Obavijesti

News

Komentari 98

Kolinda o Putinu: 'Satima smo znali pričati o sportu, no bilo je tema oko kojih se nismo slagali'

Kolinda o Putinu: 'Satima smo znali pričati o sportu, no bilo je tema oko kojih se nismo slagali'
9

Švedski dnevni list istaknuo je i kako je bivša hrvatska predsjednica tijekom posjeta Moskvi 2018. za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, uručila Putinu dres hrvatske reprezentacije

Švedski dnevni list Dagens Nyheter objavio je u subotu veliki razgovor s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predstavivši je kao moguću nasljednicu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Naime, bivši norveški premijer sljedeće jeseni nakon osam godina napušta svoju dužnost i postaje guverner norveške centralne banke. Nagađa se da će ga naslijediti neka žena iz istočnoeuropske zemlje. 

Grabar-Kitarović takve spekulacije nije htjela komentirati. U konkurenciji su navodno i bivša britanska premijerka Theresa May, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i bivša talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini. Bivša predsjednica je poručila kako je uživala radeći kao pomoćnica glavnog tajnika za diplomaciju od 2011. do 2014. godine. 

Šokantna snimka: Ukrajinski vagon pun tijela ruskih vojnika
Šokantna snimka: Ukrajinski vagon pun tijela ruskih vojnika

- Većina zaposlenih tamo nije navikla imati ženu za suradnicu, ali nisu me tretirali ponajprije prema spolu. Svaka čast tim generalima i ostalima koji su se trudili i nisu se bunili kad smo radili na osnaživanju uloge žena - rekla je. 

'Putin je bio normalan i pun poštovanja' 

Švedski list u članku navodi njena zapažanja o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Grabar-Kitarović je naglasila kako je dulje vrijeme ukazivala na rusku agresiju u Ukrajini i upozoravala na mogućnost globalne krize. 

- Ono što je Putin želio bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovu političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svijetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja što će se dogoditi - rekla je. 

Ipak, istaknula je kako je tijekom njihovih susreta Putin bio "normalan i pun poštovanja". 

Emmanuel Macron i Kolinda Grabar Kitarović zajedno su navijali na finalu SP-a

'Satima smo znali pričati o sportu' 

- Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovarali smo, među ostalim, o Agrokoru, kompanija koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i kojoj je prijetio kolaps i stvaranje krize u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio je rješenje - rekla je. No, bilo je tema i oko kojih se nisu slagali, a one su uključivale i proširenje NATO-a. 

Sedam fenomena o digitalnom i informacijskom ratu u Ukrajini: Kakvu vojnu ulogu ima cloud?
Sedam fenomena o digitalnom i informacijskom ratu u Ukrajini: Kakvu vojnu ulogu ima cloud?

Grabar-Kitarović dodala je i kako je tijekom susreta s Putinom satima znala razgovarati i o svakodnevnim temama, kao što je primjerice sport.

Švedski dnevni list istaknuo je i kako je bivša hrvatska predsjednica tijekom posjeta Moskvi 2018. za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, uručila Putinu dres hrvatske reprezentacije s njegovim imenom. 

Francuska nogometna reprezentacija je Svjetski prvak u nogometu

Grabar-Kitarović je komentirala i aktualna zbivanja te poručila kako napetosti rastu u Srbiji i Bosni i Hercegovini te da bi se destabilizacijom mogao potkopati Daytonski sporazum iz 1995. godine. 

- Mislim da je važno otvoriti put prema članstvu u Europskoj uniji i eurozoni. Ako ne pokažemo da takva prilika postoji, gubimo podršku naroda, a to mogu iskoristiti snage koje nisu nimalo blagonaklone u ovoj regiji. Potrebna nam je potpora da bismo reformirali demokratske institucije, kako to zahtijeva EU - rekla je. 

Što je ruska Mrtva ruka? Putina pitali može li uništiti SAD za 30 minuta, odgovor ih je zaledio...
Što je ruska Mrtva ruka? Putina pitali može li uništiti SAD za 30 minuta, odgovor ih je zaledio...

U predavanju na Visokoj poslovnoj školi u Stockholmu bivša hrvatska predsjednica otvoreno je govorila o tome kako je poznata fotografija koja je lažno prikazuje u kupaćem kostimu nanijela dosta štete njenoj političkoj karijeri i kako se zalaže za stroža pravila o tome što se smije objavljivati. Rekla je i kako se muškarci trebaju angažirati u jačanju uloge žena i kao primjer istaknula svog supruga Jakova koji je zapostavio svoju karijeru zbog njezine te zbog toga bio nazivan "papučarom" i ismijavan, zaključili su u švedskom listu.