Obavijesti

News

Komentari 28

Koliko kazni za kršenje mjera samoizolacije je ustvari bilo?

Koliko kazni za kršenje mjera samoizolacije je ustvari bilo?
1

Državni inspektorat je od 15. ožujka do 9. svibnja obradio ukupno 1614 prijava o kršenju mjere dok su izdana 82 prekršajna naloga na temelju kojih su naplaćene kazne, saznaje N1

VIDEO

Lavinu reakcija i komentara izazvala je izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u kojoj je rekao kako će ljudi u samoizolaciji moći izaći na izbore "ukoliko imaju masku".

POGLEDAJTE VIDEO: Nevjerojatni propusti u Splitu

Pokretanje videa...

Skandali splitske bolnice 01:17

Upravo je sanitarna inspekcija Državnog inspektorata te iste ljude kažnjavala s kolosalnim kaznama u iznosu i do 8000 kuna pa se 'zakotrljala' tema ispravnosti, pa i moralnosti, takve izjave. Tu je, prije svega, bio slučaj Dragutina Hanžeka, čovjeka koji je traktorom izašao na polje odvesti gnoj prilikom čega je bio jedina osoba u vozilu.

- Nisam imao simptome, a nisam ni bio zaražen - rekao je.

Ipak, dobio je kaznu u iznosu od 8000 kuna zbog čega sada trpi težak udar na osobna primanja.

- Uzeli su mi kompletnu sjetvu za ovo proljeće: sjemenje, umjetna gnojiva, špriciva, gorivo... Moje njive su ovu godinu u korovu. Neke sam dao u najam.

Naplaćeno skoro 300 tisuća kuna

Potaknuti takvim događajima, N1 je od Državnog inspektorata zatražio službeno očitovanje koliko je, ustvari, izrečeno i naplaćeno kazni za kršenje mjera samoizolacije?

Državni inspektorat je od 15. ožujka do 9. svibnja obradio ukupno 1614 prijava o kršenju mjere dok su izdana 82 prekršajna naloga na temelju kojih su naplaćene kazne.

Stigao je i odgovor Državnog inspektorata za N1:

"U prvoj fazi koja je trajala od 1.veljače do 14. ožujka 2020. rad sanitarne inspekcije bio je usmjeren na službene kontrole osoba koje ulaze u Hrvatsku i u tom razdoblju sanitarne inspekcija izdala je 11.963 rješenja koja su se odnosila na donošenje mjera kojima se osobi određuje zdravstveni pregled, te mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Nakon što je ministar zdravstva 14.3.2020. donio Odluku o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru policija je svim osobama koje iz rizičnih područja ulaze u Hrvatsku davala letak na granici o stavljanju osoba u samoizolaciju prema Odluci ministra zdravstva.

U tom razdoblju aktivnosti sanitarne inspekcije usmjeravaju se na nadzor nad osobama koje krše propisane mjere samoizolacije. Navedeni nadzori provode se u suradnji s policijskim službenicima i do 9. svibnja 2020. godine je Državni inspektorat obradio 1.614 prijava.

U 802 prijave nije bilo elemenata postupanja.

Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja (ukupno uloženo 66 prigovora na prekršajne naloge) i 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije temeljem kojih je do sada ukupno naplaćeno 245.975,00 kuna.

Izrečene su 24 mandatne kazne (kazne izdane i naplaćene na licu mjesta) od čega je 5 naplaćenih u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.