Obavijesti

News

Komentari 11

Kolegij: Moji su studenti pravi eksperti za 'Zvjezdane staze'

Kolegij: Moji su studenti pravi eksperti za 'Zvjezdane staze'
1

Na FPZG-u docent Cvijanović vodi kolegij o znanstvenoj fantastici. Političku znanost spajaju s fikcijom, a u znanstvenoj fantastici traže sve što je političko

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Njihov kolegij počinje gledanjem isječaka iz znanstvenofantastičnih filmova, od “Zvjezdanih staza”, “Planeta majmuna”, “Matrixa” do klasika “Metropolisa”. Nakon toga kreću rasprave studenata o realnim svjetskim problemima koji su zapravo filmom prikazani. Cijeli kolegij Political Science Fiction (Politička znanstvena fantastika), koji je možda i jedan od najzanimljivijih predmeta na hrvatskim sveučilištima, odvija se na engleskom jeziku.

Političku znanost spajaju s fikcijom, a s druge strane u znanstvenoj fantastici traže sve što je političko. Sve je počelo prije nekoliko godina kad se voditelj kolegija, docent Hrvoje Cvijanović, vratio s doktorskog studija u Americi i toliko zainteresirao upravu zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti da uvedu novi predmet.

- Profesorica kojoj sam na University of Massachusetts bio asistent dala je zadatak studentima da u sklopu predmeta Svjetska politika analiziraju ‘Zvjezdane staze’. Studenti su se oduševili, a i ja sam zaista uživao s obzirom da sam odrastao na znanstvenofantastičnim filmovima. Mi zaljubljenici uvijek smo tražili paralele u realnom svijetu: tko su zapravo ti Klingonci? - prisjeća se. Istodobno je radio i na kolegiju Američka politika kroz film i ubrzo su mu ponudili da osmisli plan za svoj predmet. Okosnica cijelog silabusa bila je serija “Battlestar Galactica”. U Zagrebu su lani krenuli s pilot projektom za nekolicinu stranih studenata, no nije trebalo dugo da se studenti počinju “lijepiti” za takav inovativan projekt. Sad je to izborni predmet za koji se dobivaju ECTS bodovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kolegij se prvenstveno bavi politološkim i filozofskim interpretacijama znanstvenofantastičnih filmova. Na samom početku sam studentima htio pokazati da svaki takav film mogu pogledati kao puku zabavu, ali da u njima postoji nešto puno više, nešto što se tiče svih nas. Ja, recimo, više niti jedan znanstvenofantastični film ne mogu pogledati samo kao zabavu. Odmah mi se pali lampica i tražim skrivenu interpretaciju - kaže Cvijanović. Krenuli su s klasicima, a do kraja semestra analizirat će neke od poznatih naslova uz pripadajuću literaturu.

- Obrađivali smo ‘Metropolis’, koji pokazuje odnos između klasa, buržoazije i radnika, slično kao i ‘Vremenski stroj’. Do kraja ćemo, između ostaloga, raditi ‘Batmana - Viteza tame’, koji je prikaz Amerike i svijeta u kojem vlada anarhija. Kroz ‘Zvjezdane staze’ raspravljat ćemo o odnosu kolektiva i individue, o idealu liberalne futurističke zajednice. Tu je i spomenuti ‘Battlestar Galactica’, ‘Blade Runner’ i ‘Matrix’, koji, između ostalog, otvaraju pitanja odnosa čovjeka i tehnologije, identiteta i definicije ljudskog bića. Čitaju se suvremeni autori poput Schmitta, Agambena i Žižeka.

Ono što je docenta Cvijanovića posebno oduševilo jest da je većina polaznika predavanja već pogledala sve filmove koji su dio programa.

- Svi redom su veliki fanovi. To je posebna prilika za predavača da predaje studentima koji su iznimno zainteresirani - kaže. To daje kolegiju posebnu zanimljivost jer, što više puta pročitate knjigu, otkrivate nove detalje, a tako je i s filmovima. Kolegij na engleskom velika je prednost za strane studente, ali i za naše. Poznavanje jezika im je na zavidnoj razini, a ovakvim pristupom ga usavršavaju.

- Čitaju literaturu, suvereno raspravljaju, rade prezentacije - kaže. Zbog studenata je i dograđivao silabus.

- Toliko su aktivni da ponekad ne mogu doći do riječi. Iako uživam interpretirati ‘Matrix’, oni su imali toliko toga reći, svatko svoje viđenje, i pokrenuli su fantastičnu diskusiju. Iako je silabus jako ambiciozan, oni i sami dodatno predlažu svoje filmove - kaže docent.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina