News

Komentari 169

'Kolegica ne vidi da je napravila propust'. Socijalna radnica više neće raditi na odjelu za djecu

'Kolegica ne vidi da je napravila propust'. Socijalna radnica više neće raditi na odjelu za djecu

Stručni nadzor trebao bi završiti ovaj tjedan, te će svi nalazi biti poslani Ministarstvu socijalne skrbi. Iz Ministarstva su ranije najavili sankcije ako se utvrde propusti o vođenju slučaja koji je završio smrću djeteta

Socijalna radnica koja je pri Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška vodila predmet o obitelji male Nikoll, saslušana je jučer u Centru.Ostale djelatnice Centra ispitane su u petak, a ona je do jučer bila na bolovanju. 

- Kada smo se usmjerili na detalje, kolegica nije i ne vidi da je napravila propust zbog kojeg se moglo pretpostaviti da će doći do ovakvog ishoda - rekla je Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika te najavila da će stručni nalaz biti gotov sljedeći tjedan. Karačić smatra da je svemu naštetilo i to što je Ministarstvo izašlo ranije sa svojim nalazom da je u Centru bilo nepravilnosti. Istovremeno traje reorganizacija.

- Ja sam obavila razgovore sa svim stručnim djelatnicima. Kolegica više neće raditi na odjelu za mlade, djecu i obitelj, bit će raspoređena na drugi odjel. I sama je to tražila, ali usuglasili smo se oko toga - kazala je v.d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marija Jugović. I većina ostalih radnika povezanih uz slučaj Nikoll tražili su premještaj.

Podsjetimo, zbog nanošenja teških ozljeda 2,5-godišnjoj kćeri, koja je potom preminula, optuženi su njezini roditelji. Također, nakon izvanrednog nadzora smijenjen je Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. U ministarstvu su najavili daljnje sankcije i otkaze ako stručni nadzor pokaže propuste u slučaju male Nikoll, koja je mjesecima propadala u roditeljskoj obitelji, te na kraju i umrla nakon što ju je majka brutalno pretukla. Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić potvrdila je kako je bilo propusta, te da Nikoll nije trebala biti vraćena obitelji.

Nakon tragične smrti djevojčice reakcije javnosti bile su vrlo burne, a socijalni radnici doživjeli su brojne uvrede i napade. No svi i dalje očekuju odgovore na pitanja zašto se ranije nije vidjelo da roditelji kojima je djevojčica vraćena nisu sposobni brinuti se o njoj niti o preostalo troje djece. Ipak, zbog klevete, uvreda i poticanja na nasilje, jučer je Hrvatska komora socijalnih radnika podigla kaznene prijave protiv scenaristice i aktivistkinje Jelene Veljače te glumice Nataše Janjić Medančić. Kako se navodi, kaznenoj prijavi su se priključili socijalni radnici, psiholozi, pravnici i socijalni pedagozi. Odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih djelatnika Centra. Obje su na društvenim mrežama nakon objave vijesti o pretučenoj djevojčici objavile teške riječi zbog kojih se Veljača već ranije ispričala. Nataša Janjić Medančić ispričala se jučer zbog “dramatičnih objava”. Ipak je ustvrdila kako “nisu svi izvrsni u svome poslu”, te "ako je njezin majčinski bijes jedini problem, onda problema nemamo". Podsjetimo, najavljene su sankcije za propuste zbog kojih je umrlo dijete.

Najčitaniji članci