Obavijesti

News

Komentari 11

Kod Omiša: Za sanaciju stijena osigurano oko 30 milijuna kuna

Kod Omiša: Za sanaciju stijena osigurano oko 30 milijuna kuna
3

Radi se o zahvatu koji se proteže u dužni od 2.000 m i visini do 75 m. Nadam se da ćemo time bitno smanjiti rizik od obrušavajućih elemenata stijenskih masa,"rekao je Mueller

VIDEO

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić u četvrtak su potisali ugovor po kojem će Fond s nešto više od 30 milijuna kuna finacirati sanaciju stijena iznad Omiša, a potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

"Radi se o zahvatu koji se proteže u dužini od 2.000 metara i visini do 75 metara. Nadam se da ćemo time bitno smanjiti rizik od obrušavajućih elemenata stijenskih masa," rekao je Mueller novinarima nakon poptisivanja ugovora.

Istaknuo je kako je predviđeno da radovi na sanaciji stijena iznad Omiša budu završeni za dvije godine te da su već potpisani ugovori sa projektantima, nadzornim inžinjerima i izvođačima radova.

"Izvođač će preuzeti odgovornost za izvedbeni projekt i napravit će ga u sljedećih mjesec i pol, zajedno s detaljnim planom 'napadanja' stijena. Mislit ćemo i na turstičku sezonu, ići ćemo 'na ruku' Gradu Omišu i sve će biti pod vrlo velikom paskom stručne javnosti", kazao je Mueller. Dodao je i da su u posljednje dvije godine obavljena laserska snimanja, snimljene su sve pukotine i morfologija stijena, a da će se u sanacijskim radovima koristiti najsuvremenija tehnologija i metode, primjerice 'ankeri' te zatezne sajle, mreže koje će biti prevučene preko stijena, ali i tzv. energetske mreže koje kompenziraju stijene koje bi se eventualno mogle odroniti.

"Koristit  ćemo sustav  koji se se do sada vrlo rijetko koristio u Europi, primjerice najjače mreže koje će moći zaustaviti 'đule' od 5.000 kilograma. U kombinaciji sa drugim radnjama, to je presedan koji će se se prvi puta upotrijebiti," objasnio je Mueller.
 Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović ocijeno je da je sanacija stijena iznad Omiša iznimno važna za taj grad.

 "Projekt ide za tim da zaštiti ljude i naselje od prirodnih utjecaja i vjerujem da je struka napravila dobar posao i da će zadatak biti ispunjen," istaknuo je Dobrović.

Zamoljen za komentar što je današnji ugovor, kojim će se riješiti problem stijena u Omišu, potpisan nakon što je omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, kao kandidat Mosta, izabran u Hrvatski sabor, ministar Dobrović je rekao kako smatra da je tu ipak riječ o projektu u kontinuitetu, a da je današnje potpisivanje ugovora "formalnost nakon promjene administracije".

Omiški gradonačelnik Kovačić je objasnio kako će se sanirati stijene koje su neposredno iznad starog grada, te da će se voditi računa o sigurnosti i o svemu što bi moglo ugroziti živote i napraviti materijalnu štetu.

"U Europi i svijetu do sada se nigdje nije radio ovakav tip sanacije stijenskih masa neposredno iznad stambenog područja", rekao je Kovačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi