Obavijesti

News

Komentari 0

Kod obale Zelenortskih otoka pronađeni migranti: Strahuje se da ih je oko 60 preminulo

Kod obale Zelenortskih otoka pronađeni migranti: Strahuje se da ih je oko 60 preminulo

Zdrastveno stanje preživjelih se poboljšava, a fokus je na hidraciji putnika, te testiranju na malariju. Među preživjelima je četvero djece u dobi između 12 i 16 godina

VIDEO

Gotovo 320 kilometara od obale Zelenortskih otoka, male otočne države u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, ribar je uočio drveni čamac u stilu piroge, čamac kojeg koriste domorodci u različitim krajevima svijeta te obavijestio vlasti.

Čamac je prvi put uočen u ponedjeljak, rekla je policija novinskoj agenciji AFP. Prvotna izvješća sugerirala su da je brod potonuo, ali je kasnije pojašnjeno da je pronađen kako pluta, piše BBC.

- Među preživjelima je četvero djece u dobi između 12 i 16 godina - rekao je glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Strahuje se da je više od 60 ljudi preminulo.

Jedna od opasnijih ruta za migrante

Brod je isplovio iz senegalskog ribarskog sela 10. srpnja sa 101 osobom na brodu, priopćilo je u utorak senegalsko ministarstvo vanjskih poslova pozivajući se na preživjele.

Moda Samb, izabrani dužnosnik u senegalskom selu, rekao je novinskoj agenciji AFP da su gotovo svi putnici na čamcu odrasli u zajednici te da neke obitelji još uvijek čekaju da čuju ima li njihovih članova obitelji među preživjelima.

Druge zemlje porijekla putnika navodno uključuju Sierra Leone i, u jednom slučaju, Gvineju Bisau.

- Zdravstveno stanje preživjelih se poboljšava, brinemo o njima.Fokus je na hidraciji putnika, te testiranju na malariju - rekao je Jose Moreira, zdravstveni dužnosnik.

Glasnogovornica IOM-a Safa Msehli rekla je da nedostaju sigurni putovi za migraciju i da njihov nedostatak daje prostora krijumčarima i trgovcima ljudima da upute ljude na ta smrtonosna putovanja.

Arhipelag se nalazi oko 600 km od obale zapadne Afrike i na putu migracije prema Kanarskim otocima, španjolskom teritoriju koji mnogi vide kao put prema EU. Prema IOM-u, to je jedno od najopasnijih putovanja na koje migrant može krenuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa