News

Komentari 56

Kolinda 'posudila' Rojsa: 'Ideja o Veleredu Tuđmana je moja!'

Kolinda 'posudila' Rojsa: 'Ideja o Veleredu Tuđmana je moja!'

Hvala Bogu da podržavam njenu inicijativu ali to se moglo odavno učiniti. Od mene je to počelo, i to svi znaju, u Hrvatskom generalskom zboru i drugdje. U ime HGZ to je potpisao Pavao MIljavac, rekao nam je Rojs

Predsjedničin prijedlog da se u Hrvatskoj ustanovi Velered dr Franje Tuđmana naišlo je na dosta reakcija. Ljubo Ćesić Rojs kaže da je riječ o njegovoj ideji, koju je Hrvatski generalski zbor i formalno prije nekoliko godina uputio vrhu vlasti.
- To je moja ideja već zadnjih deset godina - kaže nam Rojs.

- Ja sam to govorio u više javnih nastupa, obzirom da HDZ stalno nosa biste predsjednika Tuđmana, predložio sam da se najviše odličje u Hrvatskoj nazove Velered doktora Franje Tuđmana, i onda sam, dok smo bili još u Jurišićevoj,  uputili dopis na tri adrese - predsjedniku vlade, tad je to bio gospodin Orešković, predsjedniku Sabora, tad je to bio dr. Željko Reiner, i predsjednici Republike, to je bila ista ova kao i danas. I jedini nam je tada odgovorio Reiner!


Tadašnji predsjednik Sabora je, nastavlja Rojs, prihvatio tu inicijativu.
- On nam je odgovorio da on to prihvaća a sve ostalo je procedura . Dakle da se to predloži Saboru i  ozakoni. Hrvatskom generalskom zboru nije se nitko javio ni onda ni sada, imamo samo taj odgovor od predsjednika Sabora. To je stari papir.
A predsjednica? Hvala Bogu da podržavam njenu inicijativu ali to se moglo odavno učiniti. Od mene je to počelo, i to svi znaju, u Hrvatskom generalskom zboru i drugdje. U ime HGZ, da ne zaboravim, to je potpisao Pavao Miljavac rekao nam je Rojs.
Admiral Davor Domazet Lošo na Direktno.hr bio je još oštriji.- Ta ideja je potekla iz Hrvatskog generalskog zbora prije jedno tri godine. Koliko je meni poznato, tada je upućeno pismo i predsjednici s idejom uvođenja Velereda Franje Tuđmana. Velered bi se po idejnom prijedlogu trebao dodjeljivati za zasluge u očuvanju državnosti i suvereniteta Republike Hrvatske u svim ovim geopolitičkim previranjima koja nisu mala, koja će biti velika i koja su pogubna za Hrvatsku.  To vidimo i u ovim sadašnjim danima što se radi u vezi Jasenovca i Bleiburga, gdje se Hrvate stalno tjera u neke ideološke sukobe, a država propada na svim područjima - pojasnio nam je Domazet Lošo u razgovoru.
Admiral je portalu rekao i kako ne vidi nikoga tko bi u današnjim vremenima mogao dobiti novo odličje za posebne zasluge oko hrvatskih nacionalnih interesa.

- Uvođenje Velereda Franje Tuđmana ima smisla ako se bude dodjeljivao osobama radi očuvanja nacionalnih interesa. Rijetko bi se dodjeljivao, samo izuzetnim osobama. U ovim današnjim vremenima nitko ga i ne bi dobio, a tko bi i mogao? Pa političare bi od 2000. godine sve trebalo pozatvarati jer su doveli Hrvatsku u ovakvo stanje - rekao je Lošo. Bivši predsjedničin savjetnik nije se osvrnuo na činjenicu da je ona u izbornoj godini tu ideju preuzela kao svoju iako se tri godine oglušivala na dopis HGZ-a.

- Radi se o apsolutno pozitivnoj stvari. Predsjedniku Tuđmanu se napokon daje zaslužno mjesto kao tvorcu suvremene hrvatske države. Nadam se da će pojaviti i u današnjim vremenima pojedinac koji će zaslužiti Velered, ali u Hrvatskoj se nažalost vrši unutarnja agresija jer se ruše sve državne institucije, a čak ni Katolička crkva ne funkcionira kako treba - zaključio je na kraju razgovora Domazet Lošo.

Najčitaniji članci