Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
111 komentara

Kod Dubrovnika ulovili jednu od najotrovnijih riba na svijetu

Iako je jako otrovna ova riba pravi je specijalitet u Japanu. No, kuhari se moraju posebno educirati kako bi ju znali pripremati. Godišnje od nje umre oko 200 ljudi

dubrovnik.net
Foto: dubrovnik.net

Supružnici Mato i Julijana Brautović i njihov prijatelj Ingo Albrecht nemalo su se iznenadili kada su u subotu navečer izvukli parangal ispod Konavoskih stijena kod Dubrovnika. Naime, na udicu se uhvatila četverozupka napuhnjača (Sphoeroides pachygaster) - jedna od najotrovnijih riba na svijetu. 

- Čim smo ju ulovili, zbog njene boje i oblika, smo se prestrašili. Nismo ju htjeli dirati pa smo ju ubacili u kantu - rekao je Mato Brautović. Njegov ulov težio je 2,5 kilograma, a Mato nije niti znao da je meso ove ribe prepuno otrova Tetrodotoxina koje je 1250 puta jače od cijanida i jedan gram može ubit 30 ljudi. Ova vrsta ribe zadnji put je viđena 90-ih godina prošlog stoljeća na području srednje Dalmacije.

- Kako nismo znali o kojoj vrsti se radi nazvali smo Institut za more i priobalje te su je oni preuzeli i obavljaju daljnja istraživanja. Kazali su mi da je do Cavtata doplivala najvjerojatnije iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala - ispričao je Brautović za portal dubrovnik.net.

Iako je jako otrovna ova riba pravi je specijalitet u Japanu. Međutim, kuhari se moraju posebno educirati kako bi ju znali sigurno pripremati, odnosno treba znati što se može konzumirati, a što odstraniti. Godišnje od konzumacije umre oko 200 ljudi. Ovaj uhvaćeni primjerak završit će u muzeju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message