Obavijesti

News

Komentari 512

Na Bleiburg stigli Thompson i Ivić, Karamarko nije došao

Na Bleiburg stigli Thompson i Ivić, Karamarko nije došao
7

Biskup šibensko-kninski kazao je kako je hrvatski narod dobro upućen u ono što se ovdje dogodilo te istaknuo kako je Bleiburg simbol križnoga puta hrvatskog naroda

VIDEO

Austrijska policija izvijestila je da je do podneva stiglo oko 8000 posjetitelja na bleiburško polje u povodu 67. godišnjice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta.

Zastave iz svih krajeva Hrvatske - Knina, Imotskog, Zaprešića, Zagreba, Hrvaca, Sinja te iz Širokog Brijega, Ljubuškog i Tomislavgrada vijorile su se na bleiburškom polju.

Za razliku od prijašnjih godina, danas na Bleiburgu nije bilo predstavnika državnog vrha. Saborsko Predsjedništvo nedavno je ukinulo političko pokroviteljstvo nad komemoracijom za koju će još ove godine izdvojiti pola milijuna kuna iz proračuna.

Tako na mjestima gdje su dosad sjedili predstavnici Vlade danas su mjesta zauzeli HDSSB-ovci predvođeni predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem, izaslanstvo HDZ-a koje čine Josip Salapić i bivši ministar branitelja Tomislav Ivić te Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Darinko Kosor (HSLS), Danijel Srb (HSP) pa i Marko Perković Thompson.

Šišljagić je komemoraciju nazvao nacionalnim satom povijesti te je rekao kako je Bleiburg simbol stradavanja i strahota.

- A svi koji su danas ovdje moraju biti ponosni dok oni koji su nas se odrekli i koji nisu ovdje, a svi znamo o kome se radi, donijeli su sramotnu odluku da odustaju od križnog puta - rekao je Šišljagić. Političku elitu u Hrvatskoj, odnosno aktualnu vladu i koaliciju, prozvao je da se sastoji i od sljedbenika provoditelja zločina nad zarobljenicima na bleiburškom polju. Ruža Tomašić je pak rekla kako je na Bleiburg došla iz čistog protesta.

Aktualnu vlast je napao i Ante Ivas, šibenski biskup. On je vlast kritizirao je se, kako kaže, važne zakone donosi po hitnom postupku i bez demokratske rasprave. 

U organizaciji udruge Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i Ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH održali su prigodan program i slavili deveta misa na Bleiburškom polju.

Procesiju i manifestaciju osiguravalo je ukupno 35 policajaca. Kako kaže jedan od djelatnika austrijskog MUP-a u njegovih 15 godina koliko nadzire skup incidenata još nije bilo.

Tijekom komemoracije pozlilo je gradonačelniku Valpova Leonu Žulju (HDZ) te ga je odvezla hitna. 

Kod Hrvatskoga groba na mjesnome groblju u Unterloibachu na tragedije i žrtve rata podsjetio je i biskup šibensko-kninski Ante Ivas koji je kazao kako je hrvatski narod dobro upućen u ono što se prije 67 godina dogodilo te ponovno istaknuo kako je bleiburško polje svojevrstan simbol križnoga puta hrvatskog naroda.

Karamarko ipak odustao od dolaska na Bleiburg

Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko trebao je doći na komemoraciju, no ipak je odustao. Na svojoj web stranici objavio je što je htio reći okupljenima. 

U pripremljenom govoru je uglavnom kritizirao odluku Sabora o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom. Neshvatljivo mu je da aktualna vlast ne želi prihvaćati ono za što se zalažu njezini politički protivnici u opoziciji, i ogorčen je što ne slušaju niti Crkvu.

>>> Karamarkov govor možete u cijelosti pročitati OVDJE

Milanović: Na Bleiburgu komemoracija NDH

Premijer Zoran Milanović je u Dnevniku HRT-a rekao kako ono što se čulo na skupu u Bleiburgu nije govor tolerancije i razuma te kako mu se čini da tamo neki prije svega komemoriraju vojsku NDH koja se u Drugom svjetskom ratu borila zajedno s Trećim Reichom. Rekao je i kako na Bleiburgu nije bilo žrtava nego da ih je najviše bilo u Teznom kod Maribora. 

Šprem: Želimo dostojanstveno obilježiti žrtve Križnog puta

Oni koji tvrde da se radi o tome da izbjegavamo, da se ne želimo pokloniti žrtvama Križnog puta, potpuno su u krivu, rekao je u subotu Boris Šprem, predsjednik Sabora, i tako odgovorio na kritike koje su u Bleiburgu upućene aktualnoj vlasti. Rekao je i kako će žrtvama Križnog puta odavati počast na mjestima gdje je bilo najviše tih žrtava, "na način da to činimo  primjereno i dostojanstveno". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 512
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...