News

Komentari 98

Kolinda o Putinu: 'Satima smo znali pričati o sportu, no bilo je tema oko kojih se nismo slagali'

Kolinda o Putinu: 'Satima smo znali pričati o sportu, no bilo je tema oko kojih se nismo slagali'

Švedski dnevni list istaknuo je i kako je bivša hrvatska predsjednica tijekom posjeta Moskvi 2018. za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, uručila Putinu dres hrvatske reprezentacije

Švedski dnevni list Dagens Nyheter objavio je u subotu veliki razgovor s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predstavivši je kao moguću nasljednicu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Naime, bivši norveški premijer sljedeće jeseni nakon osam godina napušta svoju dužnost i postaje guverner norveške centralne banke. Nagađa se da će ga naslijediti neka žena iz istočnoeuropske zemlje. 

Grabar-Kitarović takve spekulacije nije htjela komentirati. U konkurenciji su navodno i bivša britanska premijerka Theresa May, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i bivša talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini. Bivša predsjednica je poručila kako je uživala radeći kao pomoćnica glavnog tajnika za diplomaciju od 2011. do 2014. godine. 

- Većina zaposlenih tamo nije navikla imati ženu za suradnicu, ali nisu me tretirali ponajprije prema spolu. Svaka čast tim generalima i ostalima koji su se trudili i nisu se bunili kad smo radili na osnaživanju uloge žena - rekla je. 

'Putin je bio normalan i pun poštovanja' 

Švedski list u članku navodi njena zapažanja o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Grabar-Kitarović je naglasila kako je dulje vrijeme ukazivala na rusku agresiju u Ukrajini i upozoravala na mogućnost globalne krize. 

- Ono što je Putin želio bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovu političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svijetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja što će se dogoditi - rekla je. 

Ipak, istaknula je kako je tijekom njihovih susreta Putin bio "normalan i pun poštovanja". 

'Satima smo znali pričati o sportu' 

- Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovarali smo, među ostalim, o Agrokoru, kompanija koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i kojoj je prijetio kolaps i stvaranje krize u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio je rješenje - rekla je. No, bilo je tema i oko kojih se nisu slagali, a one su uključivale i proširenje NATO-a. 

Grabar-Kitarović dodala je i kako je tijekom susreta s Putinom satima znala razgovarati i o svakodnevnim temama, kao što je primjerice sport.

Švedski dnevni list istaknuo je i kako je bivša hrvatska predsjednica tijekom posjeta Moskvi 2018. za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, uručila Putinu dres hrvatske reprezentacije s njegovim imenom. 

Grabar-Kitarović je komentirala i aktualna zbivanja te poručila kako napetosti rastu u Srbiji i Bosni i Hercegovini te da bi se destabilizacijom mogao potkopati Daytonski sporazum iz 1995. godine. 

- Mislim da je važno otvoriti put prema članstvu u Europskoj uniji i eurozoni. Ako ne pokažemo da takva prilika postoji, gubimo podršku naroda, a to mogu iskoristiti snage koje nisu nimalo blagonaklone u ovoj regiji. Potrebna nam je potpora da bismo reformirali demokratske institucije, kako to zahtijeva EU - rekla je. 

U predavanju na Visokoj poslovnoj školi u Stockholmu bivša hrvatska predsjednica otvoreno je govorila o tome kako je poznata fotografija koja je lažno prikazuje u kupaćem kostimu nanijela dosta štete njenoj političkoj karijeri i kako se zalaže za stroža pravila o tome što se smije objavljivati. Rekla je i kako se muškarci trebaju angažirati u jačanju uloge žena i kao primjer istaknula svog supruga Jakova koji je zapostavio svoju karijeru zbog njezine te zbog toga bio nazivan "papučarom" i ismijavan, zaključili su u švedskom listu. 

Najčitaniji članci