Obavijesti

News

Komentari 55

'Političari nisu naredili pateru Manduriću da obriše Facebook'

'Političari nisu naredili pateru Manduriću da obriše Facebook'
3

Podsjećamo, pater Ike napisao je kako ga 'užasno žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere' pa morao obrisati Facebook

VIDEO

Nakon što je pater Ivan Ike Mandurić napao predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović zbog njezina bavljenja jogom, obrisao je račun na Facebooku i prekinuo aktivnost na društvenim mrežama.

Njegov provincijal Dalibor Reni kaže da se redovnik se prije svakog nastupa u javnim medijima, napose o delikatnim temama, najprije mora konzultirati s poglavarom.

- Premda je u većini nastupa uspješno promovirao kršćanski nauk, ipak je katkad bio nagao i nespretan u izjavama te su one izazvale nezadovoljstvo među vjernicima i pojedincima, ali i među članovima isusovačke redovničke zajednice - napisao je provincijal u priopćenju za javnost.

Ističe da su Iku nekoliko puta 'bratski upozoravali' na njegove istupe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pateru Iki smeta ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu
Pateru Iki smeta ako muškarac usisava, pere i ide u trgovinu

Pravilo da se redovnik mora konzultirati s poglavarom prije nastupa, ističe, vrijedi i za nastupe na društvenim mrežama, a napose  u slučajevima kad je moguća percepcija da se redovnik upušta u političke stranačke rasprave.

Mandurić, naglašava provincijal, to nije učinio kada je 'intervenirao' u svezi s kampanjom za predsjedničke izbore koja traje u Hrvatskoj.

- Budući da su njegovi recentni istupi u medijima bili izvor razdora, uvredljivi za osobe, a potencijalno štetni za apostolat Družbe Isusove, o. Mandurić je bez oklijevanja i s razumijevanjem prihvatio uputu provincijskog poglavara da na određeno vrijeme obustavi aktivnost na društvenim mrežama - tvrdi Reni.

Ike Manduric

U međuvremenu su se, ističe, pojavile špekulacije da je na spomenutu odluku vodstva isusovačke provincije utjecao navodni intervent iz političkih struktura.

- U potpunosti ih odbacujemo. Nikakvog takvog interventa nije bilo, niti bi bio mjerodavan. Dapače, bilo kakvo uplitanje svjetovnih instanci u stvari vjere, morala, društvene problematike i internih pitanja, za Družbu Isusovu je neprihvatljivo. “Pouzdani izvori” koji se u tom kontekstu navode potpuna su izmišljotina - uvjerava javnost  provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Ike Manduric

U poruci se, međutim, na neizravan način ispričao predsjednici.

- Koristimo priliku da se ispričamo svima koji su se bilo čime iz spomenutih rasprava, izjava ili postupaka Družbinih članova osjetili osobno povrijeđeni. Isusovac treba imati na umu da nikad ne nastupa kao pojedinac, nego da uvijek ostaje činjenica da je redovnik i kao takav percipiran u javnosti. Žao nam je kad se to zaboravi, jer upravo u jedinstvu umova i srdaca je snaga katoličkog redovništva - zaključio je provincijal Reni.

Podsjećamo, pater Ike napisao je kako ga 'užasno žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere'.

- I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem - izjasnio se isuovac te predsjednicu nazvao 'duhovno plitkom'.

-  Tko ne razumije narod i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi - zaključio je Mandurić, zbog čega su ga nadređeni primorali da se makne s društvenih mreža.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag