Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Kolinda 'posudila' Rojsa: 'Ideja o Veleredu Tuđmana je moja!'

Hvala Bogu da podržavam njenu inicijativu ali to se moglo odavno učiniti. Od mene je to počelo, i to svi znaju, u Hrvatskom generalskom zboru i drugdje. U ime HGZ to je potpisao Pavao MIljavac, rekao nam je Rojs

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
56 komentara

Predsjedničin prijedlog da se u Hrvatskoj ustanovi Velered dr Franje Tuđmana naišlo je na dosta reakcija. Ljubo Ćesić Rojs kaže da je riječ o njegovoj ideji, koju je Hrvatski generalski zbor i formalno prije nekoliko godina uputio vrhu vlasti.
- To je moja ideja već zadnjih deset godina - kaže nam Rojs.

- Ja sam to govorio u više javnih nastupa, obzirom da HDZ stalno nosa biste predsjednika Tuđmana, predložio sam da se najviše odličje u Hrvatskoj nazove Velered doktora Franje Tuđmana, i onda sam, dok smo bili još u Jurišićevoj,  uputili dopis na tri adrese - predsjedniku vlade, tad je to bio gospodin Orešković, predsjedniku Sabora, tad je to bio dr. Željko Reiner, i predsjednici Republike, to je bila ista ova kao i danas. I jedini nam je tada odgovorio Reiner!


Tadašnji predsjednik Sabora je, nastavlja Rojs, prihvatio tu inicijativu.
- On nam je odgovorio da on to prihvaća a sve ostalo je procedura . Dakle da se to predloži Saboru i  ozakoni. Hrvatskom generalskom zboru nije se nitko javio ni onda ni sada, imamo samo taj odgovor od predsjednika Sabora. To je stari papir.
A predsjednica? Hvala Bogu da podržavam njenu inicijativu ali to se moglo odavno učiniti. Od mene je to počelo, i to svi znaju, u Hrvatskom generalskom zboru i drugdje. U ime HGZ, da ne zaboravim, to je potpisao Pavao Miljavac rekao nam je Rojs.
Admiral Davor Domazet Lošo na Direktno.hr bio je još oštriji.

VELERED FRANJE TUĐMANA Kolinda predlaže novo odličje koje će nositi Tuđmanovo ime

- Ta ideja je potekla iz Hrvatskog generalskog zbora prije jedno tri godine. Koliko je meni poznato, tada je upućeno pismo i predsjednici s idejom uvođenja Velereda Franje Tuđmana. Velered bi se po idejnom prijedlogu trebao dodjeljivati za zasluge u očuvanju državnosti i suvereniteta Republike Hrvatske u svim ovim geopolitičkim previranjima koja nisu mala, koja će biti velika i koja su pogubna za Hrvatsku.  To vidimo i u ovim sadašnjim danima što se radi u vezi Jasenovca i Bleiburga, gdje se Hrvate stalno tjera u neke ideološke sukobe, a država propada na svim područjima - pojasnio nam je Domazet Lošo u razgovoru.
Admiral je portalu rekao i kako ne vidi nikoga tko bi u današnjim vremenima mogao dobiti novo odličje za posebne zasluge oko hrvatskih nacionalnih interesa.

- Uvođenje Velereda Franje Tuđmana ima smisla ako se bude dodjeljivao osobama radi očuvanja nacionalnih interesa. Rijetko bi se dodjeljivao, samo izuzetnim osobama. U ovim današnjim vremenima nitko ga i ne bi dobio, a tko bi i mogao? Pa političare bi od 2000. godine sve trebalo pozatvarati jer su doveli Hrvatsku u ovakvo stanje - rekao je Lošo. Bivši predsjedničin savjetnik nije se osvrnuo na činjenicu da je ona u izbornoj godini tu ideju preuzela kao svoju iako se tri godine oglušivala na dopis HGZ-a.

- Radi se o apsolutno pozitivnoj stvari. Predsjedniku Tuđmanu se napokon daje zaslužno mjesto kao tvorcu suvremene hrvatske države. Nadam se da će pojaviti i u današnjim vremenima pojedinac koji će zaslužiti Velered, ali u Hrvatskoj se nažalost vrši unutarnja agresija jer se ruše sve državne institucije, a čak ni Katolička crkva ne funkcionira kako treba - zaključio je na kraju razgovora Domazet Lošo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message