Obavijesti

News

Komentari 157

"Koliko će biti nezaposlenih? Kao da pitate hoće li biti kiše"

"Koliko će biti nezaposlenih? Kao da pitate hoće li biti kiše"
2

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je u ponedjeljak promjene Zakona o poticaju zapošljavanja koji stupa na snagu već 8. studenog

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je u ponedjeljak promjene Zakona o poticaju zapošljavanja koji stupa na snagu u četvrtak, 8. studenog. Na novinarskoj konferenciji je objavio i dosadašnje rezultate mjera aktivne politike zapošljavanja. Od početka godine do kraja listopada bilo je 25.350 više korisnika ovih mjera, ukupno njih 38.098. U prvih deset mjeseci ove godine više od osam tisuća ljudi je započelo osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, točnije zaposlili su se kao pripravnici za naknadu od 1600 kuna mjesečno.

Produljuje se volontiranje

- Planirali smo povećati tu naknadu, ali smo na kraju odustali - rekao je ministar Mrsić. 

Mijenja se uvjet duljine prijave na Zavodu za zapošljavanje. Dakle, odsad će se za ovu mjeru moći prijaviti oni koji su bez posla trideset dana. Dosad je uvjet bio devedeset dana. Mogu se prijaviti i osobe koje imaju do godinu dana radnog staža u svojoj profesiji, bez obzira na radni staž u mirovinskom osiguranju. 

Što se tiče duljine volontiranja, ona je produljena. Tako ćete se moći “zaposliti”, odnosno volontirati na godinu dana, dvije godine ili 36 mjeseci. To je svakako dobra vijest za primjerice pravnike, koji prije polaganja pravosudnog ispita moraju odraditi staž u neprekidnom trajanju od 18 mjeseci na sudu ili u odvjetničkom uredu. Jedino strogo ograničenje ostaje manje od godinu dana radnog staža u profesiji za koju ste se obrazovali. Važno je napomenuti kako će se većina tih mjera početi provoditi početkom 2013. godine.

Čim se prijavite na burzu, možete tražiti poticaj za samozapošljavanje

Povećava se važnost mjera samozapošljavanja. Tako više ne morate biti u evidenciji nezaposlenih šest mjeseci da biste dobili poticaj za samozapošljavanje. Možete ga tražiti čim se prijavite na burzu rada, odnosno čim završite obrazovanje. Prije prijavljivanja obrta morate svoj projekt prijaviti HZZ-u, koji će ga onda procijeniti i odobriti ili ne. Povećane su potpore za osobe u nepovoljnom položaju, kao što su osobe s invaliditetom, liječeni ovisnici, i sl. Zavod će za njih sufinancirati do 75 posto osnovice za obračun plaće i uplatu doprinosa.

- Naš je cilj smanjiti birokraciju. Razgovarali smo i sa hitro.hr-om kako bi se proces osnivanja tvrtke smanjio - rekao je Mrsić.

Potpora za zapošljavanje u turizmu

Ako poslodavac za javne radove odluči zaposliti osobu koja je nezaposlena do dvije godine, umjesto 75 posto, dobit će 85 posto poticaja na plaću. Ako je osoba nezaposlena dulje od dvije godine, subvencija iznosi sto posto.

Što se tiče potpora za zapošljavanje u turizmu, odsad će sezonci koji se vrate na burzu rada moći iskoristiti druge mjere poticanja zapošljavanja, bez da moraju provesti određeno vrijeme kao nezaposleni.

Mrsić je naglasio važnost mjere za očuvanje radnih mjesta. Posebno se to odnosi na radnike koji imaju 45 i više godina rade u profesijama u kojima postoji višak radnika. Tako primjerice, ako radnik postane tehnološki višak, a Zavod mu pronađe drugi posao, na svoju će plaću dobivati 50 posto subvencija. Važno je naglasiti kako subvenciju Zavod uplaćuje radniku, na njegovu plaću, a ne tvrtki. Ako tvrtka krene u restrukturiranje, radnici će u tom vremenu moći ići na prekvalifikaciju, a neće, kao dosad, morati čekati stečaj.

Zavod se već restrukturira

Na novinarsko pitanje hoće li se Zavod morati restrukturirati jer će odsad očito imati puno više posla, Mrsić je rekao da se reorganizacija već provodi.

- Statut je promijenjen i sigurno je da će djelatnici imati više posla. Ali, želimo postići da jedan savjetnik ima tristo klijenata - rekao je Mrsić, ali nije objasnio kako to planiraju. Ove je godine za mjere poticanja zapošljavanja Mrsić dobio 378 milijuna kuna, što je za 27 posto više nego prošle godine. O brojkama za iduću godinu nije želio govoriti prije donošenja proračuna.

- Kad me pitate koliki će biti broj nezaposlenih iduće godine to je isto kao da me pitate hoće li za Novu godinu padati kiša. To se ne može predvidjeti - rekao je Mrsić.

Što se tiče najavljenih mjera ministra financija Slavka Linića o minimalnoj plaći za sve ministre, Mrsić ima pozitivno mišljenje.

- Svi smo spremni na to. Vlada će odlučiti o tome, ali što se mene tiče nema problema - rekao je.

Sve mjere protiv nezaposlenosti možete pogledati OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)