Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda je pomilovala Huanita, a on ipak mora kročiti u zatvor

Za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten. No, on za to ne želi ni čuti...

Foto: Ured predsjednice, Goran Kovačić/Pixsell
153 komentara

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala je pomilovanje Huanita Luksetića. 

Foto: Ured predsjednice

I Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj nam je potvrdio da je potpisana odluka o pomilovanju te da sada slijede 'tehnikalije'. Dokumentacija se sad mora proslijediti do Ministarstva pravosuđa i natrag.

Odluka o Huanitovom pomilovanju je donesena. Mama Zlata: Predsjednice hvala vam od srca! Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on Friday, February 22, 2019

- Jako sam sretan i zadovoljan i kao profesionalac i kao prijatelj jer smo takav odnos stvorili. Dijelim Huanitovu sreću i sreću obitelji jer to što su oni prošli je bilo strašno. Nažalost, i dalje postoji stigma oko marihuane i teško možete prizvati ljude da vide i druge aspekte. Naravno da je marihuana u mnogim slučajevima štetna, ali treba osvijestiti javnost da u mnogim slučajevima može spasiti život, poput Huanitovog - rekao nam je Gredelj.

luksetic | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

No, za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten. 

- Huanito ima stav, nikako nije raspoložen da kroči u ustanovu zatvora koju zahtjeva forma procedure. Protivi se samoj pomisli da  mora ući u tu ustanovu jer smatra da je ovo što je do sad prošao bilo već previše i da bi društvo trebalo imati više razumijevanja pogotovo jer je jako bolestan i slab - rekao je Gredelj. 


Podsjetimo, predsjednica je, nakon što je sud Huanitu Luksetiću dosudio dvije godine zatvora jer uzgajao marihuanu, poručila da će ga pomilovati čim dobije molbu. Procedura je takva da se prvo treba pripremiti odluka koja ide na potpis predsjednici države. Potom se ta odluka šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa, jer su oni to koji su temeljem zakona dužni obavijestiti podnositelja molbe o odluci predsjednice države, a potom se odluka objavljuje u Narodnim novinama. 

Huanito Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, osuđen je za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je se branio da marihuanu uzgaja zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je poslalo je u Ured predsjednice mišljenja o 71 zamolbi za pomilovanje. Među njima je i odluka za Huanita Luksetića. Nisu otkrili sadržaj mišljenja, ali Ured predsjednice je potvrdio da je primio to izvješće.

Procedura je takva da se prvo trebala pripremiti odluka koja ide na potpis predsjednici države. Potom se ta odluka šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa, jer su oni to koji su temeljem zakona dužni obavijestiti podnositelja molbe o odluci predsjednice države, a potom se odluka objavljuje u Narodnim novinama. 

Podsjetimo, Huanito je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

Županijski sud u Rijeci je u siječnju ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu Huanitu Luksetiću, a nakon reakcija javnosti i medija, predsjednica je najavila da će Luksetića pomilovati čim podnese molbu.

Možda vas zanima i ovo:
Message