradonačelnik Knina Marko Jelić i još pet lokalnih čelnika napustili su Stranku s imenom i prezimenom. I zagrebačka Nezavisna lista je raskinula koaliciju s tom strankom.

Nije bez lomova prošlo ni u Konzervativnoj stranci koju je napustila dubrovačka predsjednica te je raspušten cijeli ogranak. Nezadovoljni su što je Ruža Tomašić prva na listi Domovinskog pokreta, a uopće neće ići u Sabor, nego je dogovorila da umjesto nje ide suradnik Marko Milanović Litre. Smatraju to klijentelizmom i otišli su iz stranke.

U Restart koaliciji popucale su niti između Bernardića i tajnika Nikše Vukasa s jedne, te nezadovoljnih veterana s druge strane. Ranko Ostojić je odbio biti na listi u Dalmaciji jer središnjica nije uvrstila neke zaslužne članove. U subotu je govorio o čuvanju obraza, a dan kasnije je žestoko opleo po Vukasu..

- Dajte svoj glas SDP-ovom kandidatu! Nikad nije bio niti na jednim izborima, ni za gradsku četvrt! Ali baš zato podržite ovog kandidata! Koordinatora! Ne tolerira fizičko, ali u verbalnom nasilju je prvak! Svako tko lajka dobit će besplatan posjet “Krašogradu” - napisao je gnjevni Ostojić. 

 

Najčitaniji članci