Obavijesti

News

Komentari 21

Maštruko: Očevid kornatske tragedije imao je brojne greške

Maštruko: Očevid kornatske tragedije imao je brojne greške
1

Maštruko tvrdi da je svih 105 tragova koji su u očevidu fiksirani na mjestu događaja, registrirani su na način da njihova apsolutna koordinata uopće nije utvrđena

VIDEO

U ponedjeljak je u Zadru nastavljeno suđenje vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je život izgubilo 13 vatrogasaca. 

- Svih 105 tragova koji su zapisnikom o očevidu fiksirani na mjestu događaja, registrirani su na način da njihova apsolutna koordinata uopće nije utvrđena. Horizontalne udaljenosti su u načelu pogrešno utvrđene sa greškom od jednog metra. To uključuje i mjesta na kojima su pronađena tijela stradalih vatrogasaca - kazao je Vojin Maštruko, stalni sudski vještak za balistiku, mehanoskopiju, fizikalna vještačenja i forenziku. 

On je sudjelovao u izradi multidisciplinarnog vještačenja uzroka i okolnosti nastanka požara na Kornatu, te je izradio trodimenzionalnu simulaciju njihovog kretanja i pogibije.  

- Prilikom pregleda spisa uočili smo još mnoge nelogičnosti i greške u očevidu. Jedna od kardinalnih je bila i određivanje visine kruške za koju je navedeno da je pronađena na 212 metara nadmorske visine, što je nemoguće jer je tolika bila visina brda - tvrdi Maštruko.

Kocijan o Drakuliću: Isto smo rekli, ali na drugačiji način

Prije Maštruka danas je ponovo na klupu za svjedoke sjeo i vještak za požare Slobodan Kocijan. 

Naime sud je zanimalo zašto se rezultati njegovog vještačenja ne podudaraju s rezultatima vještačenja Miodraga Drakulića. Podsjetimo, dok je Drakulić rekao da  je eruptivni požar bio inicijalni, te da je on zapalio nehomogenu plinsku smjesu, Kocijan tvrdi da je eruptivni požar prešao preko vatrogasaca tek nakon izgaranja plinske smjese.

- Isto smo iskazivali, ali na drugačiji način. Zapaljenje nehomogene plinske smjese od koje su prvobitno stradali vatrogasci, izazvao je eruptivni požar koji je došao klancem iz smjera mora - pojasnio je Kocijan.

Kocijan je dodao kako je glavninu teških ozljeda kod vatrogasaca izazvalo gorenje homogene plinske smjese. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...