Obavijesti

News

Komentari 61

U JAR stigli Obama, Hollande, Naomi Campbell, Bono Vox...

U JAR stigli Obama, Hollande, Naomi Campbell, Bono Vox...
25

Komemoracija će biti na stadionu u Johannesburgu, jer se ondje Mandela posljednji put pojavio u javnosti 2010. godine tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu

VIDEO

Očekuje se kako će na komemoraciji za Nelsona Mandelu na stadion u Johannesburgu u utorak doći deseci tisuća ljudi. Među čelnicima koji će odati počast su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, američki predsjednik Barack Obama te glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon.

U JAR su stigli i francuski predsjednik Fancois Hollande te bivši predsjednik Nicolas Sarkozy. Stigli su i manekenka Naomi Campbell te pjevač grupe U2, Bono Vox.

Komemoracija je na stadionu, jer se ondje Mandela posljednji put pojavio u javnosti 2010. godine tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu. 

Očekuje se kako će komemoracija biti jedna od najvećih u posljednjih nekoliko godina. BBC javlja kako se tijekom noći na utorak oko stadiona okupilo dosta ljudi, a neki čekaju da se stadion otvori još od ponedjeljka. 

Govor održali Obama i Castro

Na komemoraciji su govor održali aktualni čelnik Južnoafričke Republike, Jacob Zuma, američki predsjednik Barack Obama, brazilska predsjednica Dilma Rousseff te kubanski čelnik Raul Castro.

Američki predsjednik je u svom govoru na komemoraciji istaknuo kako je Mandela bio "veliki čovjek".

- Svijet više nikada neće imati ljude poput Mandele. Svaki put kada ga se sjetim poželim biti bolji čovjek - rekao je Obama. 

Raul Castro istaknuo je kako je Mandela simbol dostojanstva i revolucije. Glavni tajnik UN-a također je održao govor.

- Južnoafrička Republika izgubila je heroja i oca. On je bio jedan od naših najvećih učitelja. Toliko toga je žrtvovao - rekao je Ban Ki-moon.

Bivši čelnik Južnoafričke Republike i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Nelson Mandela, preminuo je u četvrtak u 95. godini života

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.